Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
Ίδρυση1939, πριν 85 έτη (1939)
Τοποθεσία Μεξικό,
Συντεταγμένες19°24′28″N 99°10′05″W / 19.40778°N 99.16806°W / 19.40778; -99.16806
Συλλογή
Νόμιμη κατάθεσηΝαι
Άλλες πληροφορίες
ΔιευθυντήςDiego Prieto Hernández [1]
Ιστότοποςwww.inah.gob.mx/index.php

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (ισπανικά: Instituto Nacional de Antropología e Historia) (INAH) είναι ένα ομοσπονδιακό κυβερνητικό γραφείο που ιδρύθηκε το 1939[2] στο Μεξικό. Δραστηριοποιείτε στην έρευνα, στη διατήρηση, στην προστασία και στην προώθηση της προϊστορικής, αρχαιολογικής, ανθρωπολογικής, ιστορικής και παλαιοντολογικής κληρονομιάς του Μεξικού. Η δημιουργία του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της μεξικανικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η σημερινή έδρα βρίσκεται στο Παλάτι του Μαρκήσιου του Απαρταδό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το INAH και το Εθνικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών και Λογοτεχνίας είναι υπεύθυνοι για την καταλογογράφηση και την προστασία των μνημείων και των κτιρίων που θεωρούνται πολιτιστική κληρονομιά.[3] Στο INAH ανατίθενται οι «αρχαιολογικές» (προϊσπανικές και παλαιοντολογικές) και οι «ιστορικές» δομές (από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα), περιοχές και κατάλοιπα του παρελθόντος, ενώ στο INBAL ανατίθενται τα «καλλιτεχνικά» κτίρια και μνημεία (ιδιοκτησίες σημαντικής αισθητικής αξίας κρίνονται από επιτροπή).[3] Τα σημαντικά κτίρια καταγράφονται στο Registro Público de Monumentos y Zonas Arqueológicos e Históricos (Δημόσιο Μητρώο Μνημείων και Αρχαιολογικών και Ιστορικών Περιοχών).[3]

Επί του παρόντος, το INAH ασκεί τις δραστηριότητές του μέσω μιας τεχνικής γραμματείας που επιβλέπει την εκτέλεση των κύριων καθηκόντων της και της οποίας τα καθήκοντα κατανέμονται μεταξύ των επτά εθνικών συντονιστικών γραφείων και των 31 περιφερειακών κέντρων σε όλες τις πολιτείες του Μεξικού.

Το INAH είναι υπεύθυνο για περισσότερα από 110.000 ιστορικά μνημεία, που κτίστηκαν μεταξύ 16ου και 19ου αιώνα, και 29.000 από τις εκτιμώμενες 200.000 προκολομβιανές αρχαιολογικές περιοχές στο Μεξικό που βρέθηκαν σε όλη τη χώρα. Εκατόν πενήντα από τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ανοιχτοί για το κοινό.

Το INAH εποπτεύει επίσης πάνω από εκατό μουσεία. Βρίσκονται σε όλη τη χώρα και κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την έκταση και την ποιότητα των συλλογών τους, τις γεωγραφικές τοποθεσίες και τον αριθμό των επισκεπτών. Πάνω από 500 τοιχογραφίες του Τεοτιουακάν βρίσκονται στο INAH.

Σχολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον νόμο, το INAH είναι υπεύθυνο στον τομέα της έρευνας, της διατήρησης, της προστασίας και της διάδοσης της γνώσης σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά του Μεξικού. Το Ινστιτούτο είναι υπεύθυνο για τρεις μεταπτυχιακές Σχολές, εκτός από τη συμμετοχή σε άλλη Σχολή ως σύμβουλος, χάρη σε συμφωνία συνεργασίας με τον Γραμματέα Πολιτισμού της Πολιτείας Jalisco, όπου προτείνεται στους φοιτητές πτυχίο αποκατάστασης κινητής περιουσίας.

  • Το Παλάτι του Μαρκήσιου του Απαρταδό στην Πόλη του Μεξικού.
    Εθνική Σχολή Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (ENAH) που προσφέρει πτυχία στην αρχαιολογία, την κοινωνική ανθρωπολογία, τη φυσική ανθρωπολογία, την εθνολογία, την εθνοϊστορία, την ιστορία και τη γλωσσολογία. [4]
  • Εθνική Σχολή Συντήρησης, Αποκατάστασης και Μουσειογραφίας "Manuel del Castillo Negrete" (ENCRyM) [5] Παγκοσμίου φήμης ίδρυμα που προσφέρει πτυχίο στην αποκατάσταση κινητών πολιτιστικών αγαθών και μεταπτυχιακό στη μουσειολογία, τη μουσειογραφία, καθώς και στη συντήρηση και την αποκατάσταση της ακίνητης πολιτιστικής περιουσίας.
  • Σχολή Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Βορείου Μεξικού (EAHNM)[6] που βρίσκεται στην πόλη Τσιουάουα. Προσφέρει πτυχία αρχαιολογίας, φυσικής ανθρωπολογίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας με επέκταση στην πόλη Creel και Ανθρωπολογική Γλωσσολογία.
  • Σχολή Συντήρησης και Αποκατάστασης της Δύσης (ECRO) [7] που βρίσκεται στην πόλη της Γκουανταλαχάρα.

Oι Σχολές αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο για τις ανάγκες και τα οφέλη της κοινωνίας γενικότερα και του INAH, το οποίο στο πρόγραμμα εργασίας 2007-2012 δήλωνε ότι «η έρευνα και η εκπαίδευση των επαγγελματιών είναι στο επίκεντρο των εργασιών : από αυτές πηγάζουν νέες πολιτικές για την προστασία και τη διάδοση της κληρονομιάς και λειτουργούν ως βασικός μοχλός για αλλαγή γενεών στα ουσιαστικά καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί».

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Anuncian nombramientos en la Secretaría de Cultura». web.archive.org. 18 Ιανουαρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. «INAH, 70 años de su fundación». www.inah.gob.mx. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2022. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «LEY FEDERAL SOBRE MONUMENTOS Y ZONAS ARQUEOLOGICAS, ARTISTICOS E HISTORICOS». Secretariat of Public Education. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2014. 
  4. «Oferta Académica | UNAM». oferta.unam.mx. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  5. «Sitio ENCRyM». web.archive.org. 27 Σεπτεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  6. «Escuela de Antropología e Historia del Norte de México». Secretaría de Cultura/Sistema de Información Cultural (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  7. «Escuela de Conservación y Restauración de Occidente». Escuela de Conservación y Restauración de Occidente (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]