Μουσείο Ιονίου Πανεπιστημίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης
Μουσείου Ιονίου Πανεπιστημίου
ΊδρυσηΙανουάριος 2019
ΠεριοχήΚέρκυρα
ΔιεύθυνσηΙωάννου Θεοτόκη, 72
ΣυλλογέςΤυπογραφίας

Ιστορία Σχολείου και Εκπαίδευσης

Ψηφιακός πολιτισμός και Τέχνες
Ιστότοποςhttps://museum.ionio.gr/

Το Μουσείο Ιονίου Πανεπιστημίου[1] ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019[2]. Η έδρα του μουσείου βρίσκεται στο κτήριο του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας (ΤΑΒΜ) του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Κέρκυρα.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρωταρχικοί στόχοι του μουσείου είναι να υποστηρίξει το εκπαιδευτικό έργο των σχολών και των τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, να υποστηρίξει την επιστημονική έρευνα και τη μετάδοση της ακαδημαϊκής γνώσης στη πανεπιστημιακή κοινότητα και στην ευρύτερη κοινωνία[3]. Επιπλέον να δημιουργήσει ένα κέντρο διαφύλαξης έκθεσης και πολλαπλής προβολής της επιστήμης της τυπογραφίας, της ιστορικής εξέλιξης της εκπαίδευσης, καθώς και των τεχνών στην Ελλάδα.

Συλλογές – Υλικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαχείριση των συλλογών του Μουσείου ακολουθεί τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα διαχείρισης. Οι Συλλογές του Μουσείου οργανώνονται και κατατάσσονται κατά θεματικές περιοχές στα γνωστικά πεδία των αντίστοιχων επιστημονικών ενοτήτων. Πρωταρχική υποχρέωση του Μουσείου είναι η διατήρηση της καλής κατάστασης των Μόνιμων Συλλογών[4] του και η εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών αξιοποίησης και έκθεσης των αντικειμένων των συλλογών. Για τις μόνιμες συλλογές τηρούνται αρχεία καταγραφών, φωτογραφιών και άλλου υλικού τεκμηρίωσης. Η τεκμηρίωση αφορά στη συμβατική και ψηφιοποιημένη διαδικασία συλλογής, οργάνωσης, αποθήκευσης και διακίνησης του πληροφοριακού υλικού.

Το Μουσείο στεγάζεται σε χώρους του Ιόνιο Πανεπιστήμιο και εν γένει σε χώρους που διαχειρίζεται το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Εργαλεία τυπογραφίας
Πολύγραφος

Συλλογή Τυπογραφίας

Η Συλλογή τυπογραφίας περιέχει μηχανές, εργαλεία και αντικείμενα που σχετίζονται με διάφορες φάσεις της παραγωγής εντύπων ή δακτυλογραφημένου αρχειακού υλικού, όπως πολύγραφοι, λινοτυπία και γραφομηχανές.

Η συλλογή  χρησιμεύει ως εποπτικό υλικό σε μαθήματα του ΤΑΒΜ και δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να κατανοήσουν καλύτερα τα έγγραφα ή τα έντυπα παντός είδους ως υλικά αντικείμενα. Ακόμη, ως μουσειακά αντικείμενα στοχεύουν στο να εξοικειώνουν τους φοιτητές και επισκέπτες της συλλογής με παλαιότερες φάσεις των τεχνολογιών της πληροφορίας, υποψιάζοντάς τους για την καταγωγή και τους προδρόμους των σύγχρονων μέσων που βασίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία.

Σχολικό Μουσείο

Συλλογή Ιστορίας του Σχολείου και της Εκπαίδευσης «Στέφανος Γ. Πρίφτης»

Σχολική Αίθουσα

Η Συλλογή Ιστορίας του Σχολείου και της Εκπαίδευσης[5] αποτελείται από αυθεντικά αντικείμενα και αρχειακό υλικό που σχετίζεται με το σχολικό εξοπλισμό και τη λειτουργία των σχολείων της Κέρκυρας και είχε χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση προηγούμενων μαθητικών γενεών (έως το τέλος του 20ου αι.). Στη Συλλογή αυτή εντάσσεται το Σχολικό Μουσείο Κέρκυρας στο Σκριπερό, το οποίο δημιουργήθηκε το 2008. Αποτελείται από 3 αίθουσες μια μεγάλη και δύο μικρότερες. Στη μεγάλη αίθουσα αναπαρίσταται μια τάξη ενός σχολείου παλαιότερης εποχής με όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν, όπως η έδρα του δασκάλου, τα θρανία των μαθητών, ο μαυροπίνακας με κιμωλία, το κουδούνι, η βέργα κ.α. Μεγάλο μέρος της συλλογής προέρχεται από δωρεές σχολείων της περιφέρειας και από ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας αλλά και από υλικό που υπήρχε ήδη στο Δημοτικό Σχολείο Σκριπερού. Το βασικό θέμα του Μουσείου είναι η αναβίωση του εκπαιδευτικού χώρου και οι μέθοδοι διαπαιδαγώγησης του 20ου αιώνα. Απώτερο σκοπό έχει τη βιωματική μάθηση δίνοντας την αίσθηση της παρουσίας σε μια σχολική τάξη του προηγούμενου αιώνα, προσφέροντας νέες εμπειρίες στους νεότερους και ξυπνώντας αναμνήσεις στους παλιότερους.

