Γκραμ Βίκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκραμ Βίκας
Ίδρυση1979
Μοχούντα, Ορίσα Ινδίας
ΙδρυτήςJoe Madiath
ΤύποςΜη κυβερνητική οργάνωση
Πεδίο δράσηςΎδρευση και Αποχέτευση
ΈδραΟρίσα, Ινδία
Περιοχή δράσηςΟρίσα, Τζαρκάντ, Μαντία Πραντές, Άντρα Πραντές, Τσατίσγκαρ , Δυτική Βεγγάλη & Ναγκαλάντ στην Ινδία - διεθνώς Γκάμπια , Τανζανία
ΜέθοδοιΕνδυνάμωση, ισότητα φύλων, βιωσιμότητα, αυτοδιαχείριση
Σημαντικά πρόσωπαJoe Madiath, Πρόεδρος - Liby T Johnson, Εκτελεστικός Διευθυντής
Ιστότοποςwww.GramVikas.org

Η Γκραμ Βίκας (Gram Vikas) είναι ινδική μη-κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1979 και εδρεύει στην Ορίσα.[1] Σκοπός της είναι ο συντονισμός της δημιουργίας υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης ώστε να ενώσει και να ενδυναμώσει τις αγροτικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων Αντιβάσι.

Η φράση "Γκραμ Βίκας" μεταφράζεται ως "ανάπτυξη χωριών", τόσο στη γλώσσα Χίντι όσο και στην Όντια, την επίσημη γλώσσα της Ορίσα.[2]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1971, ο Joe Madiath οδήγησε 400 εθελοντές από το Κίνημα Νέων Φοιτητών για την Ανάπτυξη (ΚΝΦΑ) του Πανεπιστημίου Madras στη Δυτική Βεγγάλη για τη διαχείριση των καταυλισμών προσφύγων του Πολέμου Απελευθέρωσης του Μπανγκλαντές. Βλέποντας στη συνέχεια τις καταστροφικές επιπτώσεις του κυκλώνα στην Ορίσα το 1971 και αντιλαμβανόμενος τη συγκριτικά μικρή προσοχή που έλαβαν τα θύματα των καταστροφών, ο Madiath και μια μικρή ομάδα 40 εθελοντών μετατόπισαν την προσοχή τους εκεί. [3]

Η ομάδα αποφάσισε ότι ο καλύτερος τρόπος να βοηθηθούν τα θύματα του κυκλώνα ήταν να τους παράσχουν εγκαταστάσεις άρδευσης. Μόλις ολοκληρώθηκαν αυτές οι προσπάθειες, η ομάδα παρέδωσε τις εγκαταστάσεις στους χωρικούς και έφυγε. Στην πορεία ο Madiath και μια μικρή ομάδα εθελοντών του ΚΝΦΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εγκαταστάσεις άρδευσης ωφέλησαν κυρίως τους ιδιοκτήτες, και αποφάσισαν να παραμείνουν στην Ορίσα για να γίνουν κοινωνικοί ακτιβιστές.

Ο Joe Madiath και οι υπόλοιποι εθελοντές μετακόμισαν στη συνοικία Γκάνζαμ κατόπιν πρόσκλησης των τοπικών αρχών και ίδρυσαν την Γκραμ Βίκας το 1979.

Kοινωνικός ακτιβισμός στις κοινότητες Αντιβάσι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γκραμ Βίκας επικεντρώθηκε αρχικά στον κοινωνικό ακτιβισμό για την υποστήριξη των κοινοτήτων αντιβάσι, τους οποίους εκμεταλλεύονταν οι γαιοκτήμονες και οι έμποροι οινοπνευματωδών ποτών. Η Γκραμ Βίκας ξεκίνησε ένα κίνημα για να οργανώσει τις κοινότητες αντιβάσι ώστε να ανακτήσουν τη γη που έχασαν, να διώξουν τους χρηματιστές, και να απαλλαγούν από τη χρεοδουλεία και τον αλκοολισμό.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την ίδρυσή της, η Γκραμ Βίκας έχει ασχοληθεί με διάφορα θέματα ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων η προώθηση του βιοαερίου, η κοινοτική δασοκομία, η ανάπτυξη των αγροτικών οικοτόπων και η εκπαίδευση. Με τα χρόνια, όμως, η Γκραμ Βίκας επικέντρωσε τις προσπάθειές της σε μηχανισμούς που εξασφαλίζουν βιώσιμες λύσεις για ύδρευση και αποχέτευση.

