Λορίν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λορίν
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Lorine Zineb Nora Talhaoui (Σουηδικά)[1]
ΨευδώνυμοLoreen[1]
Γέννηση16  Οκτωβρίου 1983[2][3]
Danderyd[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΣουηδία
Ιδιότητατραγουδιστής, ηθοποιός, τηλεοπτικός παρουσιαστής και ηθοποιός φωνής
ΑδέλφιαMarkiz Talhaoui (νεότερη αδελφή)[4]
Όργαναφωνή, πιάνο και κιθάρα
Είδος τέχνηςποπ μουσική, ντανς ποπ, Indie Pop, Ίντι ροκ, Τριπ χοπ, Eurodance, Τράνς και Ηλεκτροπόπ
Σημαντικά έργαEuphoria και Tattoo
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λορέν Ζινέμπ Νόρα Ταλχαουί (Lorine Zineb Nora "Loreen" Talhaoui, 16 Οκτωβρίου 1983), γνωστή με το σκηνικό όνομα Λορέν, είναι Σουηδή τραγουδίστρια και μουσικός παραγωγός. Είναι η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης που κατάφερε να κερδίσει 2 φορές στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision.[5][6]

Εκπροσώπησε τη Σουηδία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 2012 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με το τραγούδι της "Euphoria", και κέρδισε το διαγωνισμό με 372 πόντους. Στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2013, στη σουηδική πόλη Μάλμε, τραγούδησε στον ημιτελικό και στον τελικό, ως καλεσμένη.

Ακόμη, εκπροσώπησε τη Σουηδία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 2023 στη Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου, με το τραγούδι της "Tattoo", κατακτώντας ξανά την πρώτη θέση με 583 πόντους.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λορέν γεννήθηκε στη Στοκχόλμη, στη Σουηδία, το 1983. Οι γονείς της ήταν Μαροκινοί μετανάστες. Όταν ήταν μικρή, μετακόμισε στο Βέστερας, όπου και μεγάλωσε. Έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της εφηβείας της στο Γκρίτα, μια κατοικημένη περιοχή στο Βέστερας.

Μουσική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2004-10[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λορέν έγινε γνωστή στο ευρύ σουηδικό κοινό μετά την συμμετοχή της στην σουηδική εκδοχή της μουσικής εκπομπής Idol 2004, συμμετέχοντας ως Λορέν Ταλχαουί. Κατά την διάρκεια των προκριματικών γύρων, τερμάτισε στην τρίτη θέση μετά από την ψήφο του κοινού. Τελικά, κατέλαβε την τέταρτη θέση. Την επόμενη χρονιά, κυκλοφόρησε το πρώτο της σινγκλ, "The Snake", με το συγκρότημα Rob'n'Raz και έγινε τηλεοπτική παρουσιάστρια στο TV400. Εργάστηκε ως παραγωγός και σκηνοθέτης για αρκετά ριάλιτι σόου στην σουηδική τηλεόραση. Το 2011, κυκλοφόρησε το σινγκλ "My Heart Is Refusing Me", το οποίο σημείωσε εμπορική επιτυχία στη Σουηδία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]