Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο αποτελεί τον ανώτερο οργανισμό διοίκησης του τζούντο στην Ελλάδα.Ιδρύθηκε το 1985 και είναι μέλος της Βαλκανικής ομοσπονδίας τζούντο, της Ευρωπαικής ένωσης τζούντο (E.J.U.), της παγκόσμιας ομοσπονδίας τζούντο (I.J.F.). Πρόεδρος της ομοσπονδίας είναι ο Δημήτριος Μιχαηλίδης.[1]

Ελληνική ομοσπονδία Τζούντο
Άθληματζούντο
ΔικαιοδοσίαΟμοσπονδία
ΣυντομογραφίαΕ.Ο.Τ.
ΈδραΣτάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Εθνάρχη Μακάριου 2, 185 47

Πειραιάς Αττικής
ΠρόεδροςΔημήτριος Μιχαηλίδης
Επίσημη ιστοσελίδα
hjf.gr

Η ιστορία του τζούντο στην Ελλάδα[2][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα το τζούντο εμφανίστηκε λίγο μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Συγκεκριμένα άρχισε να «καλλιεργείτε» το 1947, όταν ένας Άγγλος εκπαιδευτικός Σίντνεϊ Βάος άρχισε να διδάσει ένα μίγμα Τζουτζούτσου και Τζούντο. Μετά το θάνατό του (1950), το έργο του συνέχισε στον Πανελλήνιο Γυμναστική Σύλλογο (ΠΓΣ), ένας εκ των μαθητών του, ο Δημήτριος Δαμιανού, ο οποίος κατά πολλούς θεωρείται και ο «πατέρας» του Τζουτζούτσου και του Τζούντο στην Ελλάδα.

Το 1958, ήλθε στην Ελλάδα ο Ιάπωνας δάσκαλος Κιγιόσι Κομπαγιάσι (6ο Νταν του Κόντοκαν), ο οποίος κατόπιν εξετάσεων απένειμε στους Δημήτριο Δαμιανού και Χρήστο Φιλιππίδη το 1ο Νταν, που ισοδυναμούσε και με τις πρώτες μαύρες ζώνες στη χώρα μας.

Ο Δημήτριος Δαμιανού συνέχισε το έργο του στον Όμιλο Αντισφαιρίσεως Αθηνών (ΟΑΑ), ενώ στον ΠΓΣ άρχισε να διδάσκει ο Χρήστος Παπαηλιόπουλος (2ο Νταν), που προερχόμενος από τη Γερμανία ήταν ουσιαστικά ο πρώτος δάσκαλος αγωνιστικού τζούντο στην Ελλάδα.

Στον ΟΑΑ, άρχισε να διδάσει και ο Γιώργος Καράγιωργας (1ο Νταν στη Γαλλία), ενώ ο Δημήτριος Δαμιανού απήλθε και συνέχισε να διδάσκει στον όμιλο που ίδρυσε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Ο πρώτος, επισκέφθηκε αργότερα το Κόντοκαν στην Ιαπωνία, όπου του απενεμήθη το 2ο Νταν (σ.σ. ο πρώτος Έλληνας που προήχθη σε αυτόν το βαθμό μέσα στο ίδιο το Κόντοκαν).

Το 1971, δημιουργήθηκε ένας ακόμη σύλλογος, πολύ ισχυρός αγωνιστικά στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα της ΧΑΝ.  Συγκεκριμένα, ήρθε από την Ιαπωνία, με 3ο Νταν από το Κόντοκαν, ο Ιωάννης Βερώνης, ο οποίος και ίδρυσε τη σχολή του, την Μπούντοκαν.

Χωρίς ομοσπονδία και αγώνες, το τζούντο έψαχνε να βρει το δρόμο του. Το 1976, χάρη στις προσπάθειες του Χρήστου Παπαηλιόπουλου και την αμέριστη συμπαράσταση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Κωνσταντίνου Παπαναστασίου, ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ η πρώτη τεχνική επιτροπή τζούντο στη χώρα μας. Ένα χρόνο αργότερα διεξήχθησαν οι 1οι προκριματικοί αγώνες τζούντο, με σκοπό τη συγκρότηση της πρώτης εθνικής ομάδας, η οποία και αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στους Βαλκανικούς Αγώνες του Βουκουρεστίου.