Συλλογή ψηφιακού Πολιτισμού και Τεχνών

Η Συλλογή «Ψηφιακού Πολιτισμού και Τεχνών» αποτελείται από δημιουργίες εικονικής πραγματικότητας με τρισδιάστατη (3D) μοντελοποίηση, με στόχο την αναπαράσταση τόσο του πολιτιστικού όσο και του φυσικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για επιλεγμένα αντικείμενα-σημεία-σκηνές ενδιαφέροντος που αναδεικνύονται με σύγχρονες τεχνολογίες εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας, καθώς και αντικείμενα-τεκμήρια 3D σχεδίασης και εκτύπωσης. Επιπλέον, σε αυτή τη συλλογή συγκαταλέγονται νέες καλλιτεχνικές μορφές οπτικοακουστικής έκφρασης και επεξεργασίας του ήχου και της εικόνας.

Το Πανεπιστημιακό Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου διαθέτει εμπειρία στην ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων με χρήση τεχνολογιών εικονικής, επαυξημένης και μικτής πραγματικότητας (virtual, augmented and mixed reality). Η έμπνευση αδιαμφισβήτητα προήλθε από την έδρα του Ιονίου Πανεπιστημίου καθώς είναι γνωστό πως τα Επτάνησα έχουν μια μακραίωνη ιστορία με πλούσια πολιτιστική́ παρακαταθήκη. Επιπλέον, οι τεχνολογίες εικονικής, επαυξημένης και μικτής πραγματικότητας θεωρούνται ως ένα εξαιρετικό μέσο ανάδειξης τόσο του ανθρωπογενούς όσο και του φυσικού́ περιβάλλοντος.

Έως σήμερα έχουν δημιουργηθεί αναπαραστάσεις σε εικονική πραγματικότητα διαφόρων σημείων των Επτανήσων που παρουσιάζουν πολιτιστικό ενδιαφέρον.[6] Έμφαση έχει δοθεί κυρίως σε οικοδομήματα μνημειακού χαρακτήρα τα οποία από τη φύση τους παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες καθώς η όποια αναπαράστασή τους οφείλει να αντιμετωπίζει το μνημείο όχι ως κτίσμα αλλά ως διαχρονικό φορέα ιστορίας και πολιτισμού. Πρόκειται, δηλαδή, για δημόσια κτήρια, μουσεία, φάρους, κάστρα και φρούρια και θρησκευτικά μνημεία.

Πρακτική – Εθελοντισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με κινητήρια δύναμη το ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό και τη Μουσειολογία, το Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου υποστηρίζεται πρωτίστως από φοιτητές (προ- και μεταπτυχιακούς, καθώς και υποψήφιους διδάκτορες) και απόφοιτους του ιδρύματος. Μέσα από την πρακτική άσκηση αλλά και τον εθελοντισμό σχεδιάζουν δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και συμμετέχουν στην προώθηση και την προβολή του Μουσείου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο απέκτησε το δικό του Μουσείο». Κέρκυρα Corfu TV News. 10 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2022. 
  2. «Οι Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου ολοκληρώνουν 2 χρόνια λειτουργίας». Corfu Stories. 31 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2022. 
  3. «Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου – Έναρξη κύκλου ομιλιών». CorfuPress.com. 3 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2022. 
  4. «Μουσείο Ιονίου Πανεπιστημίου: «Φάρος» πολιτιστικού διαλόγου». 
  5. startmediacorfu (6 Οκτωβρίου 2021). «Μουσείο Ιονίου Πανεπιστημίου : Πρόσκληση στην επανέκθεση της Συλλογής Ιστορίας του Σχολείου». Start Media Corfu TV | Ράδιο Κέρκυρα 100.1. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2022. 
  6. «Ionian Islands Virtual World». Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]