Κοντσέρτο για μαντολίνο (σύνθεση του Αντόνιο Βιβάλντι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαντολίνο

Το Κοντσέρτο για μαντολίνο σε Ντο μείζονα, RV 425, γράφτηκε από τον Ιταλό συνθέτη Αντόνιο Βιβάλντι το 1725 και συχνά συνοδεύεται από τις Τέσσερις εποχές (1725). Η μουσική αποτελείται από τη δεξιοτεχνική επεξεργασία του σόλο οργάνου, του μαντολίνου, και την αλληλεπίδραση μεταξύ του σολίστα και της συνοδείας της ορχήστρας. Οι απαιτήσεις θεωρούνται υψηλότερες από άλλα κοντσέρτα του Βιβάλντι και το έργο είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα για μαντολίνο. Αυτό το κοντσέρτο έχει μεταγραφεί για κιθάρα

Μουσική από το πρώτο μέρος του κοντσέρτου ακούστηκε στην ταινία του 1979 Κράμερ εναντίον Κράμερ.

Μέρη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν τρία μέρη:

  1. Allegro
  2. Largo (λα ελάσσονα)
  3. Allegro

Το πρώτο μέρος είναι μια γρήγορη, χαρούμενη μελωδία που διαρκεί λίγο περισσότερο από τρία λεπτά. Καθ' όλη τη διάρκεια του κομματιού, ο Βιβάλντι δημιουργεί έντονες και χαμηλές αντιθέσεις μεταξύ του μαντολίνου και της υπόλοιπης ορχήστρας, προσελκύοντας την προσοχή σε διάφορα κρεσέντα μέσα στη μουσική.

Το δεύτερο μέρος, διάρκειας λίγο μικρότερης των τριών λεπτών, και σε αντίθεση με την ταχεία και ενθουσιώδη μελωδία του πρώτου μέρους, είναι πιο αργό και στοχαστικό στη σύνθεσή του.

Το τρίτο μέρος χρησιμοποιεί περισσότερο την ορχήστρα εγχόρδων, όπου το μαντολίνο δεν ακούγεται ούτε στην αρχή ούτε στο τέλος του μέρους. Το τμήμα εγχόρδων επαναλαμβάνει το αρχικό τμήμα ως το τέλος αυτού του μέρους.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]