Μπλάκι Λόουλες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπλάκι Λόουλες
Ο Lawless το 2014
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςΣτίβεν Έντουαρντ Ντούρεν (Steven Edward Duren)
Γέννηση4  Σεπτεμβρίου 1956[1][2]
Τάμπα
ΚαταγωγήΗνωμένες Πολιτείες Country flag
EίδοςHeavy Metal, Glam Metal, Shock Rock,Hard Rock
ΙδιότητεςΜουσικός, Συνθέτης, Ηθοποιός
Μουσικά όργαναΦωνητικά, Μπάσο, Κιθάρα
Παρουσία1975 - σήμερα
ΣυμμετοχέςW.A.S.P., London, Circus Circus, Sister, New York Dolls
Ιστότοπος
http://www.waspnation.com/

Ο Μπλάκι Λόουλες (αγγλ. Blackie Lawless, πραγματικό όνομα: Στίβεν Έντουαρντ Ντούρεν) είναι Αμερικανός μουσικός και συνθέτης που έγινε ευρέως γνωστός ως ο τραγουδιστής, μπασίστας και κιθαρίστας του Αμερικανικού Χέβι Μέταλ συγκροτήματος W.A.S.P.. Επίσης, στα μέσα της δεκαετίας του '70, είχε ενταχθεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα στους New York Dolls.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντούρεν μεγάλωσε στο Στάτεν Άιλαντ, της Νέας Υόρκης.[3] Μεγάλωσε ως Βαπτιστής, αλλά έχει ισχυριστεί πως έχει Εβραϊκές ρίζες.[4] Έχει δηλώσει πώς σαν νέος, ήταν πολύ δραστήριος στα θέματα της εκκλησίας αλλά στα τέλη της εφηβείας του, παρέκκλινε από την εκκλησία κι άρχισε να ενδιαφέρεται για τον αποκρυφισμό. Έχει Ιρλανδούς, Γάλλους και Ιθαγενείς Αμερικανούς προγόνους.
Όταν ήταν έφηβος ανήκε σε συμμορία μαζί με τον κιθαρίστα των Kiss, Έις Φρίλι.[5] Αγόρασε την πρώτη του κιθάρα σε ηλικία δέκα ετών και έναν χρόνο αργότερα σχημάτισε το πρώτο του συγκρότημα με την ονομασία The Underside.[6]
Στα 16 του χρόνια έπαιζε σε τοπικά κλαμπ με τους Black Rabbit και στη συνέχεια τους Orfax Rainbow. Όταν σταμάτησε την φοίτηση του στο λύκειο, δούλεψε για δύο χρόνια στην κατασκευαστική εταιρεία που εργαζόταν ο πατέρας του.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 1975 έγινε μέλος των New York Dolls για μόλις 15 ημέρες, αντικαθιστώντας τον Τζόνι Θάντερς για δύο συναυλίες στην Φλόριντα.[7] Αμέσως μετά, πήγε στην Καλιφόρνια και σχημάτισε τους Killer Kane Band μαζί με τον Άρθουρ Κέιν, όπου ανέλαβε τα φωνητικά. Εκείνη την περίοδο, το καλλιτεχνικό του παρωνύμιο ήταν "Blackie Goozeman".[8] Το συγκρότημα διαλύθηκε έναν χρόνο αργότερα, όταν ο Ντούρεν παρέμεινε στο Λος Άντζελες, ενώ ο Κέιν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη.
Το 1976 σχημάτισε τους Sister, με τον μετέπειτα κιθαρίστα των W.A.S.P., Ράντι Πάιπερ και τον μετέπειτα μπασίστα των Motley Crue, Νίκι Σιξ στην σύνθεση τους.[9] Το 1978, στο συγκρότημα εντάχθηκε ο Κρις Χολμς, αλλά διαλύθηκαν λίγους μήνες αργότερα, με τον Ντούρεν να σχηματίζει τους Circus Circus το 1979, έχοντας τον Πάιπερ και πάλι στην σύνθεση του σχήματος.[10] Δύο χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στους London του Λίζι Γκρέι και του Νίκι Σιξ, με τους οποίους έπαιξε σε μερικές συναυλίες και ηχογράφησε δύο ακυκλοφόρητα τραγούδια.[11]

W.A.S.P.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: W.A.S.P.

