Ηλίας Μεταξάτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηλίας Μεταξάτος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1939
Θάνατος1958
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Ηλίας Μεταξάτος (1939 - 28 Νοεμβρίου 1958) ήταν Έλληνας αθλητής του στίβου, η πορεία του οποίου ανακόπηκε από τον αδόκητο θάνατό του. Έγινε γνωστός στο πανελλήνιο εξαιτίας του πρωτοφανούς στα χρονικά του παγκόσμιου αθλητισμού ατυχήματος που είχε με ακόντιο στη διάρκεια των χειμερινών διασυλλογικών αγώνων στίβου β΄ και γ' κατηγορίας και το οποίο τελικά είχε αποτέλεσμα το θάνατό του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά ήταν αθλητής του Πανιωνίου και έπειτα εντάχθηκε στον Πειραϊκό. Ήταν μεταξύ των 256 νέων που αγωνίστηκαν στους 6ους αγώνες ανωμάλου δρόμου (Λαϊκός Ανώμαλος Δρόμος), που είχε προκηρύξει η εφημερίδα Αθλητική Ηχώ το 1958 και κατατάχθηκε 63ος με χρόνο 18.08.8[1]. Οι συμμετέχοντες σε εκείνον το δρόμο κλήθηκαν από τον Ολυμπιακό να μετάσχουν σε αγώνες στίβου στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο Μεταξάτος, της νεοσύστατης τότε ομάδας, Νίκαιας-Κορυδαλλού, κέρδισε στα 5 χλμ. με χρόνο 18.35.0. Ακολούθησε η επιτυχία του, στο ίδιο αγώνισμα, στους διασυλλογικούς αγώνες β΄ και γ΄ κατηγορίας τον Οκτώβριο του 1958 και μια τρίτη θέση στο δρόμο των 800 μ.

Τραυματισμός, θάνατος και κηδεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 23 Νοεμβρίου του 1958 διεξάγονταν ταυτόχρονα οι αγώνες του ακοντισμού και των 5.000 μέτρων. Ενώ οι δρομείς έτρεχαν στον πέμπτο ή έκτο γύρο, σε μια βολή ακοντισμού το ακόντιο έπεσε και καρφώθηκε στον πρώτο διάδρομο. Σε αντίθεση με τους τρεις πρώτους δρομείς, οι οποίοι είδαν το καρφωμένο ακόντιο και το απέφυγαν, ο Μεταξάτος, έπεσε πάνω στο ακόντιο, καθώς δεν το είχε αντιληφθεί. Αποτέλεσμα ήταν το κοντάρι να μην πέσει, να αντισταθεί στην ορμή του αθλητή και να του σφηνωθεί στο μάτι[2]. Αργότερα έγινε γνωστό ότι το κοντάρι είχε αποτέλεσμα να σχιστεί το βλέφαρο του Μεταξάτου και ο νεαρός να υποστεί εγκεφαλική διάσειση , εγκεφαλικό αιμάτωμα και ημιπληγία.[3] Ο νεαρός αθλητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου υποβλήθηκε σε απανωτές χειρουργικές επεμβάσεις και σε αφαίρεση θρόμβων. Ωστόσο, απεβίωσε στις 28 Νοεμβρίου[4], σε ηλικία μόλις 19 ετών, προκαλώντας πανελλήνια συγκίνηση. Η κηδεία του έγινε την επομένη ημέρα.

Το θλιβερό συμβάν είχε αποτέλεσμα να προβούν σε αλλαγές οι αρχές του στίβου τόσο στο χρόνο διεξαγωγής των αγωνισμάτων, όσο και στο στάδιο.

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο 18ετής Σχοινάς εθριάμβευσεν εις τον ΣΤ΄ανώμαλον δρόμον, Αθλητική Ηχώ, 5 Μαΐου 1958
  2. Σύμφωνα με την εκδοχή που αναγράφεται στην εφημερίδα "Μακεδονία", φύλλο της 29ης Νοεμβρίου 1958, από την ορμή του αθλητή το ακόντιο έσπασε και η άκρη του σφηνώθηκε στο μάτι του Μεταξάτου.
  3. Ακόντιον ενεσφηνώθη εις το μάτι αθλητού ενώ ηγωνίζετο στα 5.000 μ.[νεκρός σύνδεσμος] Αθλητική Ηχώ, 24 Νοεμβρίου 1958
  4. Απέθανεν ο Μεταξάτος, Μακεδονία, 29 Νοεμβρίου 1958