Θανάσης Πρωτάτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θανάσης Πρωτάτος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Θανάσης Πρωτάτος (Ελληνικά)
Γέννηση04 Δεκεμβρίου 1980
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΦωτογράφος

Κινηματογραφιστής Σκηνοθέτης

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Γνωστός γιαThe Journey (Ντοκιμαντέρ)

Versus (Μικρού Μήκους) The Date (Μικρού Μήκους) Pencil (Μικρού Μήκους)

Whistle (Μικρού Μήκους)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςThe Journey (Βραβείο Accolade 2013, ΗΠΑ)
Ιστότοπος
www.protatos.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Θανάσης Πρωτάτος (Θεσσαλονίκη, 04 Δεκεμβρίου 1980) είναι Έλληνας φωτογράφος, κινηματογραφιστής και σκηνοθέτης.  

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θανάσης Πρωτάτος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 17 ετών ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη φωτογραφία, χρησιμοποιώντας μια φωτογραφική μηχανή με φιλμ 35mm (Zenit-E) του πατέρα του, ναυτικού και ερασιτέχνη φωτογράφου. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, σαν ηλεκτρολόγος μηχανικός, ανέπτυξε τις δεξιότητες του πάνω στη φωτογραφία ενώ παράλληλα συμμετείχε σε ερασιτεχνικές ομάδες θεάτρου, μέσα από τις οποίες ήρθε σε επαφή με την σκηνοθεσία, την επεξεργασία και γραφή θεατρικών κειμένων και την ηθοποιία.

Μετά την αποφοίτησή του συνέχισε την καλλιτεχνική του αναζήτηση, παράλληλα με την εργασία του σαν μηχανικός στον τομέα των κατασκευών.

Στις αρχές τις δεκαετίας του 2000,  πειραματίστηκε για πρώτη φορά με το ψηφιακό βίντεο και τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας. Ο συνδυασμός κινούμενης εικόνας, ήχου και οι δυνατότητες σύνθετης εξιστόρησης μέσα από το μοντάζ, άνοιξαν στον ίδιο νέες προοπτικές έκφρασης και πειραματισμού.

Από το 2004 παράλληλα με τη δουλειά του ως μηχανικός, ξεκίνησε να εργάζεται σαν κινηματογραφιστής και μοντέρ για τοπικές παράγωγες, στη Θεσσαλονίκη.

Το 2008 παραιτείται από τη δουλειά του ως μηχανικός, ιδρύει το στούντιο VOATfilms και ξεκινά την παραγωγή διαφημιστικών, μουσικών βιντεοκλίπ και ταινιών ντοκιμαντέρ. Πάρα το γεγονός πως έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα φωτογραφίας και σινεμά, είναι κατά βάση αυτοδίδαχτος.

Μικρού μήκους ταινίες του έχουν παρουσιαστεί σε εγχώρια και διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Το 2012 θα γνωρίσει τον διεθνούς φήμης βιολονίστα Ivry Gitlis, με τον οποιό θα συνεργαστούν στο ντοκιμαντέρ "Masterclass With Ivry Gitlis: a Musical Mastermind", σε σκηνοθεσία του Θανάση Πρωτάτου και παραγωγή της Angela Maria Arbeláez, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

To 2013 λαμβάνει το Βραβείο Αριστείας για το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «The Journey[1]» από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Accolade, στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. Το έργο αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τεκμηρίωσης του Πρωτάτου. Η κεντρική ιδέα της ταινίας, εξελίχθηκε σε ένα έργο διάρκειας μεγαλύτερης των δέκα ετών, στο οποίο αποτυπώνεται η ζωή μιας οικογένειας μέσα από τα μάτια του πρωτότοκου υιού της. Μια μελέτη πάνω στην έννοια του θεσμού της οικογένειας.