Ύδρευση και αποχέτευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από την ίδρυση της Γκραμ Βίκας , ο Joe Madiath εργάστηκε σε ένα έργο στην περιοχή Κάτακ για την κατασκευή τουαλετών για χωρικούς. Ωστόσο, επειδή το έργο της μεταφοράς νερού από την κοντινή αντλία στις τουαλέτες επιβάρυνε τις γυναίκες του χωριού, απέρριψαν την προσέγγιση αυτή και οι χωρικοί τελικά επέστρεψαν σε μη υγιεινές πρακτικές. [4] Ως αποτέλεσμα, η Γκραμ Βίκας αποφάσισε να εφαρμόσει διαφορετική προσέγγιση στα θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης, δημιουργώντας πρώτα σταθερές βάσεις συνεργασίας μέσα στα χωριά, και επιμένοντας στην ισότητα των φύλων. Οι χωρικοί καλούνται να συνεισφέρουν σε ένα κοινό ταμείο, το οποίο επενδύεται σε τοκοφόρο καταθετικό προϊόν και χρησιμοποιείται για να πληρώσει τα έξοδα των οικογενειών που μετακομίζουν στο χωριό.[5]

Η Γκραμ Βίκας απαιτεί επίσης ότι όλοι οι χωρικοί, ανεξαρτήτως οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης ή κάστας, λαμβάνουν τους ίδιους τύπους τουαλετών και λουτρών. Επιπλέον, ολόκληρη η κοινότητα πρέπει να συμμετέχει στον σχεδιασμό, την κατασκευή, την παρακολούθηση και τη συντήρηση του συστήματος. Τέλος, η Γκραμ Βίκας προωθεί την ισότητα των φύλων ως εγγενές μέρος των προγραμμάτων τους.

Κατά δική τους ομολογία, η προσέγγιση Γκραμ Βίκας είναι δύσκολο να εφαρμοστεί λόγω των απαιτήσεων για 100% συμμετοχή και κοινοτική ισότητα. Ωστόσο, η Γκραμ Βίκας ισχυρίζεται ότι η λύση τους οδηγεί σε κοινωνικά βιώσιμες λύσεις, καθιστώντας το ένα "καλό αλλά δύσκολο μοντέλο".

Άλλα αναπτυξιακά προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γκραμ Βίκας εκτελεί επίσης προγράμματα σχετικά με τα θέματα της κοινοτικής υγείας, της εκπαίδευσης, της διαχείρισης των φυσικών πόρων και της επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. [6]

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Μάρτιο του 2011, η Γκραμ Βίκας έχει μεταφέρει νερό και αποχέτευση σε 1089 χωριά στις πολιτείες Ορίσα, Τζαρκάντ, Μαντία Πραντές και Άντρα Πραντές, για συνολικό πληθυσμό 298.000 ατόμων. [7]

Βραβεία [8][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απονεμηθέντα στην Γκραμ Βίκας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απονεμηθέντα στον Εκτελεστικό Διευθυντή Joe Madiath[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βραβείο Πρωταθλητή Νερού της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης [15]
  • Βραβείο εξαίρετου κοινωνικού επιχειρηματία του Ιδρύματος Schwab [16]
  • Βραβείο Godfrey Phillips Red and White Bravery (2005)
  • Επίτιμος Διδάκτωρ Θεολογίας, Λουθηρανικό Θεολογικό Κολλέγιο Gurukul
  • Βραβείο Lok Samman (2009)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Duflo, Esther· Banerjee, Abhijit (12 Ιανουαρίου 2012). Poor Economics: A Radical Rethinking of the Way to Fight Global Poverty. PublicAffairs. σελίδες 46–. ISBN 978-1-58648-798-0. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2012. 
  2. Chowdhuri, Imran; Filipe M. Santos (October 2010). «Scaling Social Innovations: The Case of Gram Vikas». INSEAD: 11. http://www.insead.edu/facultyresearch/research/doc.cfm?did=43646. Ανακτήθηκε στις 19 January 2012. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. Pradeep, K. «In Pursuit of Social Justice». The Hindu. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2012. 
  4. Dueñas, Christina. «Water Champion: Joe Madiath». Asian Development Bank. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2012. 
  5. «Bringing Water Supply and Sanitation Services to Tribal Villages in Orissa the Gram Vikas Way». Asian Development Bank. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Αυγούστου 2008. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2012. 
  6. «Gram Vikas Website». Gram Vikas. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2012. 
  7. Gram Vikas 2010-2011 Annual Report. Gram Vikas. 2011. σελ. 2.
  8. «Curriciculum Vitae: Dr. Joseph Madiath» (PDF). Delhi International Renewal Energy Conference 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2012. 
  9. Sweeney, Tracie (5 April 1996). «India's Gram Vikas to receive Alan Shawn Feinstein World Hunger Award». The Brown University News Bureau. http://brown.edu/Administration/News_Bureau/1995-96/95-125.html. Ανακτήθηκε στις 12 January 2012. 
  10. «2001 Global Development Awards and Medals Competition». Global Development Network. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2012. 
  11. «Winner (2003) - Rural Health and Environment Programme». World Habitat Awards. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2012. 
  12. «The Tech Awards Laureates 2003». The Tech Awards. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2012. 
  13. «Announcement of the winner of the Kyoto World Water Grand Prize» (PDF). World Water Council. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2012. 
  14. «Social Entrepreneurs: Joe Madiath». Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2012. 
  15. Dueñas, Ma. Christina. «Water Champion: Joe Madiath - Championing 100% Sanitation Coverage in Rural Communities in India». Asian Development Bank. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2012. 
  16. «Profile: Joseph Madiath». Schwab Foundation for Social Entrepreneurship. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2012.