Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1853

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 1853 έγιναν στις 23 Σεπτεμβρίου. Οι εκλογές έγιναν από την φιλοβασιλική κυβέρνηση Κριεζή, η οποία συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία (138 έδρες)[1][2].

Οι προηγούμενες εκλογές είχαν λάβει χώρα το 1850 και πάλι από την Κυβέρνηση του ναυάρχου Αντωνίου Κριεζή. Το 1853 οι εκλογές έγιναν σε μια περίοδο έντασης των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία, στο πλαίσιο του Κριμαϊκού Πολέμου που άρχιζε εκείνες τις ημέρες. Οι Έλληνες πολιτικοί και ο Όθωνας ήλπιζαν σε νίκη της Ρωσίας, ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους συμμάχους της Αγγλία και Γαλλία, αλλά δεν πήραν μέρος στον πόλεμο μετά από έντονες πιέσεις Αγγλίας και Γαλλίας.

Για τις εκλογές, οι εφημερίδες «Πανελλήνιον» και «Αθήνα» περιέγραψαν ότι έλαβε χώρα σημαντική νοθεία[3]

Δεδομένου ότι οι εκλογές κερδήθηκαν από τους υποστηρικτές της κυβέρνησης Κριεζή, δεν έγινε κάποια σημαντική αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα μετά τις εκλογές, εκτός από την αντικατάσταση των υπουργών επί των Στρατιωτικών και επί των Οικονομικών στις 5 Οκτωβρίου 1853. Ο Σκαρλάτος Σούτσος έγινε ο νέος υπουργός επί των Στρατιωτικών και ο Κωνσταντίνος Προβελέγγιος επί των Οικονομικών.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]