Το 2015 η μικρού μήκους ταινία "Versus", σε σκηνοθεσία Θανάση Πρωτάτου προβάλεται με επιτυχία στα Nikon European Awards. Η ταινία γυρισμένη με την τεχνική του μονοπλάνου, αποτελεί ένα σχόλιο στον κύκλο της ζωής.

Tο 2017 η ταινία "the Date", του Παναγιώτη Τσανδάρη, λαμβάνει το βραβείο κοινού στο πρώτο Local Film Festival. Ο Πρωτάτος υπογράφει την διεύθυνση φωτογραφίας και το μοντάζ.

Το 2019 ιδρύει νέο στούντιο με την επωνυμία Unposed Media, εξελίσσοντας το έργο του στον τομέα της εικόνας, σαν φωτογράφος, κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης και παραγωγός.

Η ηθοποιός Σοφία Φιλιππίδου (κέντρο) και ο σκηνοθέτης Θανάσης Πρωτάτος (αριστερά), στα γυρίσματα της ταινίας «το Σφύριγμα», στη Θεσσαλονίκη.

Το 2023 δημιουργεί το συνεργατικό έργο με την ονομασία «Whistle Project». Το έργο, έχει μορφή διαδραστικής έκθεσης και «παντρεύει» πολλά είδη οπτικών τεχνών, σε μια κοινή ιστορία. Η ιδέα βασίζεται στους μύθους των δεισιδαιμονιών και προκαταλήψεων της Ελληνικής λαογραφίας και αποτελεί μια αλληγορία πάνω στην έννοια της ελευθερίας της έκφρασης, στο χώρο της τέχνης. Το έργο υποστήριξαν με την συμμετοχή τους, 50 καλλιτέχνες, από 25 χώρες με περισσότερα από 100 έργα, τα οποία περιλαμβάνουν ζωγραφικούς πίνακες, γλυπτά, video art, ζωντανό performace, κολάζ, illustrations, animation και μια ταινία μικρού μήκους με τον ομώνυμο τίτλο «το Σφύριγμα»[2], την οποία σκηνοθετεί ο Πρωτάτος. Το εγχείρημα υποστήριξε με την συμμετοχή της η γνωστή ηθοποιός Σοφία Φιλιππίδου, η οποία επέστρεψε στα κινηματογραφικά δρώμενα μετά από απουσία 18 ετών.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ρόλος
2012 Ivry Gitlis a Musical Mastermind Σκηνοθεσία, Κινηματογράφηση
2013 the Journey Σκηνοθεσία, Κινηματογράφηση
2013 Pencil Σκηνοθεσία, Διεύθυνση Φωτογραφίας
2014 Royal Red Συσκηνοθεσία, Μοντάζ
2015 Versus Σκηνοθεσία
2017 the Date Διεύθυνση Φωτογραφίας, Μοντάζ
2023 το Σφύριγμα Σκηνοθεσία, Παραγωγή

Συμμετοχές και διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βραβείο Accolade καλύτερου ξένου ντοκιμαντέρ, για την ταινία "the Journey".
  • Φιναλίστ στο Nikon European Film Festival στη Γαλλία, με την ταινία μικρού μήκους Versus[3].
  • Βραβείο κοινού, για την ταινία μικρού μήκους, the Date, στο Local Film Festival[4].
  • Φιναλίστ στο Thermaikos Film Festival 2013, με την ταινία μικρού μήκους Pencil.
  • Φιναλίστ Καλύτερης Ταινίας και Φωτογραφίας για την ταινία μικρού μήκους "το Σφύριγμα" στα Photopolis Film Festival 2024.
  • Official Selection της ταινίας μικρού μήκους "το Σφύριγμα" στα διεθνή φεστιβάλ Shizzle (Βιέννη), Kixta (Μεξικό), Coliffe (Ρώμη), Lift-Off (Λονδίνο), Folklore Film Festival (Τρινιδάδ-Τομπάγκο), Shanghai International (Κίνα).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Θανάσης Πρωτάτος στο IMDB.