Ιερό Τακέντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 35°41′12″N 138°34′39″E / 35.68667°N 138.57750°E / 35.68667; 138.57750

Ιερό Τακέντα
Χάρτης
Είδοςσιντοϊστικό ιερό
Γεωγραφικές συντεταγμένες35°41′12″N 138°34′39″E
Διοικητική υπαγωγήΚόφου
ΧώραΙαπωνία
Έναρξη κατασκευής1919
ΑρχιτέκτοναςItō Chūta και Shintarō Ōe
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Κύρια πύλη στο ναό Τακέντα

Το ιερό Τακέντα (武田神社, Τακέντα Τζίντζα) είναι σιντοϊστικό ιερό, που βρίσκεται στην πόλη Κόφου, στο νομό γιαμανάσι της Ιαπωνίας και είναι αφιερωμένο στο κάμι του Τακέντα Σίνγκεν. Ο ετήσιος εορτασμός στο ιερό γίνεται στις 12 Απριλίου, την επέτειο του θανάτου του Σίνγκεν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ήττα της φυλής Τακέντα κατά την περίοδο Σενγκόκου, η οχυρωμένη κατοικία Τσουτσουτζιγκασάκι του Τακέντα Σίνγκεν αφέθηκε να ερειπωθεί και το κέντρο του Κόφου μετατοπίστηκε νότια, για να περιβάλλει το Κάστρο Κόφου, το κέντρο της διοικητικής εξουσίας υπό το σογκουνάτο Τοκουγκάβα. Μετά την αποκατάσταση Μέιτζι, τα ερείπια Τσουτσουτζιγκασάκι τέθηκαν υπό την προστασία της κυβέρνησης για την ιστορική τους αξία και τελικά έγιναν Εθνικό Ιστορικό Μνημείο της Ιαπωνίας. [1]

Ιερό Τακέντα

Μετά την επίσκεψη του αυτοκράτορα Μέιτζι στη Νομαρχία Γιαμανάσι το 1880, αναπτύχθηκε ένα τοπικό κίνημα για ένα ιερό, για να τιμήσει τους πιστούς, που είχαν υπηρετήσει στον πόλεμο του Μπόσιν. Αυτό συνδυάστηκε με τα έργα του Κρατικού Σίντο για την ανέγερση ιερών αφιερωμένων σε ιστορικές προσωπικότητες, που διακρίνονταν για την πολεμική τους ανδρεία και με την ανάγκη για ένα ιερό, για να τιμήσουν τους νεκρούς του πολέμου του Ρωσο-Ιαπωνικού Πολέμου. Το 1915, ο αυτοκράτορας Ταϊσό ανέθεσε το ιερό, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1919.[2] Το ιερό κατατάχθηκε ως Νομαρχιακό Ιερό σύμφωνα με το Σύγχρονο σύστημα κατάταξης Σιντοϊστικών Ιερών πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο χώρος του ιερού περιέχει ένα μουσείο, στο οποίο εκτίθενται πολυάριθμα αντικείμενα, που σχετίζονται με τον Τακέντα Σίνγκεν, συμπεριλαμβανομένων πανοπλιών, όπλων, λαβάρων μάχης και προσωπικών αντικειμένων. Εκτός από την κύρια αίθουσα και την αίθουσα προσευχής το ιερό Τακέντα διαθέτει επίσης μία σκηνή θεάτρου Νο και ένα δίκτυο μονοπατιών γύρω από το ιερό.[3]Ο χώρος του ιερού Τακέντα προσελκύει επισκέπτες την άνοιξη, για να απολαύσουν τις ανθισμένες κερασιές της περιοχής.[2][4]

Πολιτιστικές ιδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνική Σημαντική Πολιτιστική Περιουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ιερό Τακέντα έχει ένα Τάτσι ιαπωνικό ξίφος και παρουσιάστηκε στο Νομό Γιαμανάσι από τον Σάντζο Σανετόμι, για να τιμήσουν την επίσκεψη του αυτοκράτορα Μέιτζι το 1880. Το σπαθί είχε περάσει στη φυλή Σάντζο ως μέρος των νυφικών δώρων από τη φυλή Τακέντα, όταν η κυρία Σάντζο παντρεύτηκε τον Τακέντα Σίνγκεν και χρονολογείται από την ύστερη περίοδο Καμακούρα. Έχει μήκος 64,5 cm και πλάτος 2,9 cm. Το ξίφος αποδίδεται στον γνωστό ξιφομάχο Γιοσιόκα Ιτσιμόντζι από το Μπιζέν, αν και στο μισό του έχει χαραγμένο μόνο το κάντζι για το "ίτσι". Το ξίφος είναι Εθνικό Σημαντικό Πολιτιστικό Κτήμα. [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «武田氏館跡». Cultural Heritage Online (στα Japanese). Agency for Cultural Affairs. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2018. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. 2,0 2,1 Committee, Kofu Tourism Homepage Administration. «Takeda Shrine». Visit Kofu - Official Tourism Website for Kofu City (στα Ιαπωνικά). Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2021. 
  3. «Takeda Shrine». www.japan-guide.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2021. 
  4. Organization, Yamanashi Tourism. «Takeda Shrine». Official Travel Guide Yamanashi (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2021. 
  5. «山梨の文化財ガイド(データベース)工芸品01» (στα Japanese). Yamanashi Prefecture. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουνίου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]