Θάρρος (αρχαία πόλη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θάρρος
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Θάρρος
39°52′24″N 8°26′28″E
ΧώραΙταλία[1]
Διοικητική υπαγωγήΚαμπράς[1][2]
Έκταση50.000 [3][4]
Ταχ. κωδ.09072[1][2]
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η αρχαία πόλη του Θάρρους βρίσκεται στις δυτικές ακτές της Σαρδηνίας και ειδικότερα στο ακρωτήρι του Σαν Μάρκο, στον Κόλπο του Οριστάνο, κοντά στο χωριό San Giovanni di Sinis, στην επαρχία του Οριστάνο.

Σύμφωνα με τις ανασκαφές που έχουν γίνει στην περιοχή, η πόλη του Θάρρους φαίνεται πώς ιδρύθηκε από τους Φοίνικες κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. Όμως στην πόλη βρέθηκε και ένας βυθισμένος μώλος και επειδή στην περιοχή η στάθμη της θάλασσας φέρεται πώς ανέβηκε γύρω στο 1200 π.Χ. πιθανόν η περιοχή να κατοικήθηκε και νωρίτερα. Επίσης στην κορυφή του λόφου Su Muru Mannu, που βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, έχουν βρεθεί τα ερείπια ενός νουραγικού χωριού και ένα tophet, δηλαδή ένας ανοιχτός ιερός χώρος, που απαντάται συχνά στις εγκαταστάσεις των Φοινίκων στη δυτική Μεσόγειο. Αναφορά στο Θάρρος κάνει ο Πτολεμαίος καθώς και το Antonine Itinerary.

Μετά τους Φοίνικες το Θάρρος κατοικήθηκε από τους Καρχηδόνιους και στη συνέχεια από τους Ρωμαίους. Από τον 9ο αιώνα μ.Χ. και μέχρι το 1070 (όταν ο Orzocorre I υπό την πίεση των Σαρακηνών εισβολέων εγκαταστάθηκε στο Οριστάνο) ήταν η πρωτεύουσα του Guidicato of Arborea. Τη χρονιά εκείνη ή λίγο αργότερα το Θάρρος εγκαταλείφθηκε.

Σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο του Θάρρους οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα θεμέλια του ναού, τα λουτρά, το tophet καθώς και τα θεμέλια σπιτιών και μαγαζιών, κυρίως από τη Ρωμαϊκή εποχή και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Τα περισσότερα από τα τεχνουργήματα που βρέθηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών στο Θάρρος, εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Κάλιαρι, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάμπρας (Cabras) αλλά και στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. [5]

Φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο του Θάρρους στη Σαρδηνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Zucca, r. (1984) Tharros. Giovanni Corrias editore.
  • Bartoloni, p. (2009) Archeologia fenicio-punica in Sardegna. Introduzione allo studio. Cagliari: CUEC Editrice.
  • Acquaro, E.; C. Finzi (1986). Tharros. Sassari.
  • Osborne R. and B. Cunliffe, ed. (2005). Mediterranean Urbanization 800-600 BC. New York.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]