Κάστρο του Μπρισάκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 47°21′11″N 0°26′59″W / 47.35306°N 0.44972°W / 47.35306; -0.44972

Κάστρο του Μπρισάκ
Χάρτης
Είδοςκάστρο
Γεωγραφικές συντεταγμένες47°21′11″N 0°26′59″W
Διοικητική υπαγωγήΜπρισάκ Λουάρ Ωμπάνς[1]
ΧώραΓαλλία[1]
ΙδιοκτήτηςΦούλκων Γ΄ του Ανζού και Charles-André de Cossé-Brissac
Προστασίακατηγοριοποιημένο ιστορικό μνημείο στη Γαλλία (από 1958)[1] και κατηγοριοποιημένο ιστορικό μνημείο στη Γαλλία (από 1966)[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Κάστρο του Μπρισάκ (γαλλικά: Château de Brissac) βρίσκεται στην περιοχή Μπρισάκ-Κενσέ στην πόλη Μπρισάκ Λουάρ Ωμπάνς τού νομού του Μαιν-ε-Λουάρ, νοτιο-ανατολικά του Ανζέρ. Η ιδιοκτησία ανήκει στην οικογένεια Κοσέ-Μπρισάκ, της οποίας ο αρχηγός φέρει τον τίτλο του δούκα του Μπρισάκ. Το κάστρο ανήκει στα ιστορικά Μνημεία του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάστρο χτίστηκε αρχικά ως φρούριο από τους κόμητες τού Ανζού τον 11ο αι. Έπειτα από τη νίκη επί των Άγγλων από τον Φίλιππο Β΄ της Γαλλίας, ο βασιλιάς έδωσε την ιδιοκτησία στον ιππότη Γουλιέλμο ντε Ρος, σενεσάλη των περιοχών Ανζού, Μαιν και Τουραίν. Τον 15ο αι το οικοδόμημα ξανακτίστηκε από τον Πιερ ντε Μπρεζέ, έναν πλούσιο υπουργό τού Καρόλου Ζ΄ της Γαλλίας. Κατά τη βασιλεία τού Φραγκίσκου Α΄ της Γαλλίας (1515-47) η ιδιοκτησία αποκτήθηκε από τον Ρενέ ντε Κροσέ, που ο βασιλιάς τον ονόμασε κυβερνήτη τού Ανζού και τού Μαιν.

Κατά τους Θρησκευτικούς Πολέμους στη Γαλλία το κάστρο έγινε ιδιοκτησία το 1689 τού ηγέτη των Προτεσταντών Ερρίκου της Ναβάρρας. Έχοντας σοβαρές ζημίες, το φρούριο επρόκειτο να κατεδαφιστεί. Ωστόσο ο Κάρολος Β΄ ντε Κροσέ πήρε το μέρος του Ερρίκου, που σύντομα στέφθηκε βασιλιάς της Γαλλίας ως Ερρίκος Δ΄ των Βουρβόνων. Εκείνος τον αντάμειψε δίνοντάς του την ιδιοκτησία, τον τίτλο του δούκα του Μπρισάκ και χρήματα για να ξανακτίσει το κάστρο το 1611.

Η κατασκευή του το κατέστησε το υψηλότερο κάστρο της Γαλλίας. Η πρόσοψή του αντανακλά τις επιρροές της Μπαρόκ αρχιτεκτονικής τού 17ου αι. Μέσω γάμων, η οικογένεια Κοσέ-Μπρισάκ απέκτησε επίσης το κάστρο Μοντρέιγ-Μπελαί, το οποίο αργότερα πώλησε.

Το 1620 ο Λουδοβίκος ΙΓ΄ της Γαλλίας και η μητέρα του Μαρία των Μεδίκων συναντήθηκαν για να συζητήσουν τις διαφορές τους στο "ουδέτερο" έδαφος τού κάστρου τού Μπρισάκ. Επιτεύχθηκε ανακωχή μεταξύ τους, αλλά δεν κράτησε πολύ και η βασιλομήτωρ τελικά εξορίστηκε.

Οι απόγονοι τού 1ου δούκα τού Μπρισάκ διατήρησαν το κάστρο ως το 1792, όταν η ιδιοκτησία λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Έμενε στα αζήτητα ως το 1844, όταν ένα πρόγραμμα ανακαίνισης ξεκίνησε και συνεχίστηκε από τους επόμενους δούκες τού Μπρισάκ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]