The Crimson Idol

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Crimson Idol
Στούντιο άλμπουμ από W.A.S.P.
Κυκλοφόρησε1 Αυγούστου 1992
Ηχογραφήθηκε1990 - 1992
Μουσικό είδοςHeavy Metal
Διάρκεια57:47
ΠαραγωγόςΜπλάκι Λόουλες
ΔισκογραφικήCapitol Records
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(W.A.S.P.)
The Headless Children
(1989)
The Crimson Idol
(1992)
Still Not Black Enough
(1995)

The Crimson Idol είναι ο τίτλος του πέμπτου άλμπουμ του αμερικανικού heavy metal συγκροτήματος W.A.S.P., το οποίο κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1992 μέσω της "Capitol Records". Ο δίσκος επανεκδόθηκε το 1999 ως διπλό CD, με το 17λεπτο κομμάτι "The Story of Jonathan", το οποίο είναι η αφήγηση της ιστορίας του άλμπουμ, από τον Μπλάκι Λόουλες, όπως και ένα ζωντανά ηχογραφημένο CD.[1]

Ο δίσκος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1992, το μουσικό κίνημα του grunge είχε παραγκωνίσει το glam metal, που μεσουρανούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη δεκαετία του '80. Η εμπορική απήχηση των W.A.S.P. είχε φθίνει, ιδιαίτερα στην πατρίδα τους, ενώ στο συγκρότημα είχε απομείνει από την αρχική σύνθεση τους μόνο ο τραγουδιστής Μπλάκι Λόουλες.

Ο ίδιος αποφάσισε να επιδιώξει να πραγματοποιήσει τις δημιουργικές του φιλοδοξίες και να πραγματοποιήσει το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ, μετά από προτροπή του κιθαρίστα των The Who, Πιτ Τάουνσεντ. Ο δίσκος χρειάστηκε σχεδόν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί και μετά από πιέσεις των οπαδών του συγκροτήματος, ο Λόουλες αναγκάστηκε να τον κυκλοφορήσει με την επωνυμία των W.A.S.P., τον Αύγουστο του 1992.

Ιστορία των στίχων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "The Crimson Idol" είναι ένα concept άλμπουμ, με τους στίχους του να παρουσιάζουν ένα κοινό στιχουργικό περιεχόμενο από την αρχή μέχρι το τέλος του. Η ιστορία έχει ως πρωταγωνιστή έναν Αμερικανό έφηβο, τον Τζόναθαν Στιλ, υιό του Ουίλιαμ και της Ελίζαμπεθ Στιλ και αδελφό του Μάικλ Στιλ. Ο Μάικλ είναι ο αγαπημένος υιός της οικογένειας, την ίδια στιγμή που ο Τζόναθαν νιώθει ότι έχει απογοητεύσει τους γονείς του.

Όταν ο Μάικλ σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ο Τζόναθαν φεύγει από το σπίτι του και εθίζεται στο αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες. Ενώ περνάει από ένα κατάστημα μουσικών ειδών, βλέπει μία ηλεκτρική κιθάρα και αποφασίζει να γίνει μουσικός, κλέβοντας την κιθάρα.

Αφού συγκεντρώνει κάποια χρήματα με σκοπό να καταφέρει να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ, γνωρίζει τον "Chainsaw" Charlie, ο οποίος είναι πρόεδρος μίας μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας. Αυτός του υπόσχεται ότι θα τον κάνει διάσημο και τον συστήνει στον μάνατζερ Άλεξ Ρόντμαν.

Ο Τζόναθαν γίνεται διάσημος, αλλά παρά τη μεγάλη επιτυχία του συνειδητοποιεί ότι πραγματική του επιθυμία είναι η αγάπη και η αποδοχή των γονιών του. Ένα βράδυ πριν από μία συναυλία, ο Τζόναθαν καλεί τους γονείς του με σκοπό να συμφιλιωθεί μαζί τους, αλλά οι ίδιοι είναι ανένδοτοι λέγοντας του ότι «δεν έχουν γιο». Η αποστροφή αυτή οδήγησε τον νεαρό στην αυτοκτονία και στην προαναφερθείσα συναυλία κρεμάστηκε από τις χορδές της κιθάρας του επί σκηνής.

Εμπορική επιτυχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "The Crimson Idol" ήταν ο πρώτος δίσκος των W.A.S.P. που δεν κατάφερε να μπει στις λίστες επιτυχιών του Billboard στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρ' όλα αυτά, το άλμπουμ σκαρφάλωσε στο # 21 του βρετανικού καταλόγου επιτυχιών, με τη βοήθεια των τριών σινγκλ, "Chainsaw Charlie (Murders in the New Morgue)" (# 17), "The Idol" (# 41) και "I Am One" (# 56). Επίσης, ο δίσκος μπήκε στο Top-40 των τσαρτ στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Οι κριτικές που έλαβε ήταν καλές ως ιδιαίτερα θετικές, με το "Sputnik Music" να του δίνει μέσο όρο βαθμολογιών 4,2 / 5, το "Allmusic" 3 / 5, το "Metal Archives" 97%, το "Metal Storm 10 / 10 και το "The Metal Crypt" 4,86 / 5.[2][3]

Τραγούδια του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. The Titanic Overture (Lawless) - 3:31
2. The Invisible Boy (Lawless) - 5:12
3. Arena of Pleasure (Lawless) - 4:59
4. Chainsaw Charlie (Murders in the New Morgue) (Lawless) - 7:48
5. The Gypsy Meets the Boy (Lawless) - 4:15
6. Doctor Rockter (Lawless) - 3:51
7. I Am One (Lawless) - 5:25
8. The Idol (Lawless) - 8:40
9. Hold On to My Heart (Lawless) - 4:22
10. The Great Misconceptions of Me (Lawless) - 9:44

Θέσεις τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

The Crimson Idol (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 1 Αυγούστου 1992

Χώρα Θέση
Νορβηγία [4] 11
Ηνωμένο Βασίλειο [5] 21
Ελβετία [6] 24
Αυστρία [7] 30
Σουηδία [8] 31
Γερμανία [9] 35

Chainsaw Charlie (σινγκλ)

Επίσημη κυκλοφορία: Μάρτιος 1992

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο [10] 17

The Idol (σινγκλ)

Επίσημη κυκλοφορία: Μάιος 1992

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο [11] 41

I Am One (σινγκλ)

Επίσημη κυκλοφορία: Οκτώβριος 1992

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο [12] 56

Τα μέλη των W.A.S.P.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "The Crimson Idol" ηχογραφήθηκε από τους εξής μουσικούς:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1999 Reissue
  2. W.A.S.P. - The Crimson Idol review - Metal Storm
  3. The Metal Crypt - W.A.S.P. - The Crimson Idol Review
  4. norwegiancharts.com, W.A.S.P.
  5. W.A.S.P. | Artist | Official Charts
  6. hitparade.ch - WASP Discographie
  7. austriancharts.at - WASP Discographie
  8. swedishcharts.com, W.A.S.P.
  9. charts.de, W.A.S.P.
  10. «ChartArchive - WASP - Chainsaw Charlie (Murders In The New Morgue) - The Chart Archive». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2014. 
  11. «ChartArchive - WASP - The Idol - The Chart Archive». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2014. 
  12. «I Am One - The Chart Archive». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2014. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]