Μαρντάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρνταν
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μάρνταν
34°11′45″N 72°2′41″E
ΧώραΠακιστάν
Διοικητική υπαγωγήMardan Tehsil
Έκταση632 km²
Υψόμετρο311 μέτρα
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Μαρντάν (παστού και ούρντου: مردان) είναι πόλη του Πακιστάν στην επαρχία Χαϊμπέρ Παχτουνχβά[1], έδρα ομώνυμου διαμερίσματος. Βρίσκεται στην Κοιλάδα του Πεσαβάρ και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη στην επαρχία του μετά την Πεσαβάρ.[2][3] Είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη πόλη, που γνώρισε μια πληθυσμιακή έκρηξη στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Περί το 1800 π.Χ. η περιοχή του Μαρντάν ήταν μέρος της γης όπου γεννήθηκε ο ταφικός πολιτισμός Γκαντάρα (γνωστός και ως Σουάτ). Χαραγμένα σε βράχο διατάγματα του αρχαίου Ινδού βασιλιά Ασόκα στο γειτονικό Σαχμπάζ Γκαρί, γραμμένα στη γραφή Χαρόστι, χρονολογούνται από την περίοδο των Μαουρύα (μέσα Γ΄ αιώνα π.Χ.) και αντιπροσωπεύουν το αρχαιότερο αδιαμφισβήτητο δείγμα γραφής σε ολόκληρη τη νότια Ασία. Επίσης, η κοντινή θέση Ταχτ-ι-Μπαχί, με ερείπια αρχαίου βουδιστικού μοναστηριού, εντάχθηκε το 1980 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.[4]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tehsils & Unions in the District of Mardan – Government of Pakistan
  2. «Pakistan City & Town Population List». Tageo.com website. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2017. 
  3. Rammohan, E.N. (8 Φεβρουαρίου 2010). The Implacable Taliban, Repeating History in Afghanistan. Vij Books India Pvt Ltd. ISBN 9789380177182. 
  4. Khaliq, Fazal (1 Ιουνίου 2015). «Takht-i-Bhai: A Buddhist monastery in Mardan». DAWN.COM. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]