Ερμενγόλ Α΄ του Ουρχέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Ερμενγόλ Α΄ του Ουρχέλ, επίσης γνωστός ως Ερμενγκώ, Αρμενγκώ, ή Ερμενεγίλδο στα ισπανικά, κι έχων το ψευδώνυμο ο Κορδοβάνος, (974 - 1010), υπήρξε Κόμης της Ουρχέλ (992 - 1010[1]).

Ήταν δεύτερος γιος του Μπορέλ Β΄ της Βαρκελώνης και της πρώτης συζύγου του, Λουιτγάρδης της Τουλούζης. Ήταν ο ιδρυτής της δυναστείας των Κόμητων του Ουρχέλ.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ώντας ιδιαίτερα καλλιεργημένος άνθρωπος, ακολούθησε πολιτική ανοίγματος προς την Ευρώπη, πραγματοποιώντας μακρά σε διάρκεια ταξίδια στην Ρώμη, το 998 και το 1001. Ώθησε τους ευγενείς του να πραγματοποιήσουν ταξίδια ως τον Άγιο-Ιάκωβο της Κομποστέλας ή το Λε Πυί.

Ακολούθησε μια έντονη πολεμική δραστηριότητα απέναντι στην Αλ-Ανταλούς. Αιχμαλωτίστηκε το 1004 στην Αλμπέσα στη διάρκεια μάχης εναντίον των Σαρακηνών της Λέριδα. Το 1006, ο Αμπντ αλ-Μαλίκ αλ-Μουζαφάρ ο οποίος πραγματοποίησε νέα επιδρομή στην Σεγάρα και την Ριμπαγόρθα, κατατροπώθηκε στην μάχη του Τορά. Ερμενγόλ Α΄ συμμετείχε στην εκστρατεία που ο αδερφός του Ραμόν Μπορέλ οργάνωσε το 1010 ενάντια στην Κόρδοβα, πολεμώντας στην μάχη του Ακμπάτ αλ-Μπακρ και την μάχη του ποταμού Γουαδιάρο, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε σε ηλικία 37 ετών.

Γάμος και απόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά το 1001, ο Ερμενγόλ Α΄ νυμφεύθηκε την Τιβεργία της Προβηγκίας, αδερφής του Κόμη της Προβηγκίας Μποσόν Β΄. Από αυτή την ένωση γεννήθηκαν δύο παιδιά:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. La batalla de Albesa (25 de febrero de 1003) y la primera aceifa de 'Abd al-Malik al-Muzaffar Dolors Bramon Planas. Anaquel de estudios árabes, ISSN 1130-3964, Nº 6, 1995, pages. 21-28
Προκάτοχος:
Μπορέλ Β΄
Κόμης του Ουρχέλ Διάδοχος:
Ερμενγόλ Β΄

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ermengol I d'Urgell της Καταλανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).