Επισκοπή Λασιθίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 35°3′25.2″N 25°47′38.4″E / 35.057000°N 25.794000°E / 35.057000; 25.794000

Επισκοπή Ιεράπετρας
Ι.Ν. Αγίων Γεωργίου και Χαραλάμπους στην Επισκοπή
Επισκοπή Ιεράπετρας is located in Greece
Επισκοπή Ιεράπετρας
Επισκοπή Ιεράπετρας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚρήτης
ΔήμοςΙεράπετρας
Δημοτική ΚοινότηταΚάτω Χωρίου
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΚρήτη
ΝομόςΛασιθίου
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας72200
Τηλ. κωδικός28420-31
Αυτό το λήμμα αφορά το χωριό της Κοινότητος Κάτω Χωρίου Ιεράπετρας.. Για το χωριό της Κοινότητος Αγίου Γεωργίου (Τουρτούλων) Σητείας, δείτε: Επάνω Επισκοπή Λασιθίου. Για το χωριό της Κοινότητος Πισκοκεφάλου Σητείας, δείτε: Κάτω Επισκοπή Λασιθίου. Για άλλα τοπωνύμια με το ίδιο όνομα , δείτε: Επισκοπή (τοπωνύμιο).

Η Επισκοπή είναι χωριό της Κοινότητος Κάτω Χωρίου του Δήμου Ιεράπετρας στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου της Κρήτης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 120 μέτρων επί της οδού Ιεράπετρας - Παχείας Άμμου. Απέχει 1 χιλιόμετρο ΒΑ. από το Κάτω Χωριό (με την επαρχιακή οδό Ιεράπετρας - Παχειάς Άμμου να τις διαχωρίζει) και 7 χιλιόμετρα ΒΑ. από την Ιεράπετρα.

Υποδομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό λειτουργούν πολιτιστικός σύλλογος, παντοπωλείο, καφενείο και ξενώνες. Η στάση λεωφορείων της Επισκοπής εξυπηρετείται από γραμμές από/πρός Άγιο Νικόλαο - Ηράκλειο, Καβούσι και Ιεράπετρα.

Ενορία Αγίου Δημητρίου Επισκοπής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επισκοπή είναι έδρα μίας ενρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Ο ενοριακός ναός της Επισκοπής είναι ο Ναός Αγίου Δημητρίου και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που βρίσκεται στο επάνω μέρος του χωρίου. Στο κέντρο της Επισκοπής, στην πλατεία του χωρίου, δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός της Ζωοδόχου Πηγής. Έναντι και κάτω από την Πλατεία βρίσκεται η σημαντική βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Γεωγρίου και Χαραλάμπους.

Στην έξοδο του χωριού προς το Κάτω Χωριό υπάρχει ο ναός του Μιχαήλ Αρχάγγελου, ενώ στο δυτικό ορεινό άκρο της Επισκοπής βρίσκεται ο ναός του Τιμίου Σταυρού. Ακόμα πιο δυτικά δεσπόζει η εκκλησία του Ευαγγελισμού Θεοτόκου, ενώ νότια από αυτήν, στο δρόμο προς Ιεράπετρα, υπάρχει το κοινό κοιμητήριο των γύρω χωριών. Ανατολικά του χωριού, ανάμεσα στα χωράφια προς το Επάνω Χωρίον, βρίσκονται οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και του Αγίου Πνεύματος.

Βορειοδυτικά της Επισκοπής, στις πρόποδες των όρεων βρίσκεται η σπηλαιώδης εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, ενώ στην ανατολική πλευρά της κοιλάδος πρός την Παχεία Άμμο, 1,5 χιλιόμετρα νότια του Μοναστηρακίου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην θέση Βελανούρι.

Συνολικά, η Ενορία Αγίου Δημητρίου Επισκοπής αριθμεί 10 εκκλησίες[1]. Στην κοντινή περιοχή της Επισκοπής υπάρχουν και άλλοι εκκλησίες, οι οποίες όμως ανήκουν στις δύο γειτονικές ενορίες Επάνω και Κάτω Χωρίου.

Σημείωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επισκοπή αναφέρεται επίσημα για πρώτη φορά ως ξεχωριστός οικισμός το 1925 στο ΦΕΚ 27Α - 31/01/1925 να προσαρτάται στην κοινότητα Κάτω Χωρίου Ιεράπετρας. Το 1961 όμως ενσωματώθηκε στον οικισμό Κάτω Χωρίον και απογράφεται μαζί του.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Επισκοπή - Eνορία Αγίου Δημητρίου». www.imis.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2021. 
  2. «ΕΕΤΑΑ-Διοικητικές Μεταβολές των Οικισμών». www.eetaa.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2022.