Κεντρικό νευρικό σύστημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απλοποιημένο διάγραμμα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος του ανθρώπου (2): Εγκέφαλος (1) και νωτιαίος μυελός (3).

Το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) είναι το βασικότερο μέρος ενός νευρικού συστήματος. Το ΚΝΣ παίζει το βασικότερο ρόλο στην επεξεργασία της πληροφορίας που λαμβάνεται από τις αισθήσεις του οργανισμού, στη ρύθμιση πολλών από τις λειτουργίες του, στην εκδήλωση της σκέψης και της λογικής κ.α. Μαζί με το περιφερικό νευρικό σύστημα, ελέγχουν τη συμπεριφορά αλλά και τις περισσότερες από τις ζωτικές λειτουργίες ενός οργανισμού. Κεντρικό νευρικό σύστημα διαθέτουν όλα τα αμφίπλευρα, δηλαδή όλα τα πολυκύτταρα ζώα εκτός από ζώα όπως οι σπόγγοι. Στα χορδωτά αποτελείται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, τα οποία περικλείονται στα οστά του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης αντίστοιχα.

Από τα οστά που τους περιβάλλουν, οι ιστοί του ΚΝΣ χωρίζονται από τρεις στιβάδες, τις μήνιγγες:

  • Η εξωτερική και η πιο σκληρή είναι η σκληρή μήνιγγα.
  • Κάτω από την σκληρή μήνιγγα βρίσκεται η αραχνοειδής μήνιγγα,σχηματίζοντας με τη σκληρή μήνιγγα τον υποσκληρίδιο χώρο (ο χώρος που ορίζεται μεταξύ της σκληρής και αραχνοειδούς μήνιγγας).
  • Τέλος η χοριοειδής μήνιγγα αποτελεί την εσωτερική μήνιγγα η οποία εφαρμόζει στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και ορίζει με την από πάνω αραχνοειδή μήνιγγα τον υπαραχνοειδή χώρο (ο χώρος

που ορίζεται μεταξύ της αραχνοειδούς και χοριοειδούς μήνιγγας).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]