Καστέλ Καπουάνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καστέλ Καπουάνο
Χάρτης
Είδοςκάστρο[1]
ΔιεύθυνσηPiazza Enrico de Nicola, 74[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°51′13″N 14°15′52″E
Διοικητική υπαγωγήΝάπολη[1]
ΧώραΙταλία[1]
ΧρηματοδότηςΓουλιέλμος Α΄ της Σικελίας
Προστασίαιταλικό πολιτισμικό αγαθό[2]
Commons page Πολυμέσα
Η αίθουσα των Προτομών (sala dei Busti).
Το Καστέλ Καπουάνο τον 17ο αι.

Το Καστέλ Καπουάνο, ιταλ.: Castel Capuano είναι ένα κάστρο στη Νάπολη, στη νότια Ιταλία. Πήρε το όνομά του από το γεγονός, ότι ήταν σε εκείνο το σημείο στα τείχη της πόλης, όπου ο δρόμος οδηγούσε στην πόλη Κάπουα. Το κάστρο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της βία ντέι Τριμπουνάλι, και μέχρι πρόσφατα στέγαζε την Αίθουσα της Δικαιοσύνης της Νάπολης, η οποία έχει πλέον μεταφερθεί στο νέο Κέντρο Πολιτισμού, το Τσέντρο Ντιρετσιονάλε.

Η κατασκευή κτίστηκε τον 12ο αι. από τον Γουλιέλμο Α΄, [3] [4] γιο του Ρογήρου Β΄ της Σικελίας, τού πρώτου μονάρχη του βασιλείου της Νάπολης. Επεκτάθηκε από τον Φρειδερίκο Β΄ των Χοενστάουφεν και έγινε ένα από τα βασιλικά του ανάκτορα. Στις 19 Αυγούστου 1432, ο Σερτζιάννι Καρακιόλο μαχαιρώθηκε από τέσσερις ιππότες της υπηρεσίας της βασίλισσας, στο δωμάτιό του στο Καστέλ Καπουάνο.

Τον 16ο αι. υπό την ισπανική αντιβασιλεία του Πέδρο Αλβάρεθ δε Τολέδο, όλα τα διάφορα νομικά γραφεία και τμήματα της πόλης ενοποιήθηκαν εδώ και έγινε η αίθουσα της δικαιοσύνης, γνωστής ως "Vicaria", τα υπόγεια της οποίας χρησίμευαν ως φυλακή. Επάνω από την είσοδο του κάστρου, ο θυρεός τού Καρόλου Ε΄ αυτοκράτορα της Γερμανίας, που επισκέφθηκε τη Νάπολη το 1535, είναι ακόμα ορατός.

Το κάστρο έχει υποστεί πολλές ανακαινίσεις, η πιο πρόσφατη του 1860, και δεν διατηρεί πλέον μεγάλο μέρος της αρχικής του εμφάνισης. Η Κολόνα ντελα Βικαρία, μία απλή στήλη σε μία κολόνα, βρισκόταν κάποτε μπροστά από την είσοδο. Χρησιμοποιείτο για να ντροπιάζει και να τιμωρεί τους οφειλέτες. Στο πίσω μέρος του κτιρίου, απέναντι από την Πιάτσα Ενρίκο ντε Νικόλα, βρίσκεται η Φοντάνα ντελ Φορμιέλο. [5]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Atlante castellano d'Italia.
  2. Wiki Loves Monuments Italia.
  3. «Castel Capuano - Napoli Unplugged». Napoli Unplugged (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2016. 
  4. «Castel Capuano in Naples - Attractions | Frommer's». www.frommers.com. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2016. 
  5. «Fondazione Castel Capuano».