Μανάκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Μανάκι η αλλιώς Μανακολιά, Γλυκομάνακο ή Κοθρέικη είναι ποικιλία ελιάς διπλής χρήσης (βρώσιμη και ελαιοποιήσιμη) που εντοπίζεται κυρίως στην Ανατολική Πελοπόννησο στους νομούς Αργολίδας και Κορινθίας και στις πρώην επαρχίες Κυνουρίας και Τροιζηνίας[1]. Καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό και στους νομούς Φωκίδας και Φθιώτιδας. Συναντίεται επίσης σποραδικά στην υπόλοιπη Πελοπόννησο και ιδίως στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας. Πρόκειται για μία απο τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες ελιάς στην Ελλάδα. Εντοπίζεται επίσης στην Κύπρο και στην Κορσική[2][3]. Δεν πρέπει να συγχύζεται με την παρόμοια αλλα διαφορετική ποικιλία που λέγεται Αγγουρομάνακο.

Θεωρείται μεσόκαρπη ποικιλία ελιάς με μέσο βάρος καρπού 4,7 γραμμάρια. Έχει σχέση σάρκας προς πυρήνα 5,7:1 και η περιεκτικότητα του σε λάδι κυμαίνεται μεταξύ 20 με 25%. Η ποικιλία θεωρείται ιδιαίτερα ανθεκτική στο ψύχος αλλά και στην έντονη ξηρασία που χαρακτηρίζει το κλίμα των περιοχών καταγωγής του[1]. Είναι μία απο τις πιο όψιμες ποικιλίες ελιάς αφού οι καρποί του μπορεί να γίνουν μαύροι και τον Ιανουάριο. Καλλιεργείται απο το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 650 μέτρα περίπου. Παρόλα αυτά θεωρείται ιδιαίτερα επιρρεπής σε αρρώστιες όπως το κυκλοκόνιο, το γλοιοσπόριο και τον καρκίνο της ελιάς.

Η ποικιλία Μανάκι παράγει εκλεκτό ελαιόλαδο[1] που είναι ιδιαίτερα γλυκό και ήπιο και διακρίνεται απο την έντονη αρωματικότητα του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ποντίκης, Κωνσταντίνος Α. (Νοέμβριος 2020). ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ Ελαιοκομία. Τόμος Τρίτος. Αθήνα: Εκδόσεις Σταμούλη. σελ. 108. ISBN 9786185304690. 
  2. «GENERAL CHARACTERS FOR CULTIVAR KOTHREIKI» [Γενικά Χαρακτηριστικά της Ποικιλίας Κοθρέικη]. www.oleadb.it. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2023. 
  3. «GENERAL CHARACTERS FOR CULTIVAR MANAKI» [Γενικά Χαρακτηριστικά της Ποικιλίας Κοθρέικη]. www.oleadb.it. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2023.