Το 1982, με το όνομα Μπλάκι Λόουλες (Blackie Lawless), σχημάτισε τους W.A.S.P. μαζί με τους κιθαρίστες Ράντι Πάιπερ και Κρις Χολμς και το ντράμερ Τόνι Ρίτσαρντς. Πλέον, ο Λόουλες είναι το μοναδικό εναπομείναν αρχικό μέλος του συγκροτήματος, αφού με την πάροδο των χρόνων υπήρξαν αρκετές αλλαγές στην σύνθεση τους, με πάνω από 15 μουσικούς να περνούν από τους W.A.S.P..
Ο Λόουλες είναι ο βασικός συνθέτης του συγκροτήματος και έχει δηλώσει ότι το αγαπημένο του άλμπουμ είναι το "The Crimson Idol". Η στιχουργική του επικεντρώνεται σε σεξιστικά θέματα, όπως και θρησκευτικού και αποκρυφιστικού τύπου αναφορές, λόγω της αυστηρής χριστιανικής του ανατροφής, αφού ο παππούς του ήταν διάκονος και ο θείος του κήρυκας.
Οι βασικές επιρροές του Λόουλες είναι οι AC/DC, Black Sabbath, Beatles και Kiss, ενώ η σκηνική του παρουσία τις ρίζες της στους Kiss και τον Alice Cooper. Κατά την δεκαετία του '80, η επί σκηνής συμπεριφορά του κατακρίθηκε από οργανώσεις όπως η Parents Music Resource Center και κατά καιρούς, υπήρξαν ακυρώσεις συναυλιών του συγκροτήματος από τις τοπικές αρχές.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2003, ο Λόουλες υπερασπίστηκε τον κιθαρίστα των The Who, Πιτ Τάουνσεντ, όταν ο τελευταίος κατηγορήθηκε για υποψία κατοχής παιδικού πορνογραφικού υλικού.[12]
Τον Ιούλιο του 2006, οι ευρωπαϊκές εμφανίσεις των W.A.S.P. ακυρώθηκαν λόγω της διάγνωσης του Λόουλες με δυσμορφία σε μία από τις αρτηρίες του.[13] Μετά από ειδική θεραπεία ανάρρωσε επιτυχώς.
Το Νοέμβριο του 2008, ο Λόουλες δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Τζον ΜακΚέιν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές με σκοπό να αποτρέψει την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.[14]
Το καλοκαίρι του 2013, οι ευρωπαϊκές εμφανίσεις του συγκροτήματος σε διάφορα φεστιβάλ, ακυρώθηκαν λόγω ατυχήματος του Λόουλες όπου έσπασε το πόδι του.[15]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους W.A.S.P.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0492498. Ανακτήθηκε στις 13  Οκτωβρίου 2015.
  2. (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001. 138311.
  3. «Interview with Blackie Lawless of W.A.S.P.». House of Hair with Dee Snider. Houseofhaironline.com. 13 Απριλίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2011. 
  4. "W.A.S.P.: Blackie Lawless". USA Today. Gannett Company. 2005-01-21. Retrieved 2014-06-10.
  5. Ace Frehley Artistfacts - Songfacts
  6. Ο ιδιόρρυθμος & ιδιοφυής αρχηγός των WASP, Blackie Lawless γίνεται 57 χρονών![νεκρός σύνδεσμος]
  7. «Συνέντευξη KILLER KANE BAND (Πρώην μπάντα του Blackie Lawless)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2014. 
  8. Blackie Lawless Net Worth - TheRichest
  9. «Leather Rebel: Sister (W/ Blackie Lawless and Nikki Sixx)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2014. 
  10. «Leather Rebel: Circus Circus». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2014. 
  11. Lizzie Grey, Interview, Nikki Sixx, Blackie Lawless, London
  12. Blackie Lawless - USA Today
  13. W.A.S.P. Explain European Tour Cancellation
  14. W.A.S.P.'s BLACKIE LAWLESS: 'God Help Us… God Bless America'
  15. W.A.S.P. - Blackie Breaks Leg, European Shows Cancelled

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]