Κουρασάο (λικέρ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ένα ποτήρι με μπλε κουρασάο

Το Κουρασάο είναι ένα είδος λικέρ που είναι φτιαγμένο με αποξηραμένες φλούδες του εσπεριδοειδούς λαράχα (που φύεται στο νησί Κουράσω ή Κουρακάο (Curaçao), από όπου και η ονομασία). Το φυτό αυτό δεν είναι ενδημικό είδος στο νησί και μοιάζει με το πορτοκάλι, καθώς προήλθε από την ποικιλία πορτοκαλιών Βαλένθια, που είχε μεταφερθεί εκεί από τους Ισπανούς εξερευνητές. Το έδαφος του νησιού Κουρασάο είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά και αυτό, σε συνδυασμό με το ξηρό κλίμα, αποδείχτηκε ότι δεν ταίριαζε με την καλλιέργεια του πορτοκαλιού Βαλένθια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μικρά και πικρά φρούτα στα δέντρα. Ωστόσο, η αρωματική φλούδα διατήρησε την ευωδιά της ποικιλίας Βαλένθια και τα δέντρα εξελίχθηκαν στη σημερινή πορτοκαλιά λαράχα. Οι καρποί της τελευταίας παραμένουν πικροί στη γεύση.

Ιστορικό παρασκευής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λικέρ Κουρασάο παρασκευάστηκε και διατέθηκε για πρώτη φορά στην αγορά από τον Ολλανδό αποσταγματοποιό Μπολς από το Άμστερνταμ ως «Blauwe Curaçao» (Μπλε Κουρασάο) το 18ο αι.[1] [2] (και όχι από την οικογένεια Σίνιορ (Senior) το 19ο αιώνα όπως αναφέρει η εταιρία Senior & Co.[3]) από τη φλούδα των εσπεριδοειδών Βαλένθια και Σεβίλλη. Ο Lucas Bols ήταν μέτοχος του VOC και πήρε τα απαραίτητα για την ανάπτυξη του λικέρ του στοιχεία από τις πρώην ολλανδικές αποικίες. Για να φτιαχτεί το λικέρ αποξηραίνεται η φλούδα του λαράχα, βγάζοντας τα αιθέρια έλαια που έχουν γλυκό άρωμα. Έπειτα από την ύγρανση με αλκοόλ και νερό επί αρκετές ημέρες, η φλούδα αφαιρείται και προστίθενται άλλα καρυκεύματα.

Το λεγόμενο Μπολς Μπλε είχε και εξακολουθεί να έχει τις μεγαλύτερες πωλήσεις μπλε Κουρασάο στον κόσμο. Τον προηγούμενο αιώνα ήταν γνωστό ως "Crème de Ciel" (Κρέμα του Ουρανού) και είναι ένα από τα παλαιότερα λικέρ του Μπολς.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ποτό Κουρασάο έχει γεύση που προσιδιάζει σε εκείνη του πορτοκαλιού, με ποικίλο βαθμό πικρότητας. Είναι άχρωμο από τη φυσική του προέλευση, όμως συχνά γίνεται χρωματισμός του με τεχνητά μέσα (συνήθως μπλε ή πορτοκαλί), κάτι που προσδίδει εξωτική εμφάνιση στα κοκτέιλ και σε άλλα μικτά ποτά. Το μπλε χρώμα επιτυγχάνεται με την προσθήκη μιας χρωστικής, που είναι συχνά σκούρο μπλέ, κυανούν V (Ε131) στο λικέρ του Μπολς <ρεφ>{{https://nl.wikipedia.org/wiki/Cura%C3%A7ao_%28likeur%29}}</ref>, ή λαμπερό μπλε (E133 Brilliant Blue) στο λικέρ του Σενιόρ.[4]

Παρόμοια ποτά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λικέρ κουρασάο είναι διαθέσιμο στα χρώματα κόκκινο, πράσινο, κίτρινο, μπλε και άχρωμο. Η πιο γνωστή ποικιλία είναι ωστόσο η μπλε. Το λικέρ ουσιαστικά είναι άχρωμο, καθώς τα χρωματισμένα λικέρ κουρασάο χρωστούν τα χρώματά τους σε συγκεκριμένες χρωστικές ουσίες. Όλα τα χρώματιστα λικέρ Κουρασάο όμως έχουν την ίδια γεύση.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Curacao (liquor) της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).