Κατάλογος μοναρχών του Μαυροβουνίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μοναρχία του Μαυροβουνίου
ΠΡΩΗΝ ΜΟΝΑΡΧΙΑ
Coat of arms of the Kingdom of Montenegro.svg
Βασιλικός Θυρεός
Νικόλαος Α΄
Πρώτος μονάρχης Γιοβάν Βλαντίμιρ (ως Πρίγκιπας της Ντούκλια)
Τελευταίος μονάρχης Νικόλαος Α΄ (ως Βασιλιάς του Μαυροβουνίου)
Προσφώνηση Η Αυτού Εξοχότης
Επίσημη Κατοικία Παλάτι του Βασιλέως Νικολάου, Τσετίνγιε, Μαυροβούνιο
Διαδοχή Κληρονομική
Έναρξη Μοναρχίας 1000
Τέλος Μοναρχίας 25 Νοεμβρίου 1918
Τωρινός διεκδικητής Νίκολας Πέτροβιτς-Νιέγκος

Το Μαυροβούνιο ήταν ανεξάρτητο πριγκιπάτο στη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του Μεσαίωνα, ενώ στη συνέχεια κατελήφθη από τους Οθωμανούς. Το Μαυροβούνιο κατάφερε να πετύχει την ανεξαρτησία του το 1878, την ίδια χρονιά που η Σερβία, επίσης, πέτυχε την δική της, όμως παρέμειναν χωριστά βασίλεια έως το 1918, όταν και ενώθηκαν μεταξύ τους για να αποτελέσουν την Γιουγκοσλαβία.

Βασιλικό Έμβλημα των Βασιλέων του Μαυροβουνίου

Ντούκλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριγκιπάτο της Ζέτας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριγκιπάτο-Επισκοπή του Μαυροβουνίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μη-κληρονομικοί Μητροπολίτες (Πρίγκιπες-Επίσκοποι)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κληρονομικοί Μητροπολίτες (Πρίγκιπες-Επίσκοποι από τον Οίκο των Πέτροβιτς-Νιέγκος)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα ΤίλοςΌνομα
Γέννηση - Θάνατος
Βασιλεία Περιοχή Σημειώσεις
Vladika danilo.jpg Πρίγκιπας-Επίσκοπος
Ντανίλο Α΄
1670 – 11 Ιανουαρίου 1735
Ιούλιος 1696 – 22 Ιανουαρίου 1735 Πριγκιπάτο-Επισκοπή του Μαυροβουνίου Ιδρυτής του Οίκου των Πέτροβιτς-Νιέγκος.
Vladika sava.jpg Πρίγκιπας-Επίσκοπος
Σάββας Β΄
18 Ιανουαρίου 1702 – 9 Μαρτίου 1782
22 Ιανουαρίου 1735 – 9 Μαρτίου 1782 Πριγκιπάτο-Επισκοπή του Μαυροβουνίου Βασίλεψε παράλληλα με τον Βασίλειο Γ΄ από το 1750 έως τις 10 Μαρτίου 1766.
Vasilije petrovic.jpg Πρίγκιπας-Επίσκοπος
Βασίλειος Γ΄
1709 – 10 Μαρτίου 1766
1750 – 10 Μαρτίου 1766 Πριγκιπάτο-Επισκοπή του Μαυροβουνίου Βασίλεψε παράλληλα με τον Σάββα Β΄.
Saint Peter of Cetinje.jpg Πρίγκιπας-Επίσκοπος
Πέτρος Α΄
1747 – 30 Οκτωβρίου 1830
Μάρτιος 1782 – 30 Οκτωβρίου 1830 Πριγκιπάτο-Επισκοπή του Μαυροβουνίου Οσιοποιήθηκε ως Άγιος Πέτρος του Τσετίνγιε από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Petar II Petrovic-Njegos.jpg Πρίγκιπας-Επίσκοπος
Πέτρος Β΄
13 Νοεμβρίου 1813 – 31 Οκτωβρίου 1851
30 Οκτωβρίου 1830 – 31 Οκτωβρίου 1851 Πριγκιπάτο-Επισκοπή του Μαυροβουνίου Περισσότερο γνωστός ως ποιητής. Στα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνονται τα The Mountain Wreath, The Light of Microcosm, The Serbian Mirror και False Tsar Stephen the Little.
Danilo Petrović Njegoš.jpg Πρίγκιπας-Επίσκοπος
Ντανίλο Β΄
25 Μαΐου 1826 – 13 Αυγούστου 1860
1851 – 13 Μαρτίου 1852 Πριγκιπάτο-Επισκοπή του Μαυροβουνίου Ανακηρύχτηκε Πρίγκιπας του Μαυροβουνίου.

Πριγκιπάτο του Μαυροβουνίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος των Πέτροβιτς-Νιέγκος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα ΤίλοςΌνομα
Γέννηση - Θάνατος
Βασιλεία Περιοχή Σημειώσεις
Danilo Petrović Njegoš.jpg Πρίγκιπας
Ντανίλο Α΄
25 Μαΐου 1826 – 13 Αυγούστου 1860
13 Μαρτίου 1852 – 13 Αυγούστου 1860 Πριγκιπάτο του Μαυροβουνίου Πρώτος λαϊκός ηγέτης του Μαυροβουνίου έπειτα από αιώνες θεοκρατικής διακυβέρνησης. Δολοφονήθηκε στο Κότορ.
King Nikola of Montenegro.jpg Πρίγκιπας
Νικόλαος Α΄
7 Οκτωβρίου 1841 – 1 Μαρτίου 1921
13 Αυγούστου 1860 – 28 Αυγούστου 1910 Πριγκιπάτο του Μαυροβουνίου Ανακηρύχτηκε Βασιλιάς του Μαυροβουνίου.

Βασίλειο του Μαυροβουνίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος των Πέτροβιτς-Νιέγκος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα ΤίλοςΌνομα
Γέννηση - Θάνατος
Βασιλεία Περιοχή Σημειώσεις
King Nikola of Montenegro.jpg Βασιλιάς
Νικόλαος Α΄
7 Οκτωβρίου 1841 – 1 Μαρτίου 1921
28 Αυγούστου 1910 – 26 Νοεμβρίου 1918 Βασίλειο του Μαυροβουνίου Στην εξορία από τις 15 Ιανουαρίου 1916. Αποπέμφθηκε των καθηκόντων του από τη Συνέλευση της Ποντγκόριτσα στις 26 Νοεμβρίου 1918.

Διεκδικητές του θρόνου του Μαυροβουνίου από το 1918[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος των Πέτροβιτς-Νιέγκος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]