Καρολίνα Γιουστσικόφσκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρολίνα Γιουστσικόφσκα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1  Ιουλίου 1898[1]
Budkowo
Θάνατος9  Ιανουαρίου 1945[2]
Φραγκφούρτη[1]
Αιτία θανάτουεκτέλεση[2]
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή[1][2]
ΚατοικίαΤομάσουφ Μαζοβιέτσκι[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία[2]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθαριστής[2]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΔίκαιοι των Εθνών (17  Μαΐου 2011)[2]

Η Καρολίνα Γιουστσικόφσκα (πολωνικά: Karolina Juszczykowska) (1 Ιουλίου 1898 – 9 Ιανουαρίου 1945) ήταν Πολωνή εργάτρια στο τμήμα κουζίνας της Οργάνωσης Τοτ, η οποία εκτελέστηκε επειδή έκρυψε δύο Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Αναγνωρίστηκε μεταθανάτια ως Δίκαιη των Εθνών το 2011.[3]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καρολίνα Γιουστσικόφσκα γεννήθηκε το 1898 στο Μπούντκοβο της Πολωνίας. Έζησε με τους γονείς της μέχρι τα 13 της, πριν μετακομίσει στη Γερμανία, όπου εργάστηκε για τα επόμενα 5 χρόνια σε μια φάρμα στο Μεκλεμβούργο.

Πέντε χρόνια αργότερα, επέστρεψε στην Πολωνία για να ζήσει με την αδερφή της, μένοντας μαζί της μέχρι το 1934. Πριν από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε στην κατασκευή δρόμων, στη συνέχεια εργάστηκε σε διαφορετικές δουλειές καθ΄ όλη τη διάρκεια του πολέμου: πρώτα πλύστρα, μετά υπηρέτρια και τέλος για το τμήμα κουζίνας της Οργάνωσης Τοτ στο Τομάσουφ Μαζοβιέτσκι.

Η Γιουστσικόφσκα είπε ότι είχε γνωρίσει δύο Εβραίους, τους Γιάνεκ και Πάβεου, οι οποίοι της ζήτησαν να τους δώσει καταφύγιο. Εκείνη συμφώνησε και τους άφησε να κρυφτούν στο σπίτι της από τους Ναζί, όπου έμεναν στο υπόγειο και κοιμόντουσαν στο πάτωμα για να μην τους δουν. Έξι εβδομάδες αργότερα ακολούθησε επιδρομή, οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν και η Γιουστσικόφσκα τέθηκε υπό κράτηση. Η εικοσάχρονη κόρη της, Μπρονισουάβα, επιστρατεύτηκε σε καταναγκαστικά έργα και στάλθηκε στη Γερμανία.

Τον Αύγουστο του 1944, οδηγήθηκε στη φυλακή για να περιμένει τη δίκη της. Δύο εβδομάδες αργότερα, διεξήχθη η δίκη της και τα δικαστήρια Sondergericht του Πιότρκουφ καταδίκασαν τη Γιουστσικόφσκα σε θάνατο. Οι δικαστές του δικαστηρίου πίστεψαν ότι η ποινή της ήταν άσκοπη καθώς όλοι οι Εβραίοι της περιοχής είχαν ήδη απελαθεί ή σκοτωθεί. Συνιστώντας τη συγχώρεση έγραψαν: «Ως εκ τούτου, στο δικαστήριο φαίνεται ότι το έγκλημα της κατηγορουμένης δεν είναι τόσο σοβαρό ώστε να δικαιολογεί την εκτέλεσή της, ειδικά εν όψει του γεγονότος ότι αυτή η ποινή δεν θα αποτρέψει άλλους».

Το αίτημα των δικαστών απορρίφθηκε και εκτελέστηκε στις 9 Ιανουαρίου 1945 στη φυλακή Πράινγκεσχαϊμ στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας. Τον Μάιο του 2011, αναγνωρίστηκε ως Δίκαιη των Εθνών από το Γιαντ Βασσέμ στην Ιερουσαλήμ και μια πλακέτα αφιερώθηκε στη Γιουστσικόφσκα κοντά στο διαμέρισμά της το 2020.[3][4][5][6]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Ανακτήθηκε στις 31  Οκτωβρίου 2020.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 «The Righteous Among the Nations Database» (Αγγλικά)
  3. 3,0 3,1 «The Righteous Among the Nations Database». The Righteous Among the Nations Database. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2021. 
  4. Fellowship, The (16 Ιανουαρίου 2019). «Signed with Three Crosses». International Fellowship of Christians and Jews (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2021. 
  5. «Instytut Pileckiego upamiętnia Karolinę Juszczykowską». dzieje.pl (στα Πολωνικά). Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2021. 
  6. «Karolina Juszczykowska – Stories of Women Who Rescued Jews During the Holocaust – Righteous Among the Nations – Yad Vashem». www.yadvashem.org. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2021.