Εθνικό Πάρκο Πουρνουλούλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 17°27′47″S 128°33′51″E / 17.463056°S 128.564167°E / -17.463056; 128.564167

Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Εθνικό Πάρκο Πουρνουλούλου
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Χάρτης
Χώρα μέλος Αυστραλία
ΤύποςΦυσικά
ΚριτήριαΦυσικά: vii, viii
Ταυτότητα1094
ΠεριοχήΩκεανία
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή2003 (27 συνεδρίαση)

Το Εθνικό Πάρκο Πουρνουλούλου είναι ένα μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Ανατολικό Κίμπερλι της Δυτικής Αυστραλίας. Το 239.723 εκταρίων εθνικό πάρκο βρίσκεται 300 χμ. νότια του Κουνουνούρρα, με το Χολς Κρικ στα νότια. Ανακηρύχθηκε μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2003, και περιγράφεται ως εξής:[1]

...είναι μία απομακρυσμένη περιοχή που θεωρείται άγρια φύση. Περιλαμβάνει την Οροσειρά Μπανγκλ Μπανγκλ, ένα θεαματικό τοπίο με ανάγλυφους βράχους που αναδεικνύουν εξαίσια δείγματα από κυψελοειδείς καρστικούς ψαμμίτες και υψώνεται 250 μ. υπεράνω των περιβάλλοντων ημιάνυδρων βοσκότοπων της σαβάνας. Οι μοναδικές διεργασίες εναπόθεσης και διάβρωσης σχημάτισαν σε αυτούς τους πύργους, τη θεαματική εμφάνιση με μαύρες και πορτοκαλί λωρίδες, που σχηματίστηκαν από τη βιολογική δράση κυανοβακτηρίων (μονοκύτταροι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί) που σταθεροποιούν και προστατεύουν τους αρχαίους σχηματισμούς ψαμμιτών. Αυτά τα εξαιρετικά δείγματα καρστικών κώνων που χρονολογούνται πάνω από 20 εκατομ. ετών είναι πολύ όμορφα και σπουδαίου γεωλογικού ενδιαφέροντος.

— Σύντομη περιγραφή του Εθνικού Πάρκου Πουρνουλούλου, Κατάλογος με Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς του ΟΥΝΕΣΚΟ
Εναέρια άποψη της οροσειράς Μπάνγκλ Μπάνγκλ το Μάιο 2016

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εθνικό πάρκο Πουρνουλούλου από το 2003 είναι Μνημειό Παγκόσμιας Κληρονομιάς του ΟΥΝΕΣΚΟ.[2] Έκτοτε, η Κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας έχει δεσμεύσει παραπλήσιες περιοχές όπως το Προστατευόμενο Πάρκο Πουρνουλούλου και περιοχές του Ποταμού Όρντ.[1] [3]

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία Πουρνουλούλου προέρχεται από λανθασμένη προφορά μίας λέξης των ιθαγενών που αναφέρονται στα λιβάδια γύρω από την Οροσειρά Μπανγκλ Μπαγνκλ ως Μπουλμανλούλου. Η σωστή ονομασία για το Μπανγκλ Μπανγκλ σύμφωνα με τους Καρχαγκανουτζαρου είναι Μπιλινγκχάλ που σημαίνει 'άμμος που πέφτει μακριά".

Οι Καρχαγκανουτζαρου είναι οι ιθαγενείς πληθυσμοί της περιοχής.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οροσειρά Μπανγκλ Μπανγκλ, που βρίσκεται εξολοκλήρου μέσα στο πάρκο, έχει υψόμετρο 578 μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Είναι πασίγνωστη για τους λοφοειδείς ψαμμίτες, ασυνήθιστους και οπτικά εντυπωσιακούς με τις διαγραμμίσεις σε εναλλασσόμενες πορτοκαλί και γκρίζες ζώνες. Οι λωρίδες των λόφων οφείλονται σε διαφορές στην περιεκτικότητα σε άργιλο και στο πορώδες των στρωμάτων ψαμμίτη: οι πορτοκαλί ζώνες σχηματίστηκαν από ενώσεις οξειδωμένου σίδηρου σε στρώματα που ξηράθηκαν πολύ γρήγορα, προτού προλάβουν να πολλαπλασιαστούν τα κυανοβακτήρια. Οι γκρίζες ζώνες σχηματιστηκαν από κυανοβακτήρια που αναπτύχθηκαν στην επιφάνεια των στρωμάτων ψαμμίτη όπου συσσωρεύεται η υγρασία.

Γεωλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οροσειρά Μπανγκλ Μπανγκλ είναι μία από τις πιο εκτεταμένες και εντυπωσιακές περιοχές με πύργους (ή κώνους) από ψαμμίτη σε καρστικό έδαφος στον κόσμο. Τα Μπανγκλ Μπανγκλς ήταν ένα οροπέδιο από Δεβόνιο ψαμμίτη, χαραγμένο σε μία μάζα από κυψελοειδείς πύρους με εναλλασσόμενες σκούρες γκρίζες ζώνες από κυανοβακτηριακό φλοιό (μονοκύτταροι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί). Το οροπέδιο τέμνεται από χαράδρα με λεία τοιχώματα βάθους 100-200 μέτρων και σχισμοειδή φαράγγια. Οι κωνικοί πύργοι έχουν απότομη κλίση στη βάση και θολοειδείς κορυφές. Οι μηχανισμοί που τους διαμόρφωσαν δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητοί. Η επιφάνειά τους είναι εύθραυστη, και σταθεροποιείται από φλοιό οξείδιο του σιδήρου και βακτηρίων. Αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα γης που σχηματίστηκε από διαλυτική διάβρωση του ψαμμίτη, από την επίδραση του αέρα της βροχής και ροής νερού στις πλαγιές.[4]

Πρόσβαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρόσβαση στο πάρκο γίνεται μέσω αυτοκινητόδρομου. Υπάρχει δυνατότητα εναέριας πρόσβασης από τον Αεροδιάδρομο Μπελμπερν.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Purnululu National Park». World Heritage List. UNESCO. 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2014. 
  2. «Purnululu National Park (Australia)». Committee Decisions. UNESCO World Heritage Convention. 2003. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2014. 
  3. «Determination regarding including World Heritage places in the National Heritage List» (PDF). Special government gazette (PDF). Department of the Environment and Water Resources, Commonwealth of Australia. 21 Μαΐου 2007. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2014. 
  4. «Purnululu National Park, Australia». Encyclopedia of Earth. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hoatsan, Dean et al.(1997) Bungle Bungle Range : Purnululu National Park, East Kimberley, Western Australia : a guide to the rocks, landforms, plants, animals, and human impact Canberra : Australian Geological Survey Organisation. (ISBN 0-642-25010-3)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]