Λουδοβίκος ΙΓ΄ της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λουδοβίκος ΙΓ΄
LouisXIII.jpg
Περίοδος εξουσίας
14 Μαΐου 161014 Μαΐου 1643
Προκάτοχος Ερρίκος Δ΄ της Γαλλίας
Διάδοχος Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας
Βασιλικός Οίκος Οίκος των Βουρβόνων
Γέννηση 27 Σεπτεμβρίου 1601
Ανάκτορο Φονταινεμπλώ, Βασίλειο της Γαλλίας
Θάνατος 14 Μαΐου 1643 (41 ετών)
Παρίσι, Βασίλειο της Γαλλίας
Τόπος ταφής Βασιλική Σαιν-Ντενί, Γαλλία
Πατέρας Ερρίκος Δ΄ της Γαλλίας
Μητέρα Μαρία των Μεδίκων
Σύζυγος Άννα της Αυστρίας
Επίγονοι Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας
Φίλιππος Α΄ της Ορλεάνης
Θρησκεία Καθολικός
Πορτραίτο του Louis XIII το 1611
Λουδοβίκος ΙΓ' της Γαλλίας

Ο Λουδοβίκος ΙΓ΄ (Louis XIII, Ανάκτορο Φονταινεμπλώ, 27 Σεπτεμβρίου 1601, Σεν Ζερμέν αν Λεγιέ, 14 Μαΐου 1643) ήταν βασιλιάς της Γαλλίας (1610-1643) και της Ναβάρρας.

Γεννήθηκε στο Ανάκτορο Φονταινεμπλώ και ήταν μεγαλύτερος γιος του βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου Δ΄ και της Μαρίας των Μεδίκων. Ο πατέρας του ήταν ο πρώτος βασιλιάς του Οίκου των Βουρβόνων και διαδέχθηκε σε εφαρμογή του Σαλικού νόμου τον μακρινό εξάδελφο του Ερρίκο Γ'.

Έγινε βασιλιάς το 1620 με το θάνατο του πατέρα του, όταν ήταν οκτώ ετών. Τα καθήκοντά του εξασκούσε η μητέρα σου με την ιδιότητα της Αντιβασιλίσσης μέχρι τα 13 του χρόνια.

Σημαντική επίδραση κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΓ΄ άσκησε ο καρδινάλιος Ρισελιέ, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο σε όλη την διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου 13ου λόγω της αδυναμίας του βασιλιά στα καθήκοντα του. Χάρη στον Ρισελιέ έφθασε στο κατώφλι του απόλυτου μονάρχη.

Σημαντικός γάμος με την Άννα της Αυστρίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Νοέμβριο του 1615, σε ηλικία 14 ετών πραγματοποιεί γάμο μεγάλης σημασίας με την πριγκίπισσα των Αψβούργων Άννα της Αυστρίας, κόρης του βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου Γ'. Ο γάμος αυτός επέφερε την στρατιωτική συμμαχία μεταξύ δύο ισχυρότατων Καθολικών δυνάμεων. Δεν μπορούσε να έρθει σε σεξουαλική επαφή πριν τα 18 του χρόνια.

Στην συνέχεια μετά από μερικές αποβολές στην αρχή ήρθε σε συνεχή ένταση με την σύζυγο του, οπότε και οι επαφές τους μηδενίστηκαν. Σε αυτό συντελούσε και ο υποχθόνιος ρόλος του καρδινάλιου Ρισελιέ, στον οποίο είχαν ανατεθεί όλες οι εξουσίες, έχοντας κάνει τον βασιλιά απλά ένα πιόνι του. Έτσι πέρασαν 23 χρόνια προκειμένου να αποκτήσει (1638) τον πολυπόθητο διάδοχο. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο βασιλιάς είχε ερωμένες, αλλά είχαν ακουστεί κάποιες φήμες ότι ήταν αμφιφυλόφιλος με μια σειρά από ερωμένους. Τον διαδέχθηκε ο 4χρονος γιος του Λουδοβίκος, ο γνωστός "Βασιλιάς - Ήλιος", ο μονάρχης με την πιο μακρόχρονη περίοδο βασιλείας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ιστορία.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του Άννα της Αυστρίας παιδιά του ήταν :

Προκάτοχος:
Ερρίκος Δ΄
Βασιλιάς της Γαλλίας
14 Μαΐου 161014 Μαΐου 1643
Διάδοχος:
Λουδοβίκος ΙΔ΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis XIII of France της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).