Ερνστ Μόραβετς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερνστ Μόραβετς
Ο βιολίστας Ερνστ Μόραβετς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15  Ιουνίου 1894[1]
Βιέννη[1] ή Μπάντεν Μπάι Βιν
Θάνατος17  Απριλίου 1980[1] ή 1981
Βιέννη[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΑυστρία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβιολιστής
μουσικός παιδαγωγός
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ερνστ Μόραβετς υπήρξε διάσημος Αυστριακός βιολίστας, κορυφαίος της Φιλαρμονικής της Βιέννης και διακεκριμένος καθηγητής βιολιού και βιόλας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Μπάντεν, κοντά στη Βιέννη, στις 15 Ιουνίου το 1874. Πρωτοδιδάχτηκε βιολί από τον μεγαλύτερο αδελφό του και μετά στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης από τους Ροζέ και Στάινερ. Αφού πήρε το δίπλωμα της Ακαδημίας μαθήτευσε δίπλα στο μεγάλο δάσκαλο Ότοκαρ Σέφσικ, του οποίου η Σχολή είχε ήδη αναδείξει ολόκληρες γενεές μουσικών.

Από τις πρώτες του εμφανίσεις ο Μόραβετς αναγνωρίζεται ως εξαιρετικό ταλέντο, του απονέμονται βραβεία και μεταξύ αυτών ένα ανεκτίμητο παλιό ιταλικό βιολί.

Στρατευμένος στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, αναλαμβάνει τη διεύθυνση της στρατιωτικής συμφωνικής ορχήστρας με τα 100 όργανα, στην οποία πολλές φορές παίζει ως σολίστ.

Όταν τέλειωσε ο πόλεμος προσλαμβάνεται στην Κρατική Όπερα και λίγο αργότερα, ως κορυφαίος, στη Φιλαρμονική της Βιέννης. Εκεί συνεργάζεται με σημαντικούς μαέστρους και σολίστες, όπως ο Αρτούρο Τοσκανίνι, ο Χούμπερμαν, ο Κράισλερ, ο Ρίχαρντ Στράους.

Το 1929 συμμετέχει, παράλληλα με την ορχήστρα, στο Κουαρτέτο Μάιρεκερ, με το οποίο περιοδεύει στην Ευρώπη και την Αμερική, σημειώνοντας πολλή επιτυχία. Ύστερα και ως το 1951, ήταν μέλος του φημισμένου «Κουαρτέτου Σνάιντερχαν». Το Κουαρτέτο αυτό, είχε γράψει ο γνωστός κριτικός Χανς Βάιγκελ, «είναι το τέλειο υπόδειγμα της διαυγέστερης βιεννέζικης Σχολής εγχόρδων, στην οποία το πνεύμα της φιλαρμονίας βρίσκεται κυριολεκτικώς σ’ αυτήν».

Σε αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς του Ερνστ Μόραβετς στο χώρο της μουσικής τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, όπως τον Χρυσό Σταυρό με το στεφάνι της Αυστρίας, το Δακτυλίδι της Φιλαρμονικής, τον Χρυσό και Αργυρό Φοίνικα της Γαλλίας και το Χρυσό Μετάλλιο Τέχνης του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες.

Το 1964 ο Δήμαρχος της Βιέννης Φραντς Ιόνας (ο μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας), του απονέμει το Μετάλλιο Τιμής της αυστριακής πρωτεύουσας, λέγοντάς του: «Σας διαβεβαιώ, αξιότιμε Κύριε Καθηγητά, ότι η εκτίμησή μας για σας είναι απεριόριστη, καθώς και η ευγνωμοσύνη μας»

Ο Ερνστ Μόραβετς πέθανε στη Βιέννη το 1981.


  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «Wien Geschichte Wiki» (Γερμανικά) Βιέννη. 11  Σεπτεμβρίου 2014.