Ευρωπεριοχή Τιρόλου-Νότιου Τιρόλου-Τρεντίνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ευρωπεριοχή Τιρόλου-Νότιου Τιρόλου-Τρεντίνο (γερμανικά: Europaregion Tirol-Südtirol-Trentino‎‎, ιταλικά: Euregio Tirolo-Alto Adige-Trentino‎‎) είναι Ευρωπεριοχή διαμορφωμένη από τρεις διαφορετικές περιφερειακές αρχές στην Αυστρία και την Ιταλία: το Αυστριακό κρατίδιο του Τιρόλο (δηλαδή Βόρειο και Ανατολικό Τιρόλο) και οι ιταλικές αυτόνομες επαρχίες του Νοτίου Τιρόλου και Τρεντίνο.

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα όρια της περιοχής αντιστοιχούν στο πρώην Πριγκιπάτο της Κομητείας του Τιρόλο, μια γη του στέμματος των Αψβούργων (συμπεριλαμβανομένης της πρώην Πριγκιπικών επισκοπικών ηγεσιών του Τρεντ και Μπρίσεν), η οποία για αιώνες διαμόρφωσε τη ζωή στην Αλπική περιοχή. Εξαιρούμενες από τη σύνδεση λόγω αλλαγής επαρχίας από τους φασίστες, οι Κορτίνα, Λιβιναγιόνγκο, Κόλλε Σάντα Λουκία, Πεδεμόντε, Βαλβεστίνο και Μαγκάσα ψήφισαν το 2007/2008 την επιστροφή στις επαρχίες Νοτίου Τιρόλου/Τρεντίνο, η οποία δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο στη Ρώμη. Χωρισμένη μετά από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η περιοχή διατήρησε την πολιτιστική ακεραιότητα από το παραδοσιακά ισχυρό δεσμό με τη γη και μια βαθιά επιθυμία για αυτοκυβέρνηση και στις δύο πλευρές των συνόρων. Οι μακροχρόνιοι πολιτιστικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί δεσμοί, όσο και η αναγνώριση των συγκλίνοντων συμφερόντων με βάση τον παραδοσιακό της ρόλο ως χώρα διέλευσης και οι ταυτόσημες σε μεγάλο βαθμό περιβαλλοντικές συνθήκες στις Ανατολικές Άλπεις, οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπεριοχής από τις τρεις επαρχίες στο 1998.

Γλωσσικά, ο πληθυσμός στο Αυστριακό Τιρόλο ομιλεί τα γερμανικά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής του Τρεντίνο ομιλεί τα ιταλικά. Στο Νότιο Τιρόλο, περίπου τα δύο τρίτα των κατοίκων ομιλεί τα γερμανικά ως μητρική τους γλώσσα και το ένα τέταρτο ομιλεί τα ιταλικά.[1] Συνολικά, το 62% της Ευρωπεριοχής είναι γερμανόφωνοι και το 37% είναι ιταλόφωνοι. Περίπου το 1% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπεριοχής ομιλεί τα Λαντινικά ως μητρική γλώσσα. Αυτή η ομάδα είναι κυρίως αυτόχθονη στο Νότιο Τιρόλο, αλλά και στο Τρεντίνο και Μπελλούνο.

Συνιστώσες περιοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λεπτομερής χάρτης της Ευρωπεριοχής, που σχηματίζεται από το Αυστριακό κρατίδιο του Τιρόλου και τις ιταλικές αυτόνομες επαρχίες του Τρεντίνο και Νότιου Τιρόλου

Η Ευρωπεριοχή σε αριθμούς στις 31 Δεκεμβρίου 2011:[2]

Περιοχή Έκταση σε τ.χλμ. Πληθυσμός (31.12.2011) Πυκνότητα πληθυσμού ανά τ.χλμ.
Τιρόλο 12.648 710.042 56.1
Νότιο Τιρόλο 7.400 511.750 69.2
Τρεντίνο 6.207 533.394 85.9
Συνολικά 26.255 1.755.186 66.8

Συνεργασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των τριών γειτόνων καλύπτει σήμερα πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, της κυκλοφορίας, των υποδομών, των κοινωνικών υπηρεσιών και των περιβαλλοντικών ζητημάτων στην ευαίσθητη περιοχή των Κεντρικών Άλπεων. Το 2001, η κοινή Αλπενντεκλαρασιόν (δήλωση των Άλπεων), ένας χάρτης για την αειφόρο ανάπτυξη, ζητούσαν τη συμφιλίωση των οικονομικών πιέσεων με την ευχή του τοπικού πληθυσμού για να διατηρήσει το περιβάλλον διαβίωσης. Επίσης, ιδρύθηκε ένα κοινό γραφείο διασύνδεσης στις Βρυξέλλες για την προώθηση των σχέσεων με την ΕΕ.

Μετά από μια ιστορική συνάντηση μεταξύ των κοινοβουλίων του Αυστριακού Τιρόλου και του Νοτίου Τιρόλου το 1971, η πρώτη σε 57 χρόνια, οδήγησε αργότερα στην επέκταση των κοινών συνεδριάσεων είκοσι χρόνια αργότερα για να συμπεριλάβει το Τρεντίνο. Στη δεκαετία του 1990 το Αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο Φόραρλμπεργκ, το οποίο απολάμβανε στενές σχέσεις με την περιοχή στο παρελθόν, έλαβε το καθεστώς του παρατηρητή στο Κοινοβούλιο των Τριών Επαρχιών (Ντράιερ Λάνταγκ). Οι συνεδριάσεις της συνέλευσης πραγματοποιούνταν σε διάφορα μέρη ιστορικής σημασίας, όπως το Ίνσμπρουκ και η πρώην πρωτεύουσα του Τιρόλου, το Μεράνο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τιρόλο
  • Ιστορία του Τιρόλου
  • Ιστορία του Νότιου Τιρόλου
  • Κατάλογος ευρωπεριοχών

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Oscar Benvenuto (ed.): "South Tyrol in Figures 2008", Provincial Statistics Institute of the Autonomous Province of South Tyrol, Bozen/Bolzano 2007, p. 15, Table 9
  2. «Homepage of Tyrol-South Tyrol-Trentino: facts and numbers». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]