Γιάννης Τσορτέκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιάννης Τσορτέκης
Γέννηση1967
Νέο Ψυχικό
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και Πανεπιστήμιο Πατρών
ΙδιότηταΗθοποιός
Σημαντικά έργαΒαρβαρότητες, Κρεσέντο, Το 10, Μην αρχίζεις τη μουρμούρα (8ος κύκλος), Καρτ Ποστάλ, Σκοτεινή Θάλασσα, Maestro, Αυτή η νύχτα μένει και Ο Σκαραβαίος

Ο Γιάννης Τσορτέκης (Νέο Ψυχικό, 1967) είναι Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νέο Ψυχικό της Αθήνας. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου καθώς και πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Είναι ευρέως γνωστός για την συμμετοχή του στην τηλεοπτική μεταφορά του διηγήματος «Το 10» του Μιλτιάδη Καραγάτση στον Alpha TV τη σεζόν 2007-2008. Έπειτα ακολούθησαν κάποιες συμμετοχές στον κινηματογράφο, στην ταινία «Το μικρό ψάρι» και πρόσφατα στην ταινία «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς». Το 2021 πήρε το βραβείο «Καλύτερος Ηθοποιός» για τον ρόλο του στην συγκεκριμένη ταινία.[1][2] Τη σεζόν 2021 σειρά «Καρτ Ποστάλ» στην ΕΡΤ1. Το 2022 επιστρέφει συμμετέχει σε τρεις παραγωγές, στη «Σκοτεινή Θάλασα», στο «Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη στο MEGA και στην σειρά «Αυτή η νύχτα μένει» στον Alpha.και στη σειρά Ο Σκαραβαίος στον Alpha

Το 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο «Κάρολος Κουν» για την ερμηνεία του στο έργο «Μαύρη Γαλήνη» του Δημήτρη Μαρωνίτη[3][4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ο Γιάννης Τσορτέκης, ο Γιώργος, ο Ηρακλής και ο Παράσχος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2021. 
  2. «Καρτ Ποστάλ: Βραβευμένος ηθοποιός θα παίξει στη νέα σειρά της ΕΡΤ». 
  3. Παρρή, Kατερίνα (9 Μαΐου 2010). «Ο Γιάννης Τσορτέκης στο elculture». ελculture. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2023. 
  4. «Ο Γιάννης Τσορτέκης δεν χρειάστηκε να γίνει πρωταγωνιστής για να κλέψει την παράσταση». Provocateur. 8 Νοεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2023.