Δημοκρατική Ένωσις (1958)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοκρατική Ένωσις
ΗγέτηςΗλίας Τσιριμώκος
ΙδρυτήςΗλίας Τσιριμώκος
Ίδρυση1958
Διάλυση1961
Διάσπαση απόΕνιαία Δημοκρατική Αριστερά
Συγχωνεύθηκε σεΈνωσις Κέντρου
ΙδεολογίαΦιλελευθερισμός
Δημοκρατικός σοσιαλισμός
Πολιτικό φάσμαΚέντρο
Κεντροαριστερά
Χρώματα     κόκκινο
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Δημοκρατική Ένωσις ήταν βραχύβιο ελληνικό πολιτικό κόμμα της κεντροαριστεράς που ιδρύθηκε το 1958 από τον Ηλία Τσιριμώκο.

Το 1961 συμμετείχε στην Ένωση Κέντρου.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δημοκρατική Ένωσις ιδρύθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1958 από μία ομάδα δώδεκα βουλευτών (Αθανασιάδης, Αράπης, Βαλούρδος, Βουλόδημος, Γαληνός, Διβάρης, Καλλιδόπουλος, Κύρκος, Μπρεδήμας, Παινέζης, Πυρομάγλου, Τσιριμώκος) που ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά. Πρόεδρος και εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Ενώσεως ανέλαβε ο Ηλίας Τσιριμώκος.

Στις αρχές του 1961, επτά βουλευτές (Αράπης, Βαλούρδος, Βουλόδημος, Διβάρης, Κύρκος, Παινέζης, Πυρομάγλου) ανεξαρτητοποιήθηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, αφού προηγουμένως είχαν διαγραφεί μαζί με το στέλεχος του κόμματος Δημήτριο Στρατή, επειδή πήραν μέρος σε κινήσεις της αριστεράς για συνεργασία όλων των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων. Μερικοί από τους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν πήραν μέρος στην ίδρυση του Εθνικού Αγροτικού Κόμματος, το οποίο είχε συγκροτηθεί από βουλευτές που είχαν αποχωρήσει επίσης από την Ε.Δ.Α..

Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, η Δημοκρατική Ένωσις προσχώρησε στο Δημοκρατικόν Κέντρον - Αγροτική Φιλελευθέρα Ένωσις, ένα συνασπισμό κομμάτων που είχε ιδρυθεί από τον Γεώργιο Παπανδρέου, ωστόσο, διατηρήθηκε η διακριτή ταυτότητα του κόμματος εντός του ευρύτερου σχήματος. Λίγο καιρό αργότερα, με τη σύμπραξη και άλλων δυνάμεων του κέντρου, ιδρύθηκε η Ένωσις Κέντρου στην οποία η Δημοκρατική Ένωσις συμμετείχε, αναστέλλοντας τη λειτουργία της.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]