Για μια χούφτα δολάρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για μια χούφτα δολάρια
Per un pugno di dolari
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΣέρτζιο Λεόνε, Monte Hellman και Σέρτζιο Λεόνε[1]
ΠαραγωγήArrigo Colombo και Giorgio Papi
ΣενάριοΝτούτσιο Τέζαρι, Fernando Di Leo και Σέρτζιο Λεόνε
Βασισμένο σεΓιοζίμπο[2] και Red Harvest
ΠρωταγωνιστέςΚλιντ Ίστγουντ, Τζιάν Μαρία Βολοντέ, Μαριάνε Κοχ, Χοσέ Κάλβο, Joseph Egger, Antonio Prieto, Σιγκχαρτ Ρουπ, Wolfgang Lukschy, Margarita Lozano, Μπρούνο Καροτενούτο, Μάριο Μπρέγκα, Daniel Martín, Μπενίτο Στεφανέλι, Frank Braña, Άλντο Σαμπρέλ, Lorenzo Robledo, Antonio Molino Rojo, Fernando Sánchez Polack[3], José Canalejas[3], Αλβάρο ντε Λούνα Μπλάνκο[3], José Orjas[3], Nosher Powell[3], José Riesgo[3], Ουμπέρτο ​​Σπαντάρο[3] και Antonio Vico Camarer[3]
ΜουσικήΈννιο Μορρικόνε
ΦωτογραφίαMassimo Dallamano
ΜοντάζΡομπέρτο Τσινκουίνι
ΕνδυματολόγοςCarlo Simi
Εταιρεία παραγωγήςConstantin Film
ΔιανομήMOKÉP
Πρώτη προβολή20  Οκτωβρίου 1964 (Ιταλία), 1964 και 5  Μαρτίου 1965 (Γερμανία)[4]
Διάρκεια100 λεπτά
ΠροέλευσηΙταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Δυτική Γερμανία
ΓλώσσαΙταλικά και Αγγλικά
ΈπεταιΜονομαχία στο Ελ Πάσο
Ο Κλιντ Ίστγουντ και η Μαριάνε Κοχ σε σκηνή από την ταινία

Το Για μια χούφτα δολάρια (Πρωτότυπος τίτλος: Per un pugno di dolari) και αγγλικά: A Fistfull of dollars) είναι σπαγγέτι γουέστερν του 1964 σε σκηνοθεσία του Σέρτζιο Λεόνε με πρωταγωνιστή τον Κλιντ Ίστγουντ στο πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο, μαζί με τους Τζιάν Μαρία Βολοντέ, Μαριάνε Κοχ, Χοσέ Κάλβο και τον Τζόζεφ Έγγερ. [5]

Η ταινία είναι διεθνής συμπαραγωγή Ιταλίας, Ισπανίας και της τότε Δυτικής Γερμανίας και είναι χαμηλού προϋπολογισμού (αναφορές κάνουν λόγο για 200 χιλιάδες δολάρια ΗΠΑ) με την αμοιβή του Ίστγουντ να είναι 15.000 χιλ. δολάρια για τον ρόλο του.[6] Η ταινία προβλήθηκε στην Ιταλία το 1964 και στις Η.Π.Α το 1967 και είναι βασισμένη στο ανεπίσημο ριμέικ της ταινίας Γιοζίμπο του 1961 του Ακίρα Κουροσάβα. Όπως σε παρά πολλά σπαγγέτι γουέστερν που γυρίστηκαν στην Ευρώπη και προβλήθηκαν έπειτα στις Η.Π.Α., οι συντελεστές της ταινίας χρησιμοποίησαν αμερικανικά ονόματα, όπως είναι του Σέρτζιο Λεόνε ως «Μπομπ Ρομπέρτσον», του Τζιάν Μαρία Βολοντέ ως «Τζόνι Γουέλς» και του συνθέτη Ένιο Μορικόνε ως «Ντάνι Σαβίο».

