Κυβέρνηση Μωραϊτίνη 1863

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κυβέρνηση Μωραϊτίνη
Προσωρινή κυβέρνηση του Βασιλείου της Ελλάδας
Ημερομηνία σχηματισμού9 Φεβρουαρίου 1863
Ημερομηνία διάλυσης11 Φεβρουαρίου 1863
Πρόσωπα και δομές
Πρόεδρος ΚυβέρνησηςΑριστείδης Μωραϊτίνης
Συνολικός αριθμός Μελών5
Κατάσταση στο νομοθετικό σώμακυβέρνηση διορισμένη από την Εθνοσυνέλευση
Ιστορία
ΠροηγούμενηΠροσωρινή Κυβέρνησις της Ελλάδος (1862)
ΔιάδοχηΚυβέρνηση Ζηνοβίου Βάλβη 1863

Η Κυβέρνηση Μωραϊτίνη (Ιανουάριος 1863), με διάρκεια ζωής 5 ημερών, ήταν το όργανο που αντικατέστησε την «Προσωρινή Κυβέρνηση της Ελλάδος», της τριανδρίας Δ.Βούλγαρη-Κων. Κανάρη - Βεν. Ρούφου, η οποία διαλύθηκε όταν έχασε, στις 8 Φεβρουαρίου την υποστήριξη του Κανάρη αλλά και των περισσοτέρων υπουργών της.
Στις 9 Φεβρουαρίου η Εθνική Συνέλευση αποφάσισε να αναλάβει η ίδια την εκτελεστική εξουσία «δια του προεδρεύοντος Αντιπροέδρου».


Ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Αριστείδης Μωραϊτίνης, (πληρεξούσιος «των εκ Τεργέστη και Βενετία Ελλήνων υπηκόων»), όρισε μια πενταμελή επιτροπή εν είδει υπουργικού συμβουλίου, που αποτελούνταν από τους:

Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, (πληρεξ. Μεσσήνης)
Θρασύβουλο Ζαΐμη, (πληρεξ. Καλαβρύτων)
Γεώργιο Πετμεζά, (πληρεξ. Καλαβρύτων)
Σπήλιο Αντωνόπουλο, (πληρεξ. Μεσσήνης)
Αναστάσιο Μαυρομάττη, (πληρεξ. Βονίτσης και Ξηρομέρου)

[1]

Την 11η Φεβρουαρίου 1863 η Εθνοσυνέλευση αναλαμβάνοντας την εκτελεστική εξουσία αποφασίζει ότι: η κυβέρνηση θα αποτελείται από 7 υπουργούς οι οποίοι θα εκλέγονται από το σώμα της Εθνοσυνέλευσης με φανερή ψηφοφορία και απόλυτη πλειοψηφία, στους οποίους θα προεδρεύει ένας υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο, ο οποίος θα εκλέγεται κατά τον ίδιο τρόπο. Οι αποφάσεις για το κυβερνητικό έργο θα παίρνονται από την ολομέλεια του υπουργικού συμβουλίου κατά πλειοψηφία.[2]
Την ίδια μέρα και με τον παραπάνω τρόπο εκλέχτηκε η Κυβέρνηση Ζηνοβίου Βάλβη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τρύφωνος Ε. Ευαγγελίδου (1898). Τα μετά τον Όθωνα : ήτοι ιστορία της μεσοβασιλείας και της βασιλείας Γεωργίου του Α'. (1862-1898). Εν Αθήναις: Εκδοτικόν Κατάστημα Γεωργίου Δ. Φέξη. 
  2. ΦΕΚ Α6 /1863