Ζυγούρης Τζαβέλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζυγούρης Τζαβέλας
Γενικές πληροφορίες
ΘάνατοςΑύγουστος 1823
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΓονείςΛάμπρος Τζαβέλας και Μόσχω Τζαβέλα
ΑδέλφιαΦώτος Τζαβέλας
ΟικογένειαΤζαβελαίοι
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821

Ο Ζυγούρης Τζαβέλας[1][2] (Σούλι ; - Καλιακούδα Ευρυτανίας, Αύγουστος 1823) ήταν Έλληνας ήρωας της Επανάστασης του 1821. Ήταν τριτότοκος γιος του Λάμπρου Τζαβέλα και της Μόσχως και αδελφός του Φώτου

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν το Σούλι έπεσε στα χέρια του Τουρκαλβανού Αλή Πασά, ο Ζυγούρης, όπως κι όλοι οι Σουλιώτες, διασκορπίστηκαν. Οι Τζαβελαίοι μαζί με πολλές ακόμη φάρες κατέφυγαν στην Κέρκυρα. Εκεί, ο Ζυγούρης υπηρέτησε ως εκατόνταρχος του Ρωσικού Στρατού, που κατείχε τότε το νησί. Έμεινε εκεί ως το 1820.

Όταν η Υψηλή Πύλη κατάλαβε τα σχέδια του Αλί για την αυτονομία της ηγεμονίας του, ξεκίνησε πόλεμο μαζί του. Ο Πασάς των Ιωαννίνων, προκειμένου να προσεταιριστεί τους Σουλιώτες, οι οποίοι ήταν άξιοι πολεμιστές και θρύλος για τα κατορθώματά τους[3], παραχώρησε στο Ζυγούρη το πασαλίκι της Χασιάς. Σημειωτέον ότι ο Τζαβέλας, κράτησε το πασαλίκι αυτό ως τις παραμονές της Επαναστάσεως.

Πολέμησε στην Ήπειρο εναντίον Τούρκων κι Αλβανών[4] και γύρω στα 1823 βρισκόταν στο Μεσολόγγι, όπου έλαβε τον τίτλο του "Στρατηγού", από τους Επαναστάτες Έλληνες. Συμπολέμησε με τον Μάρκο Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο της Ευρυτανίας και μετά το θάνατο του δεύτερου, αναγνωρίστηκε αρχηγός της στρατιάς που θ' αντιμετώπιζε τους Τουρκαλβανούς[4]. Ανέλαβε την άμυνα στο όρος Καλιακούδα, νότια του Καρπενησίου. Στη μάχη που δόθηκε μεταξύ Σουλιωτών, Πελοποννησίων και Ηπειρωτών, οι Έλληνες περικυκλώθηκαν κι ο Ζυγούρης Τζαβέλας σκοτώθηκε σε μάχη σώμα με σώμα (28 Αυγούστου 1823).

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, τόμος 57, λήμμα Τζαβέλας (Ζυγούρης), σελ. 148. Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα. 
  2. «H ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 | Νέοι Καιροί». Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. "Ιστορία του Σουλίου και Πάργας", Χ. Περραιβός, τόμος Α'
  4. 4,0 4,1 "Ελλήνων Τόποι, 10.000 χρόνια Ιστορίας", Πατριδογνωσία, τόμος 10ος


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, τόμος 57, λήμμα Τζαβέλας (Ζυγούρης)
  • "Ιστορία του Σουλίου και Πάργας", Χ. Περραιβός
  • "Ελλήνων Τόποι, 10.000 χρόνια Ιστορίας", Πατριδογνωσία