Το Για μια χούφτα δολάρια αποτελεί την πρώτη ταινία της τριλογίας του Λεόνε γνωστής και ως η «Τριλογία του Δολαρίου», με τη δεύτερη να είναι η Μονομαχία στο Ελ Πάσο (1965) και τρίτη να είναι Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος (1966).

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας Άγνωστος πιστολάς φτάνει στη μικρή πόλη του Σαν Μιγκέλ, που βρίσκεται στα σύνορα Μεξικού-Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Σιλβανίτο, ιδιοκτήτης του πανδοχείου της πόλης, λέει στον ξένο για μια διαμάχη ανάμεσα σε δύο οικογένειες λαθρεμπόρων που θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχο της πόλης: τους αδελφούς Ρόχος (Ντον Μιγκέλ, Έστεμπαν και Ραμόν) και την οικογένεια Μπάξτερ που αποτελείται από τον σερίφη της πόλης Τζον Μπάξτερ, την σύζυγο του Κονσουέλο, και τον γιο τους Αντόνιο. Ο ξένος αποφασίζει να παίξει με την κάθε οικογένεια εναντίον της άλλης, προσφέροντας τις υπηρεσίες του ως γρήγορος πιστολάς με σκοπό να κερδίσει κάποια χρήματα. Δείχνει την ταχύτητα και την ακρίβειά του με το όπλο του, και στις δύο οικογένειες, σκοτώνοντας με ευκολία τέσσερις άντρες (που ανήκουν στην οικογένεια Μπάξτερ) που τον προσέβαλαν καθώς μπήκε στην πόλη.

Ο ξένος εκμεταλλεύεται μια ευκαιρία όταν βλέπει τη σφαγή από τον Ραμόν Ρόχος, ενός αποσπάσματος Μεξικανών στρατιωτών που συνοδεύουν ένα χρυσό σεντούκι (το οποίο είχαν προγραμματίσει να ανταλλάξουν για μια αποστολή νέων τουφεκιών). Παίρνει δύο από τα πτώματα σε ένα κοντινό νεκροταφείο και πουλά πληροφορίες σε καθεμία από τις δύο οικογένειες, λέγοντας ότι δύο Μεξικανοί στρατιώτες επέζησαν της επίθεσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και οι δύο οικογένειες να κατευθυνθούν προς το νεκροταφείο, όπου οι Μπάξτερ θέλουν να πιάσουν τους υποτιθέμενους επιζώντες για να καταθέσουν εναντίον των Ρόχος και οι Ρόχος από την άλλη πλευρά για να τους σκοτώσουν πριν μιλήσουν. Στο νεκροταφείο γίνεται μια ανταλλαγή πυρών απο τις δύο πλευρές, όπου ο Ραμόν καταφέρνει και σκοτώνει τους υποτιθέμενους επιζώντες και ο Εστέμπαν πιάνει όμηρο τον Αντόνιο Μπάξτερ.

Ο ξένος πλησιάζει τη Μαρισόλ, μια γυναίκα της οποίας η οικογένεια έχει εμπλακεί στη διαμάχη μεταξύ των αντίπαλων οικογενειών, για να πάει στον Ραμόν και να αφήσει τον σύζυγό της Χούλιο και τον μικρό γιο τους Χεσούς για να γίνει ανταλλαγή ομήρων. Τότε μαθαίνει από τον Σιλβανίτο ότι ο Ραμόν παίζοντας ένα παιχνίδι πόκερ με τον Χούλιο, αυτός τον κατηγόρησε ότι έκλεψε στα χαρτιά, αναγκάζοντας την Μαρισόλ να ζει φυλακισμένη μαζί του. Εκείνο το βράδυ, ενώ οι Ρόχος γιορτάζουν, ο ξένος βγαίνει έξω και απελευθερώνει την Μαρισόλ, πυροβολώντας τους φρουρούς και καταστρέφοντας το σπίτι στο οποίο κρατείται για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση μιας επίθεσης από τους Μπάξτερ. Ο ξένος δίνει λίγα χρήματα στη Μαρισόλ, προτρέποντας αυτήν και την οικογένειά της να φύγουν από την πόλη.

