Γιώργος Ροκίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιώργος Ροκίδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση17  Αυγούστου 1945
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποδοσφαιριστής

Ο Γιώργος Ροκίδης (γενν. 17 Αυγούστου 1945) είναι ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στον ΠΑΟ, το Αιγάλεω και τον Ηρακλή. Καθόλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας έλαβε μέρος σε 13 συνεχόμενες σεζόν της Α΄ Εθνικής κατηγορίας συμπληρώνοντας συνολικά 169 συμμετοχές σε επίσημους αγώνες πρωταθλήματος και σκοράροντας 14 τέρματα. Αγωνίστηκε στη θέση του Κεντρικού Μέσου.

Αθλητική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως ποδοσφαιριστής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτοεμφανίσθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία και συγκεκριμένα στην αρχή της περιόδου 1962-63, εναντίον του Εθνικού Πειραιώς για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας. Αγωνιζόμενος με ιδιαίτερη επιτυχία ως μέσος και επιθετικός, γρήγορα συγκέντρωσε τα «βλέμματα» πάνω του και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του κίνησε το ενδιαφέρον μεγαλύτερων συλλόγων. Το καλοκαίρι του 1963 συγκροτείται -κατόπιν πρωτοβουλίας του Ανδρέα Βγενόπουλου- η Μικτή ομάδα των Αθηνών στην οποία καλούνται από το Αιγάλεω ο Ροκίδης και ο Λάκης Μαραμενίδης. Η Μικτή ταξιδεύει για αγώνες επίδειξης στον Καναδά (Τορόντο και Μόντρεαλ) και τις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη), όπου ο Ροκίδης πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις. Στο Τορόντο μάλιστα, βρέθηκε αντίπαλος του φημισμένου Cesare Maldini, ο οποίος αγωνιζόταν με το συγκρότημα της “New Italia”.

Με τη λήξη της σεζόν 1963-64 ο ήδη τότε διεθνής με την Εθνική ομάδα των Νέων Ροκίδης κάνει το μεγάλο βήμα, καθώς μετεγγράφεται στον Παναθηναϊκό και η μετακίνηση εκείνη (μαζί με του Αγανιάν, από τον Παναιγιάλειο στον Ολυμπιακό) καταγράφεται από τον αθλητικό Τύπο ως η σπουδαιότερη της εποχής. Με τους «πράσινους» ο Ροκίδης θα διαπρέψει, ειδικά στην τετραετία 1967-70, καθώς συμμετείχε (έως και την περίοδο 1971-72) σε 93 επίσημους αγώνες πρωταθλήματος, επιτυγχάνοντας παράλληλα και 8 τέρματα. Το 1969-70 μαζί με τον αείμνηστο Δημητρίου αναδεικνύονται σε πολυτιμότεροι παίκτες του «τριφυλλιού», τόσο από πλευράς συμμετοχών, όσο και συνολικής απόδοσης. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον ΠΑΟ συμμετείχε και σκόραρε σε αγώνες Ευρωπαϊκών διοργανώσεων (όπως σε εκείνον κατά της βελγικής Ντάριγκ για το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1969, στον οποίο σημείωσε το πρώτο γκολ που χάρισε την πρόκριση), ενώ χρίσθηκε διεθνής με τις Εθνικές ομάδες των Ελπίδων και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την επόμενη τριετία 1973-1975 ο Ροκίδης αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής του Ηρακλή (37 συμμετοχές - 3 τέρματα), με τη φανέλα του οποίου ολοκλήρωσε την αγωνιστική του σταδιοδρομία στην Α΄ Εθνική τη σεζόν 1974-75. Την αγωνιστική περίοδο 1976-1977 αγωνίστηκε στη Β΄ Εθνική ως ποδοσφαιριστής του Α.Ο. Χανίων, κατά την οποία ένας τραυματισμός του σε εκτός έδρας αγώνα με τον Παναρκαδικό τον Φεβρουάριο του 1977 τον ανάγκασε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση ως ποδοσφαιριστής.

Ο Ροκίδης ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής σκανδάλου δωροδοκίας που έμεινε γνωστό ως υπόθεση των λουλουδιών. Ο Ροκίδης κατηγορήθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη ότι επιχείρησε για λογαριασμό του Παναθηναϊκού να δωροδοκήσει συμπαίκτες του στον Ηρακλή για να παίξουν με μειωμένη απόδοση έτσι ώστε να κερδίσει ο Παναθηναϊκός στον νοκ - αουτ αγώνα του κυπέλλου.[1] Για την υπόθεση αθωώθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Ως προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1977 έως το 2005 άσκησε το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου. Πρώτος σταθμός της προπονητικής του σταδιοδρομίας ήταν ο Α.Π.Σ. Ζάκυνθος[2] (παίκτης-προπονητής) και ακολούθησαν οι Αίαντας Σαλαμίνας, Αστέρας Αμαλιάδας, Α.Σ. Παπάγου, Α.Ο. Κέρκυρα, Όλυμπος Κέρκυρας και Α.Ε. Λευκίμμης.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γεωργιάδης Κώστας, Ασημακόπουλος Νίκος (1988). Μυστική Επιχείρηση Ποδόσφαιρο. Αθήνα: Σύγχρονη Εποχή. σελ. 153. 
  2. "Ο Γ. Ροκίδης ανέλαβε τη Ζάκυνθο", εφ. Αθλητική Ηχώ, 5/8/1977, σελ. 4

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]