Το 1977, αφίχθη από τη Ρουμανία ο ομογενής Δημήτριος Βασιλείου (Βασιλέσκου), διεθνής διαιτητής, ο οποίος δίδαξε τους κανόνες διαιτησίας του τζούντο, βάζοντας ουσιαστικά τα θεμέλια του αμιγώς αγωνιστικού τζούντο.

Η πρώτη διοργάνωση από τη χώρα μας, οι Βαλκανικοί Αγώνες Τζούντο, έγινε πραγματικότητα το 1979. Έξι χρόνια αργότερα, το τζούντο απέκτησε τη δική του, αυτόνομη ομοσπονδία, την Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Τζούντο (ΕΟΦΤ), η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο (ΕΟΤ). Πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας εξελέγη ο αείμνηστος Γρηγόρης Βακατάσης.

Επιτροπές[3][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΟΝΟΜΑ
Αγωνιστική Επιτροπή
Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας[4]
Επιτροπή Ανάπτυξης[5]
Επιτροπή DAN[6]
Επιστημονική Επιτροπή
Υγειονομική Επιτροπή
Επιτροπή Ελέγχου Σωματείων
Επιτροπή Ελέγχου Αγων. Δραστηριότητας
Επιτροπή Αγωνιστικού ΚΑΤΑ
Δικαστική Επιτροπή
Επιτροπή Βετεράνων[7]
Επιτροπή Σχολικού Αθλητισμού

Διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ελληνική ομοσπονδία τζούντο διοργανώνει κάθε χρόνο το Πανελλήνιο πρωτάθλημα τζούντο Ανδρών-Γυναικών , το Πανελλήνιο πρωτάθλημα τζούντο Νέων Ανδρών-Νέων Γυναικών, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα τζούντο Εφήβων - Νεανίδων, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα τζούντο Παίδων-Κορασίδων Α και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα τζούντο Παίδων-Κορασίδων Β . Επιπλέον η Ε.Ο.Τ. διοργανώνει από το 2009 το Athens Junior European Cup «Iliadis Cup».

ΟΝΟΜΑ ηλικίες
Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών 20+
Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ν. ανδρών-Ν. γυναικών 17-19
Πανελλήνιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων 14-16
Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων Α 12-13
Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων Β 10-11
Athens Junior European Cup «Iliadis Cup» 15-20

Athens Junior European Cup «Iliadis Cup»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Iliadis cup διοργανώθηκε πρώτη φορά το 2009 και από τότε έχει διοργανωθεί 10 φόρες με πιο πρόσφατη αυτή του 2019.Στην διοργάνωση του 2019 που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 23-24 Μαρτίου 2019 συμμετείχαν 365 αθλητές και αθλήτριες από 26 χώρες[8] στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων. To ILIADIS CUP είναι το μοναδικό ελληνικό τουρνούα το οποίο είναι εντεταγμένο στο καλεντάρι της Ευρωπαϊκής ένωσης τζούντο και της παγκόσμιας ομοσπονδίας τζούντο.Καθώς και το μοναδικό ελληνικό τουρνουά που δίνει βαθμούς για την παγκόσμια κατάταξη των νέων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://web.archive.org/web/20190331155632/http://hjf.gr/board-of-directors/. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2019.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  2. «ΤΟ ΤΖΟΥΝΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΖΟΥΝΤΟ» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2019. 
  3. «ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ Ε.Ο.ΤΖΟΥΝΤΟ» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2019. 
  4. «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΖΟΥΝΤΟ» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2019. 
  5. «Eπιτροπή Ανάπτυξης – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΖΟΥΝΤΟ» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2019. 
  6. «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ DAN – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΖΟΥΝΤΟ» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2019. 
  7. «Επιτροπή Βετεράνων – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΖΟΥΝΤΟ» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2019. 
  8. «Athens Junior European Cup 2019 / IJF.org». www.ijf.org. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2019.