Λεύκα του Δία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Λεύκα του Δία ήταν μυθικό ιερό δέντρο στην Κρήτη κάτω από το οποίο σύμφωνα με τον μύθο γεννήθηκε ο Δίας.

Ο Μύθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον μύθο, η Λεύκα του Δία φύτρωνε στην Κρήτη έξω από το Ιδαίο άντρο. Το δέντρο αυτό ήταν το μοναδικό του είδους του που έφερε καρπούς, αφού όλα τα άλλα έχαναν τους καρπούς τους πριν ωριμάσουν.[1] Στη σπηλιά αυτή και κάτω από την σκιά της Λεύκας μεγάλωσε ο Δίας. Στο ίδιο σημείο παρέλαβε ο Μίνωας τους νόμους από τον ολύμπιο θεό[2] για να τους παραδώσει στους κατοίκους της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον Θεόφραστο, στο σημείο αυτό γινόταν θυσία. Στους νόμους του Πλάτωνα μνημονεύεται ένα φαρδύ μονοπάτι με δέντρα γύρω γύρω που οδηγούσε από την Κνωσσό μέχρι στο σημείο που φύτρωνε η Λεύκα. Κοντά στο δέντρο αυτό φύτρωνε δάσος από γηραιότατα κυπαρίσσια, το οποίο έκρυβε τα θεμέλια πανάρχαιου ναού της Ρέας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Plinius, 16, 46: Una tamen proditur ad maturitatem (semen) perferre solita, in Creta insula, ipso descensu Iovis speluncae etc.
  2. Κλήμης Αλεξ. Στροματ. Α, 27, §170: τον Μίνω παρά Διός δι ενάτου έτους τους νόμους λαμβάνειν φοιτώντα εις το του Διός άντρον

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Karl Bötticher, επιμ. (1856). Der Baumkultus der Hellenen (στα Γερμανικά). Βερολίνο: Weidmann. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2009.