Λοχαγός Φοίβος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λοχαγός Φοίβος

Ο Φοίβος ντε Σατοπέρ, εικονογράφηση του Γκυστάβ Μπριόν, 1876.

Δημιουργός Βίκτωρ Ουγκώ
Πληροφορίες
Όνομα Φοίβος ντε Σατοπέρ
Τίτλος Λοχαγός
Επάγγελμα Λοχαγός των τοξοτών του Βασιλιά
Ομάδα οι Φύλακες του Βασιλιά
Σύζυγος Φλερ-ντε-Λις ντε Γκοντελοριέ
Έτερον ήμισυ Εσμεράλδα
Θρησκεία Καθολικισμός
Ιθαγένεια Γαλλική

Ο Φοίβος ντε Σατοπέρ (γαλλικά: Capitaine Phœbus de Châteaupers) είναι φανταστικός χαρακτήρας και ένας από τους κύριους ανταγωνιστές του μυθιστορήματος του Βίκτωρ Ουγκώ, Η Παναγία των Παρισίων (Notre-Dame de Paris, 1831). Είναι ο Λοχαγός των Τοξοτών του Βασιλιά Λουδοβίκου ΙΑ'.[1] Το όνομά του προέρχεται από τον Έλληνα Θεό του ήλιου, τον Φοίβο (αλλιώς Απόλλων).

Στο μυθιστόρημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τυφλωμένος από τη ζήλια του, ο Κλαύδιος Φρολό, ετοιμάζεται να μαχαιρώσει τον Φοίβο ντε Σατοπέρ, ο οποίος αγκαλιάζει την Εσμεράλδα. Λιθογραφία του Νικολά Εστάς Μοράν, 1834

Στο αυθεντικό μυθιστόρημα, ο Φοίβος είναι ανταγωνιστής. Παρά το γεγονός ότι εκ γενετής είναι ευγενής και όμορφος, είναι επίσης ματαιόδοξος, αναξιόπιστος, και γυναικάς. Σώζει την Εσμεράλδα από τον Κουασιμόδο και εκείνη τον ερωτεύεται. Ο Φοίβος παριστάνει ότι ανταποδίδει τα ίδια αισθήματα, αλλά στην πραγματικότητα θέλει να περάσει μια νύχτα πάθους. Η Εσμεράλδα κανονίζει να συναντηθεί με τον Φοίβο και του λέει ότι τον αγαπάει, και εκείνος με τη σειρά του την πείθει ότι τρέφει τα ίδια αισθήματα για εκείνην. Στην ουσία είναι αρραβωνιασμένος με την ξαδέλφη του, Φλερ-ντε-Λις ντε Γκοντελοριέ, η οποία είναι μια κακεντρεχής κοσμική και ζηλεύει την ομορφιά της Εσμεράλδα. Εκτός αυτού, ο Φοίβος συμφωνεί να αφήσει τον αρχιδιάκονο Κλαύδιο Φρολό να κατασκοπεύσει τη συνάντησή του με την Εσμεράλδα.

Αυτή του η απόφαση αποδεικνύεται λανθασμένη, μιας και όταν το ζευγάρι ετοιμάζεται να κάνει σεξ, ο ζηλότυπος Φρολό επιτίθεται στον Φοίβο, μαχαιρώνοντάς τον στην πλάτη. Ο Φρολό δραπετεύει από τη σκηνή και ο Φοίβος θεωρείται νεκρός, με την Εσμεράλδα να είναι η μοναδική παρούσα, και κατηγορείται ως δολοφόνος. Ωστόσο, ο Φοίβος δεν έχει πεθάνει και σύντομα ανακάμπτει από τον τραυματισμό του. Αυτό όμως, δεν αναιρεί την κατηγορία της Εσμεράλδα, μιας και θεωρείται ότι αποπειράθηκε να τον σκοτώσει, καθώς και για μαγεία. Ο Φοίβος θα μπορούσε να αποδείξει την αθωότητά της, αλλά παραμένει σιωπηλός. Στο τέλος του μυθιστορήματος, παντρεύεται την Φλερ-ντε-Λις, και παρακολουθεί την εκτέλεση της Εσμεράλδα με λίγες έως καθόλου τύψεις. Ενώ είναι ένας από τους λίγους χαρακτήρες που επιζούν στο μυθιστόρημα, ο Ουγκώ υποδηλώνει ότι ο γάμος του δε θα είναι ρομαντικός ή ευτυχισμένος.

Προσαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάμεσα στους ηθοποιούς που υποδύθηκαν τον Φοίβο είναι:

