Κλοντ Μπερνάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κλοντ Μπερνάρ
Γέννηση12  Ιουλίου 1813[1][2][3]
Saint-Julien
Θάνατος10  Φεβρουαρίου 1878[1][3][2]
Παρίσι[4]
ΥπηκοότηταΓαλλία
ΣπουδέςΣχολή Ιατρικής του Παρισιού και Τμήμα Επιστημών του Παρισιού
ΣύζυγοςMarie Françoise Bernard
ΒραβεύσειςΜετάλλιο Κόπλυ (1876), Ταξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής, αλλοδαπό μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου (9  Ιουνίου 1864) και μετάλλιο Μπέιλι (1875)
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςφυσιολογία και ιατρική
ΑξίωμαΓερουσιαστής της Β΄ Αυτοκρατορίας, πρόεδρος, 29η έδρα της Γαλλικής Ακαδημίας (7  Μαΐου 1868, 10  Φεβρουαρίου 1878) και πρόεδρος (1  Ιανουαρίου 1869, 31  Δεκεμβρίου 1869)
Ιδιότηταιατρός συγγραφέας, πολιτικός, ψυχολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου, φυσιολόγος και ιατρός
Φοιτητές τουIvan Tarkhanov και Étienne Lancereaux
Υπογραφή

Ο Κλοντ Μπερνάρ (γαλλικά: Claude Bernard) (12 Ιουλίου 1813 - 10 Φεβρουαρίου 1878) ήταν Γάλλος φυσιολόγος. Κατά το δεύτερο και το τρίτο τέταρτο του 19ου αιώνα ήταν η μορφή που κυριαρχούσε στο στερέωμα της επιστήμης. Ο Κλοντ Μπερνάρ θεωρείται ως ο ιδρυτής ή ο πατέρας της Φυσιολογίας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Αυτός ήταν ο πρώτος που πλαισίωσε την Επιστήμη με το Πειραματικό Εργαστήριο και που κατέστησε τη Φυσιολογία Πειραματική Επιστήμη. Σύμφωνα με τη γραμμή που ακολούθησε στη ζωή του, τίποτε, καμιά ιδέα, καμιά ερμηνεία, κανένα συμπέρασμα, καμιά θεωρία δεν μπορεί να ληφθεί ως δεδομένο, να εδραιωθεί και να θεωρηθεί ως κτήμα της Επιστήμης, εάν προηγουμένως δεν έχει περάσει από τον πειραματικό έλεγχο και δεν αποδειχθεί, πέρα από κάθε αμφιβολία, η γνησιότητα και η επαναληψιμότητά του.

Από το τεράστιο σε όγκο αλλά και πλουσιότατο σε θεματολογία έργο του ξεχωρίζει η βασική έννοια που πρώτος διατύπωσε και επέβαλε στην Επιστήμη: την έννοια του «εσωτερικού περιβάλλοντος» του οργανισμού (milieu interieur), η οποία έμελλε να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο θεμελιώθηκε, ανδρώθηκε και μεγαλούργησε με την περαιτέρω πορεία της η Επιστήμη της Φυσιολογίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μαρκέτος Σπύρος,. "Claude Bernard: Το έργο του και η εποχή μας". Εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα 1979.