Εκκλησία Αγίας Ευφημίας (Βενετία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Εκκλησία Αγίας Ευφημίας
Άποψη της Εκκλησίας της Αγίας Ευφημίας
Βασικές πληροφορίες
ΤοποθεσίαΒενετία, Ιταλία
Γεωγραφικές συντεταγμένες45°25′37″N 12°19′25″E / 45.42687°N 12.32364°E / 45.42687; 12.32364Συντεταγμένες: 45°25′37″N 12°19′25″E / 45.42687°N 12.32364°E / 45.42687; 12.32364
ΥπαγωγήΚαθολικισμός
ΔήμοςΒενετία
ΠεριφέρειαΒένετο
ΠεριοχήΒένετο
Χώρα Ιταλία
ΔιοίκησηΠατριαρχείο Βενετίας
ΚαταστατικόΛειτουργικός
Αρχιτεκτονικός ρυθμόςΡομανική αρχιτεκτονική

Η Εκκλησία της Αγίας Ευφημίας, θρησκευτικό κτίριο στην πόλη της Βενετίας, το οποίο ευρίσκεται επί της νήσου της Τζουντέκκα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εκκλησία της Αγίας Ευφημίας ανεγέρθηκε στην διάρκεια του 9ου αιώνα σε ενετικό-βυζαντινό αρχιτεκτονικό ρυθμό.

Υπέστη σειρά ανακαινίσεων, με την τελευταία να λαμβάνει χώρα στην διάρκεια του 18ου αιώνα, ενώ μετέβαλε σε σημαντικό βαθμό την πρόσοψη και το εσωτερικό της εκκλησίας, με την τοποθέτηση γυψομάρμαρου, τόσο στο κλίτος όσο και στην αψιδωτή οροφή.

Εντός του Παρεκκλησίου της Αγίας Άννης ευρίσκεται το σώμα της Μακάριας Τζουλιάνα ντι Κολλάλτο, η οποία, στην διάρκεια του 13ου αιώνα, υπήρξε ηγουμένη του γειτονικού μοναστηριού των Αγίων Μπιάτζο και Κατάλντο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην δεξιά της πλευρά, η οποία ευρίσκεται προς την κατεύθυνση του Καναλιού της Τζουντέκκα, ευρίσκεται ένα προστώο με κίονες δωρικού ρυθμού, οι οποίοι ανακτήθηκαν το 1593 από τα έργα ανακατασκευής της γειτονικής Εκκλησία των Αγίων Μπάτζο και Κατάλντο. Εντός του προστώου, σε μία εσοχή, ευρίσκεται μία απεικόνιση του Αγίου Επισκόπου σε γοτθικό ρυθμό, ενώ στην οροφή, σε ένα άνοιγμα τριών όψεων, ευρίσκεται μία Σταύρωση με έναν δωρητή σε βυζαντινίζοντα ρυθμό και η οποία φιλοτεχνήθηκε στην διάρκεια του 14ου αιώνα.

Το εσωτερικό της διατηρεί τον σχεδιασμό της τρίκλιτης βασιλικής της αρχικής κατασκευής, της οποίας παραμένουν οι κίονες με τα κιονόκρανά τους. Το γυψομάρμαρο στους τοίχους του κεντρικού κλίτους και τον θόλο της οροφής χρονολογούνται από την ανακαίνιση του 18ου αιώνα, καθώς και τα προσερείσματα του Ιησού και των Ιεραρχών του Φραντσέσκο Καππέλλα και της Επίσκεψης της Θεοτόκου του Τζαμπαττίστα Κανάλ, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν το 1771. Παλαιότερα υπήρχε, επίσης, και τρίτο προσέρεισμα, το οποίο αναπαριστούσε την Γέννηση του Χριστού και την Προσκύνηση των Μάγων, φιλοτεχνημένο από τον Τζάκοπο Μαριέσκι, η οποία, ωστόσο, μεταφέρθηκε σε άλλη τοποθεσία.

Η οροφή, επίσης ζωγραφισμένη από τον Κανάλ σε τιεπολικό ρυθμό, διηγείται στιγμές από τον βίο της Αγίας Ευφημίας: η Βάπτιση της Αγίας στην οροφή του αριστερού κλίτους, η Δοξασία της Αγίας Ευφημίας στο κεντρικό κλίτος και το Περιστατικό του βίου της Αγίας στο δεξιό κλίτος.

Αξίζει να σημειωθεί το γλυπτικό σύμπλεγμα του Τζανμαρία Μορλαΐτερ (μαρμάρινο, χρονολογούμενο από τον 18ο αιώνα), το οποίο αποτελείται από την Παρθένο Μαρία και τον Ιησού στα γόνατά της στην τελευταία Αγία Τράπεζα στο αριστερό κλίτος. Στην πρώτη Αγία Τράπεζα του δεξιού κλίτους ευρίσκεται το κεντρικό τμήμα ενός τριπτύχου με θέμα τον Άγιο Ρόκκο και τον άγγελο, το οποίο πλαισιώνεται από ένα άνοιγμα επάνω στο οποίο εικονίζεται η Παναγία Βρεφοκρατούσα του Μπαρτολομέο Βιβαρίνι, η οποία και φέρει υπογραφή στην οποία αναφέρεται το έτος 1480. Στο πρεσβυτέριο, τέλος, ευρίσκεται ένας πίνακας ο οποίος αναπαριστά τον Μυστικό Δείπνο του Ιησού και ο οποίος φιλοτεχνήθηκε από τον Αλβίζε Μπενφάττο Νταλ Φρίζο, προερχόμενο από την σχολή του Βερονέζε.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Giulio Lorenzetti, Venezia e il suo estuario, 1974, Ed. Lint, Trieste

Έκθεση Φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]