Λίλυ Βενιζέλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λίλη Βενιζέλου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Λίλυ Βενιζέλου (Ελληνικά)
Γέννηση10  Απριλίου 1933
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπεριβαλλοντολόγος
ιδρυτής οργανισμού

Η Λίλη Βενιζέλου (γεννηθείσα στις 10 Απριλίου 1933 στην Αθήνα) είναι η ιδρυτής και πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Μεντασέτ (Medasset). Από το 1983 δεσμεύτηκε να αγωνιστεί για την προστασία των χελώνων στη Μεσόγειο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1983, η Βενιζέλου ορίστηκε ως προστάτισσα του κόλπου του Λαγανά της Ζακύνθου. Ο κόλπος ήταν (και είναι) ο σημαντικότερος τόπος αναπαραγωγής της χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο. Ήταν μόνη στον αγώνα της, αλλά εκστράτευσε για την προστασία του βιοτόπου αυτού. Το 1986 διαδραμάτισε επίσης σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο στις δράσεις για τη διατήρηση της παραλίας Ιζτουζού κοντά στο Νταλιάν στην Τουρκία, ως τόπος αναπαραγωγής της χελώνας. [1]

Το 1987, η Λίλη Βενιζέλου ήταν παραλήπτρια του βραβείου «Παγκόσμιοι 500» [2], ένα βραβείο το οποίο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τα Ηνωμένα Έθνη το 1987 και απονεμόταν σε ανθρώπους και οργανισμούς που είχαν συμβάλει ιδιαίτερα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το 1988 ίδρυσε την Μεντασέτ (MEDASSET)[3], μια οργάνωση αφιερωμένη στην έρευνα και την προστασία των δύο ειδών θαλάσσιων χελωνών που εμφανίζονται στη Μεσόγειο, της πράσινης χελώνας και της χελώνας Caretta caretta. Τα δύο είδη βρίσκονται στο Κόκκινο βιβλίο των Απειλούμενων ειδών της ΔΕΠΦ.

Εθνικό Πάρκο Ζακύνθου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρη στις προσπάθειες της Λίλης Βενιζέλου, ο κόλπος του Λαγανά έλαβε το καθεστώς του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου το 1999. [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kaptan June and the Dalyan Turtles, June Haimoff
  2. Global 500 award 1987
  3. MEDASSET
  4. Zakynthos National Marine Park