Μάρκος Πόρκιος Κάτων (γιος του Κάτωνα του Νεότερου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρκος Πόρκιος Κάτων
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση73 π.Χ.[1]
Αρχαία Ρώμη
Θάνατος23  Οκτωβρίου 42 π.Χ. ή 42 π.Χ.[2]
Φίλιπποι
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΡωμαίος πολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΜάρκος Πόρκιος Κάτων[3][4] και Ατιλία[4]
ΑδέλφιαΠορκία (σύζυγος του Βρούτου)[4]
Πορκία (ετεροθαλής αδελφή από πατέρα)[4]
Πόρκιος Κάτων (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)[4]
Πορκία (ετεροθαλής αδελφή από πατέρα)
ΟικογένειαΠόρκιοι Κάτωνες
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μάρκος Πόρκιος Κάτων, λατιν.: Marcus Porcius Cato, (π. 73-42 π.Χ.), γιος τού Μ. Π. Κάτωνα τού Νεότερου από τον πρώτο του γάμο με την Ατιλία, ήταν Ρωμαίος στρατιωτικός και στα πρώτα του χρόνια πέρασε λίγο χρόνο στην πολιτική με τον πατέρα του. Αν και ποτέ δεν επέτυχε το μεγαλείο, τον θαύμαζαν στενοί φίλοι και συγγενείς, και επίσης υπηρέτησε τον πατέρα του πιο πιστά, και μοιραζόταν τα ιδανικά του. Ο Μάρκος ήταν γνωστός για το ότι ήταν άνθρωπος με γενναιοδωρία και θερμός χαρακτήρας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν αδελφός της Πορκίας Κατωνίδας, η οποία παντρεύτηκε την πρώτη φορά τον Mάρκο Καλπούρνιο Βίβουλο (συνύπατο με τον Ι. Καίσαρα το 59 π.Χ.) και αργότερα παντρεύτηκε τον ετεροθαλή εξάδελφό τους (από τη μητρική πλευρά) Mάρκο Ιούνιο Βρούτο. Ο Μάρκος Π. Κάτων πολέμησε στη μάχη της Θάψου και αφού νικήθηκε από τις δυνάμεις τού Ι. Καίσαρα, ο πατέρας του Κάτων αυτοκτόνησε το 46 π.Χ. Ο Ιούλιος Καίσαρας έδωσε χάρη στον νεαρό Μάρκο Π. Κάτωνα, και του επέτρεψε να κρατήσει την περιουσία τού πατέρα του.

Παρά το γεγονός ότι τού δόθηκε χάρη από τον Καίσαρα και τού επετράπει να επιστρέψει στην πατρίδα του, ο Μάρκος Π. Κάτων ενώθηκε με τον κουνιάδο του Βρούτο και τον σύμμαχό του Γάιο Κάσσιο Λογγίνο, που και οι δύο είχαν δολοφονήσει τον Ιούλιο Καίσαρα στις 15 Μαρτίου 44 π.Χ. Στη συνέχεια διέφυγαν από τη Ρώμη και κατευθύνθηκαν προς την Ελλάδα, όπου ο Μάρκος Π. Κάτων πολέμησε και στις δύο μάχες των Φιλίππων. Σκοτώθηκε στη δεύτερη μάχη των Φιλίππων το 42 π.Χ. (σε ηλικία 31 ετών). Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, καθώς ο στρατός των Απελευθερωτών νικούσε, ο Μάρκος Π. Κάτων αρνήθηκε να υποχωρήσει και αντ' αυτού επιτέθηκε στις τάξεις του εχθρού, υποτίθεται χωρίς κράνος ή πανοπλία, για να αντιμετωπίσει το τέλος του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 23  Νοεμβρίου 2018.
  2. «Digital Prosopography of the Roman Republic» (Αγγλικά) 2754. Ανακτήθηκε στις 29  Ιουνίου 2021.
  3. 3,0 3,1 3,2 «Porcii» (Ρωσικά)
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 «Digital Prosopography of the Roman Republic» (Αγγλικά) 2754. Ανακτήθηκε στις 8  Ιανουαρίου 2021.