Ηθοποιός Ταινία
Ρενέ Αλεξάντρ Notre-Dame de Paris (1911)
Χέρμπερτ Χέις The Darling of Paris (1917)
Άρθουρ Κίνγκσλι Esmeralda (1922)
Νόρμαν Κέρι Παναγία των Παρισίων) (The Hunchback of Notre Dame, 1923)
Άλαν Μάρσαλ Η Παναγία των Παρισίων (The Hunchback of Notre Dame, 1939)
Ζαν Ντανέ Η Παναγία των Παρισίων (Notre-Dame de Paris, 1956)
Αλεξάντερ Ντέιβιον The Hunchback of Notre Dame (1966) [τηλεοπτική σειρά]
Ρίτσαρντ Μόραν The Hunchback of Notre Dame (1977) [τηλεοπτική ταινία]
Ρόμπερτ Πάουελ The Hunchback of Notre Dame (1982) [τηλεοπτική ταινία]
Κέβιν Κλάιν (φωνή) Η Παναγία των Παρισίων (The Hunchback of Notre Dame, 1996)
Μπένεντικ Μπλάιθ Η Παναγία των Παρισίων (The Hunchback, 1997) [τηλεοπτική ταινία]
Πατρίκ Φιορί Η Παναγία των Παρισίων (Notre Dame de Paris, 1998) [μιούζικαλ]
Βενσάν Ελμπάζ Quasimodo d'El Paris (1999) [παρωδία]
Στιβ Μπαλσάμο Notre Dame de Paris (2000) [μιούζικαλ]
Τζόζεφ Κλόσκα (φωνή) 2008 BBC προσαρμογή
Άντριου Σαμόνσκι The Hunchback of Notre Dame (2014) [μιούζικαλ]
Γουίλ Γκρίφιθ The Hunchback of Notre Dame (2017) [μιούζικαλ]

Εκδοχή της Disney[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πρώτη ταινία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην προσαρμογή κινουμένων σχεδίων της Disney, Η Παναγία των Παρισίων (The Hunchback of Notre Dame, 1996), ο Φοίβος είναι υποστηρικτικός πρωταγωνιστής, και ο χαρακτήρας του συνδιάζεται, εκείνον του Πιερ Γκρενγκουάρ από το μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ. Εκφωνήθηκε από τον Κέβιν Κλάιν και σχεδιάστηκε από τον Ρας Έντμοντς. Επιστρέφει στο Παρίσι από τους πολέμους, για να γίνει λοχαγός της φρουράς του Φρόλο, ο οποίος σε αυτήν την εκδοχή ως δικαστής, αλλά ο πρώτος αποτελεί απογοήτευση για τον Φρόλο. Ωστόσο, ο Φοίβος αρχίζει να ασκεί μεγάλη αντιπάθεια έναντι του Φρόλο, λόγω των σκληρών μεθόδων του, και δείχνει συμπάθεια στους καταπιεσμένους και τους φτωχούς, γεγονός που αποδεικνύεται όταν σταματά δύο από τους φύλακες του Φρόλο από το να συλλάβουν την Εσμεράλδα για κλοπή χρημάτων, και ζητά να σταματήσουν οι πολίτες να ταπεινώνουν τον Κουασιμόδο στο Πανηγύρι των Τρελών. Αρχίζει να τρέφει αισθήματα για την Εσμεράλδα, όταν της κάνει κομπλιμέντο ότι παλεύει σαν άνδρας, και οι δυο τους ερωτεύονται (αντίθετα από το μυθιστόρημα, στο οποίο ο Φοίβος θέλει να περάσει απλώς μια νύχτα πάθους μαζί της). Στα μέσα της ταινίας, ο Φρόλο διακατέχεται από ανθρωποκτονική μανία και βάζει φωτιά σχεδόν στη μισή πόλη, καθώς κυνηγά την Εσμεράλδα, λόγω του πόθου που τον διακατέχει για εκείνη. Τότε, ο Φοίβος επαναστατεί ενάντια στον Φρόλο και αρνείται να κάψει το σπίτι μιας αθώας οικογένειας, επειδή έχουν δώσει άσυλο στους τσιγγάνους στο παρελθόν, χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν για το που βρίσκεται η Εσμεράλδα. Λόγω της επανάστασής του, καταδικάζεται σε θάνατο, και σχεδόν σκοτώνεται από ένα βέλος, με αποτέλεσμα να πέσει στον Σηκουάνα, διότι προσπάθησε να ξεφύγει από του άνδρες του Φρόλο, ευτυχώς όμως σώζεται από την Εσμεράλδα. Η Εσμεράλδα τον πηγαίνει στη Νοτρ Νταμ και αφήνει τον Κουασιμόδο να τον περιθάλψει. Παρά το γεγονός ότι ο Κουασιμόδος δεν τον εμπιστεύεται, εκείνος και ο Φοίβος ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βρουν το Δικαστήριο των Θαυμάτων, το κρησφύγετο των τσιγγάνων, προτού επιτεθεί ο Φρόλο, αλλά πιάνονται όλοι τους, όταν αποκαλύπτεται ότι ο Φρόλο τους εξαπάτησε, για να τον βοηθήσουν να βρει το Δικαστήριο των Θαυμάτων.

Στην τελική μάχη, ο Φοίβος δραπετεύει από την αιχμαλωσία, για να συγκεντρώσει τους Γάλλους πολίτες να πολεμήσουν τους άνδρες του Φρόλο και να απελευθερώσουν την πόλη τους. Ακολουθεί τον Φρόλο στον καθεδρικό και βλέπει ότι ο Φρόλο και ο Κουασιμόδος έχουν πέσει από το μπαλκόνι, συνεπώς σώζει τον Κουασιμόδο. Ως επακόλουθο, ο Φοίβος υποχωρεί και αφήνει τον Κουασιμόδο να περάσει λίγο χρόνο με την Εσμεράλδα, αλλά έπειτα ο Κουασιμόδος αποδέχεται ότι ο Φοίβος είναι ένας καλός φίλος και ευλογεί τη σχέση του με την Εσμεράλδα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραποπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The true Captain in 1482 was Jacques Ier de Crussol, vicomte d'Uzès.