Όταν οι Ρόχος ανακαλύπτουν ότι ο ξένος πιστολάς έχει απελευθερώσει την Μαρισόλ, τον συλλαμβάνουν και τον βασανίζουν, αλλά παρ' όλα αυτά, αυτός καταφέρνει και δραπετεύει. Πιστεύοντας ότι προστατεύεται από τους Μπάξτερ, οι Ρόχος έβαλαν φωτιά στο σπίτι των Μπάξτερ, σφαγιάζοντάς τους καθώς φεύγουν από το φλεγόμενο κτίριο. Αφού προσποιείται ότι θα σώσει την ζωή τους, ο Ραμόν σκοτώνει τον σερίφη Τζον Μπάξτερ και τον γιο του, Αντόνιο. Η Κονσουέλο, που εμφανίζεται και βρίσκει την οικογένειά της νεκρή, καταριέται τους Ρόχος επειδή αυτοί σκότωσαν άοπλους άντρες. Στη συνέχεια σκοτώνεται και αυτή από τον Εστέμπαν.

Με τη βοήθεια του Πιριπέρο, του τοπικού κατασκευαστή φερέτρων, ο ξένος δραπετεύει από την πόλη κρυμμένος σε ένα φέρετρο. Καθώς αναρρώνει μέσα σε ένα κοντινό ορυχείο, εμφανίζεται ο Πιριπέρο όπου του αναφέρει ότι ο Σιλβανίτο έχει συλληφθεί και βασανίζεται από τους Ρόχος για να μάθουν πληροφορίες σχετικά με τον τόπο που κρύβεται ο άγνωστος πιστολάς, Τότε ο άγνωστος επιστρέφει στην πόλη για να τους αντιμετωπίσει.

Με μια ατσάλινη ασπίδα κρυμμένη κάτω από το πόντσο του, ο ξένος χλευάζει τον Ραμόν προκαλώντας τον «να στοχεύει στην καρδιά» καθώς οι βολές του Ραμόν αστοχούν, έως ότου τελικά ο Ραμόν εξαντλεί τις σφαίρες από το τουφέκι του. Ο ξένος καθώς πυροβολεί, μια σφαίρα βρίσκει το όπλο που κρατά ο Ραμόν και παράλληλα σκοτώνει τον Ντον Μιγκέλ, τον Ρούμπιο και τους άλλους άντρες του Ραμόν που στέκονται κοντά του. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί την τελευταία σφαίρα στο όπλο του για να απελευθερώσει τον Σιλβανίτο, ο οποίος κρέμεται ψηλά από ένα σκοινί το οποίο είναι δεμένο στα χέρια του. Αφού προκαλεί τον Ραμόν να ξαναγεμίσει το τουφέκι του πιο γρήγορα από ό, τι μπορεί να ξαναγεμίσει αυτός το δικό του περίστροφο, ο άγνωστος πυροβολεί και σκοτώνει τον Ραμόν. Ο Εστέμπαν Ρόχος στοχεύει στην πλάτη του άγνωστου πιστολά από ένα κοντινό κτίριο, αλλά σκοτώνεται από τον Σιλβανίτο. Ο ξένος αποχαιρετά τους Σιλβανίτο και Πιριπέρο και φεύγει μακριά από την πόλη στην τελευταία σκηνή της ταινίας.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα η ταινία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 30 Οκτωβρίου 1966 στις κινηματογραφικές αίθουσες Άλεξ, Άνεσις, Σελέκτ και Τιτάνια στην Αθήνα.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. filmportal.de.
  2. (Σουηδικά) Swedish Film Database. Swedish Film Institute. 15985.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  4. (Γερμανικά) Λεξικό παγκόσμιων κινηματογραφικών ταινιών. Zweitausendeins.
  5. Variety film review; 18 November 1964, page 22.
  6. "Ennio Morricone" by Jerry McCulley, essay in the 1995 CD "The Ennio Morricone Anthology", Rhino DRC2-1237
  7. «ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 30 Οκτωβρίου 1966. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]