Γλαυκόφυτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Glaucocystis sp.

Τα γλαυκόφυτα γνωστά και ως γλαυκοκυστόφυτα αποτελούν μια μικρή ομάδα μικροφυκών των γλυκών νερών[1], που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλότητα σε επίπεδο δομών. Η παρόμοια σειρά γονιδίων με τα ροδοφύκη και χλωροφύκη, καθώς και η ύπαρξη πρωτογενών πλαστιδίων που αποτελούνται από φακέλους δύο μόνο μεμβρανών υποδεικνύουν ότι τα τρία παραπάνω αθροίσματα προέκυψαν από έναν κοινό πρόγονο. Ωστόσο, οι φυλογενετικές σχέσεις των γλαυκοφύτων δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί και για τον λόγο αυτό αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και συνεχούς μελέτης.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γλαυκόφυτα διαθέτουν χαρακτηριστικά κυανοπράσινα πλαστίδια τα οποία ονομάζονται κυανέλλες. Σε αντίθεση με τα πλαστίδια των άλλων φυκών, οι κυανέλλες φέρουν ένα στρώμα πεπτιδογλυκάνης αποδεικνύοντας έτσι την υπόθεση ενδοσυμβιωτικής προέλευσης των πλαστιδίων των γλαυκοφύτων από κυανοβακτήρια. Κύριες χρωστικές των πλαστιδίων στα γλαυκόφυτα είναι η χλωροφύλλη α[1] και οι φυκοβιλιπρωτεΐνες φυκοκυανίνη και αλλοφυκοκυανίνη, καθώς και η β-καροτίνη. Οι φυκοβιλιπρωτεΐνες βρίσκονται στα φυκοβιλισώματα στις επιφάνειες των θυλακοειδών, τα οποία δεν σχηματίζουν σωρούς, ενώ η φυκοερυθρίνη και οι τυπικές κυανοβακτηριακές ξανθοφύλλες απουσιάζουν. Η γλυκόζη αποτελεί το κύριο φωτοσυνθετικό προϊόν των πλαστιδίων στα γλαυκόφυτα, ενώ όπως και στην περίπτωση των ροδοφυκών, το άμυλο δεν παράγεται εντός των πλαστδίων αλλά μάλλον από το κυτόπλασμα του ξενιστή. Τα πλαστίδια των γλαυκοφύτων δεν έχουν την ικανότητα αζωτοδέσμευσης. Εγγενής αναπαραγωγή δεν συναντάται στα γλαυκόφυτα, αλλά οι μη μαστιγοφόρες μορφές ενδέχεται να παράγουν μαστιγοφόρα αγενή αναπαραγωγικά κύτταρα (ζωοσπόρια).

Ποικιλότητα-Οικολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γλαυκόφυτα μαστιγοφόρα μονήρη κύτταρα, πλαγκτικές αποικίες καθώς και αποικίες εδραζόμενες σε υπόστρωμα. Εποικούν βιοτόπους γλυκών νερών και ειδικότερα μαλακά νερά, όπως τυρφώνες ή όξινα έλη.

Συστηματική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επικράτεια: = Ευκαρυωτά (Eukarya)
Βασίλειο: = Φυτά (Plantae)
Φύλο: = Glaucophyta
Κλάση: = Glaucophyceae
Τάξη: = Glaucocystales
Οικογένεια: = Glaucystaceae

Κοινά γένη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τρία πιο κοινά γένη είναι:

  • Glaucocystis: Αποικία από θυγατρικά κύτταρα που διατηρούνται εντός του μητρικού κυτταρικού τοιχώματος. Η κυτταρική διαίρεση οδηγεί σε υποδιαίρεση του κυτοπλάσματος σε τέσσερα αυτοσπόρια τα οποία είναι μη μαστιγοφόρα και αποτελούν μικρότερες εκδοχές του μητρικού κυττάρου.
  • Gloeochaete: Εμφανίζεται ως μονοκύτταρος οργανισμός ή ως αποικίες 2-4 σφαιρικών κυττάρων, καθένα από τα οποία διαθέτει 2 μεγάλα, λεπτά, βλεννώδη ινίδια (ψευδομαστίγια). Αναπαραγωγή με μαστιγοφόρα ζωοσπόρια.
  • Cyanophora: Διαθέτει δύο άνισα μαστίγια και αναπαράγεται με επιμήκη διαίρεση. Ικανό να απομακρύνεται από το πολύ έντονο φως.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Keeling, P. J. 2004. Diversity and evolutionary history of plastids and their hosts. American Journal of Botany 91:1481:1493.
  • Graham, L. E., Graham, J. E. and Wilcox, L. W. 2009. Algae. 2nd Edition. Benjammin Cummings.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Patrick J. Keeling (2004). «Diversity and evolutionary history of plastids and their hosts». American Journal of Botany 91 (10): 1481–1493. doi:10.3732/ajb.91.10.1481. PMID 21652304. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-02-27. https://web.archive.org/web/20080227023326/http://www.amjbot.org/cgi/content/full/91/10/1481. Ανακτήθηκε στις 2014-06-01. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]