Εθνόσημο της Αυστραλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνόσημο της Αυστραλίας
Αναλυτικά
ΔικαιούχοςΕλισάβετ Β΄ στο δικαίωμα της Αυστραλίας
Υιοθετήθηκε19 Σεπτεμβρίου 1912
ΚορυφήΑστέρι της Κοινοπολιτείας
ΣτεφάνιΜπλε και Χρυσό
ΘυρεόςΧωρισμένος σε έξι τμήματα, συμβολίζει τις πολιτείες. Πάνω από τον θυρεό υπάρχει το επτάκτινο Αστέρι της Κοινοπολιτείας πάνω από ένα μπλε και χρυσό στεφάνι, που δημιουργεί το κέντρο του θυρεού. Οι 6 από τις 7 ακτίνες του μεγάλου αστεριού συμβολίζουν τις 6 πολιτείες και η έβδομη τις εξωτερικές και μελλοντικές κτήσεις και εδάφη της Αυστραλίας. Το κόκκινο καγκουρό και το πουλί εμού που κρατούν τον θυρεό είναι τα ανεπίσημα εθνικά ζώα της χώρας. Στο βάθος βρίσκεται το στεφάνι της Χρυσής Μιμόζας, του επίσημου εθνικού λουλουδιού της χώρας. Στο κάτω μέρος του εθνόσημου υπάρχει μια περγαμηνή, με το όνομα του κράτους.
ΥποστηρίγματαΚόκκινο καγκουρό και Εμού
ΔιακόσμησηΧρυσή Μιμόζα
ΡητόAustralia
Εθνόσημο της Αυστραλίας 1908-1912
Αναλυτικά
ΔικαιούχοςΜονάρχης στο Δικαίωμα της Αυστραλίας
(Εδουάρδος Ζ΄ 1908-1910)
(Γεώργιος Ε΄ 1910-1912)
Υιοθετήθηκε7 Μαΐου 1908
ΚορυφήΑστέρι της Κοινοπολιτείας
ΣτεφάνιΛευκό και Μπλε
ΥποστηρίγματαΚόκκινο καγκουρό και Εμού
ΔιακόσμησηΧλοερή βάση
ΡητόAdvance Australia (Προόδευε Αυστραλία)

Το εθνόσημο της Αυστραλίας υιοθετήθηκε από τον Βασιλιά Γεώργιο Ε΄, στις 19 Σεπτεμβρίου 1912.

Στο πάνω μισό, από αριστερά προς δεξιά, εκπροσωπούνται οι πολιτείες Νέα Νότια Ουαλία, Βικτωρία και Κουίνσλαντ. Στο κάτω μέρος, από αριστερά προς δεξιά: Νότια Αυστραλία, Δυτική Αυστραλία και Τασμανία. Πάνω από τον θυρεό υπάρχει το επτάκτινο αστέρι της Κοινοπολιτείας ή Αστέρι της Ομοσπονδίας πάνω από ένα μπλε και χρυσό στεφάνι, που δημιουργεί το κέντρο του θυρεού. Οι 6 από τις 7 ακτίνες του μεγάλου αστεριού συμβολίζουν τις 6 πολιτείες που υπήρχαν πρώτα και η έβδομη τις εξωτερικές κτήσεις και όλες τις άλλες μελλοντικές κτήσεις και εδάφη της Αυστραλίας. Στο σύνολο, ο θυρεός συμβολίζει την Ομοσπονδία της Αυστραλίας.

Το κόκκινο καγκουρό και το πουλί εμού που κρατούν τον θυρεό είναι τα ανεπίσημα εθνικά ζώα της χώρας. Επειδή κανένα από τα ζώα αυτά δεν μπορεί να περπατήσει προς τα πίσω, αποτελούν σύμβολο της προόδου και της απροθυμίας για οπισθοδρόμηση στη χώρα. Στο βάθος βρίσκεται το στεφάνι της Χρυσής Μιμόζας, του επίσημου εθνικού λουλουδιού της χώρας. Στο κάτω μέρος του εθνόσημου υπάρχει μια περγαμηνή, με το όνομα του κράτους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]