Δρόμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Δρόμος του περάσματος Γκόταρντ στις Ελβετικές Άλπεις.

Ο δρόμος είναι μία αναγνωρίσιμη λωρίδα εδάφους ανάμεσα σε δύο μέρη, που με ανθρώπινη παρέμβαση έχει ομαλοποιηθεί ή έχει υποστεί κάποια άλλη προετοιμασία ώστε να καθιστά ευκολότερη την προσπέλαση της από ανθρώπους, ποδήλατα ή μηχανοκίνητα τροχοφόρα οχήματα. Ιστορικά υπάρχουν όμως και δρόμοι που δεν έχουν υποστεί καμία παρέμβαση κατασκευής ή συντήρησης.

Σε αστικές περιοχές, ένας δρόμος που διέρχεται μέσα από μία πόλη ή χωριό ονομάζεται οδός ή λεωφόρος αν είναι μεγάλος και αποκτά διπλή λειτουργία, ως κοινόχρηστος αστικός χώρος και διαδρομή. Η οικονομία και η κοινωνία βασίζονται έντονα σε αποτελεσματικούς δρόμους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 44% όλων των αγαθών μετακινούνται με φορτηγά και το 85% όλων των ανθρώπων μετακινούνται με αυτοκίνητα και λεωφορεία μέσω δρόμων.

Ο διαπολιτειακός 80, ο δεύτερος μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος των ΗΠΑ. Εκτείνεται από την Καλιφόρνια μέχρι το Νιού Τζέρσεϊ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν το μεγαλύτερο δίκτυο δρόμων, με μήκος 6.430.366 (2005) χιλιόμετρα. Η Ινδία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο οδικό δίκτυο, με μήκος 3.383.344 χιλιόμετρα (2002). Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι τρίτη, με μήκος δρόμων 1.870.661 χιλιόμετρα (2004).

Οδοποιία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την κατασκευή ενός δρόμου, γίνεται εκσκαφή στο φυσικό έδαφος και τοποθετούνται στερεά υλικά μέχρι το ύψος της στάθμης του καταστρώματος (οδός σε επίχωμα). Στα τμήματα οδών που βρίσκονται σε όρυγμα κατασκευάζονται στις δύο μεριές του καταστρώματος χανδάκια (τάφροι).