Γιαν φαν Καλλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιαν φαν Καλλ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jan van Call (Ολλανδικά)
ΓέννησηΦεβρουάριος 1656[1]
Ναϊμέχεν[1]
ΘάνατοςΔεκαετία του 1700[1]
Χάγη[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΟλλανδική Δημοκρατία
Ιδιότηταχαράκτης[3]
ΤέκναΠέτερ φαν Καλλ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιαν φαν Καλλ (Jan van Call, 1655–1703) ήταν καλλιτέχνης που γεννήθηκε, σύμφωνα με τον Ντεκάμπ (Descamps), στο Ναϊμέχεν το 1655. Λέγεται ότι απέκτησε σημαντική ικανότητα στη ζωγραφική χωρίς τη βοήθεια Δασκάλου. Οι πρώτες του προσπάθειες έγιναν με την αντιγραφή των τοπίων των Γιαν Μπρίγκελ του πρεσβύτερου, Πάουλ Μπριλ και Βίλλεμ φαν Νιούλαντ και μελέτησε προσεκτικά τις αρχές της προοπτικής και της αρχιτεκτονικής. Στη συνέχεια, ταξίδεψε μέσω Ελβετίας στην Ιταλία, και, κατά τη διάρκεια μερικών ετών διαμονής στη Ρώμη, δημιούργησε μεγάλη συλλογή σχεδίων από την πιο γραφική θέα στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Επέστρεψε μέσω Γερμανίας στην πατρίδα του και εγκαταστάθηκε στη Χάγη, όπου πέθανε το 1703. Τα σχέδιά του χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης από τους πίνακές του. αγοράζονται σε σημαντικές τιμές στην Ολλανδία, όπου βρίσκονται στις πιο εκλεκτές συλλογές. Πιστεύεται ότι κατά καιρούς εργάστηκε σε συνδυασμό με τονΛούντολφ Μπακχάουζεν . Μια σειρά από απόψεις από τα σχέδιά του, που αντιπροσωπεύουν κυρίως σκηνές στον Ρήνο, έχουν δημοσιευτεί από τον Σενκ (Schenk). Ήταν επίσης επιδέξιος ως χαράκτης, καθώς οι πλάκες του ήταν κυρίως τοπία από δικά του σχέδια.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ολλανδικό Ίδρυμα Ιστορίας της Τέχνης. rkd.nl/en/explore/artists/14800. Ανακτήθηκε στις 12  Δεκεμβρίου 2018.
  2. rkd.nl/explore/artists/14800. Ανακτήθηκε στις 15  Οκτωβρίου 2016.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας. www.kb.nl/themas/atlassen/viervoudig-schouwspel-van-wonderen. Ανακτήθηκε στις 23  Μαρτίου 2020.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Vermeer and The Delft School, ένας πλήρης κατάλογος έκθεσης από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, ο οποίος περιέχει υλικό για τον Γιαν φαν Καλλ