Κατερίνα Μαριδάκη-Κασσωτάκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κατερίνα Μαριδάκη-Κασσωτάκη
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κατερίνα Μαριδάκη-Κασσωτάκη (Ελληνικά)
Γέννηση1956
Επάνω Αρχάνες Ηρακλείου
Θάνατος6  Ιουλίου 2019
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθηγήτρια πανεπιστημίου
ψυχολόγος
συγγραφέας
ΕργοδότηςΧαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜιχάλης Κασσωτάκης
Τέκνα2

Η Αικατερίνη Μαριδάκη-Κασσωτάκη (1956 - 6 Ιουλίου 2019), ήταν Ελληνίδα καθηγήτρια ψυχολογίας και συγγραφέας.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1956, στο χωριό Επάνω Αρχάνες του νομού Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ψυχολογία στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Reading και Lancaster της Αγγλίας, από όπου έλαβε και το διδακτορικό δίπλωμά της στην Ψυχολογία. Δίδαξε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ το 1997 εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, όπου υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής της. Είχε, επίσης, διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αθηνών. Από το 2005 μέχρι το 2011 διετέλεσε αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και εξετέλεσε χρέη πρύτανη του ίδιου ιδρύματος. Διετέλεσε, επίσης, εθνική συντονίστρια του Προγράμματος P.I.S.A. του Ο.Ο.Σ.Α. και γραμματέας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Συμμετείχε σε διάφορα διεθνή ερευνητικά προγράμματα και σε ποικίλες επιστημονικές δραστηριότητες.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε πλούσιο επιστημονικό, συγγραφικό και ερευνητικό έργο, το οποίο έχει διεθνώς αναγνωρισθεί. Οι ξένες ετεροαναφορές στα συγγράμματά της υπερβαίνουν τις 700.

Ήταν συγγραφέας πολλών βιβλίων, άρθρων και ερευνών που σχετίζονται με τη μνήμη, τη σκέψη του παιδιού καθώς και άλλα θέματα της Παιδαγωγικής Ψυχολογίας. Από το έργο της ξεχωρίζουν οι έρευνες που έχει διεξαγάγει για τη θεωρία του νου, έννοια που επεξεργάστηκε από τους πρώτους επιστήμονες στη χώρα μας.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κατερίνα Μαριδάκη Κασσωτάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Αρχάνες, ενώ ήταν σύζυγος του Λασιθιώτη Καθηγητή Παιδαγωγικής και Πρώην Προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Μιχάλη Κασσωτάκη, με τον οποίον απέκτησαν 2 παιδιά, την Φρόσω και τον Γιάννη, καθώς και 2 εγγόνια, την Αναστασία και τον Μιχάλη.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αικατερίνη Μαριδάκη-Κασσωτάκη απεβίωσε στις 6 Ιουλίου 2019, σε ηλικία 62 ετών από καρκίνο. Κηδεύτηκε την Τρίτη 9 Ιουλίου 2019 στις 17:00 στο κοιμητήριο του Χαλανδρίου.