Γιάννα Λοϊζίδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιάννα Λοϊζίδου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1952
Αμμόχωστος
Θάνατος24 Δεκεμβρίου 2012 (60 ετών)
Λευκωσία
Χώρα πολιτογράφησηςΚύπρος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταραδιοφωνική παραγωγός

Η Γιάννα Λοϊζίδου ήταν Κύπρια παραγωγός ραδιοφώνου. Παρουσίαζε για περισσότερα από 20 χρόνια τη πρώτη σε ακροαματικότητα καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή «Λίγη Κουβέντα-Λίγη Μουσική» στο Ράδιο Πρώτο. Η Γιάννα είχε ένα ανεπιτήδευτο στυλ επικοινωνίας, που έκανε τον ακροατή να αισθάνεται ότι βρισκόταν δίπλα του και κουβέντιαζαν μαζί, ενώ το μουσικό ηχόχρωμα και ύφος της εκπομπής της ήταν μοναδικό και άνοιξε καινούργιους δρόμους στο ραδιόφωνο. Στην εκπομπή της φιλοξένησε μεγάλους καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου όπως οι Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Νταλάρας, Βίκυ Μοσχολιού, Γιάννης Πάριος αλλά και πιο σύγχρονους όπως οι Πασχάλης Τερζής, Σάκης Ρουβάς, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Άννα Βίσση, Νατάσα Θεοδωρίδου, Νίκος Βέρτης. Η ίδια λάτρευε τον Στέλιο Καζαντζίδη, από τον οποίο είχε καταφέρει να πάρει και πολύωρη ηχογραφημένη συνέντευξη.

Το 2002 βραβεύτηκε από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου για το αφιέρωμα της στο Στέλιο Καζαντζίδη. Το 2005 βραβεύτηκε ως Media Person της χρονιάς στα βραβεία «Madame Figaro Γυναίκες της χρονιάς», μετά από ψηφοφορία του κοινού.

Η Γίαννα Λοϊζίδου γεννήθηκε το 1952 στην Αμμόχωστο της Κύπρου. Ο πατέρας της ήταν Κύπριος και η μητέρα της Ελλαδίτισα. Το 1970 ξεκίνησε να σπουδάζει ως φιλόλογος στην Αθήνα, και παρόλο που ολοκλήρωσε τις σπουδές της ποτέ δε δίδαξε σε σχολείο αφού όταν εγκρίθηκε η πρόσληψή της στην δημόσια εκπαίδευση, μετά από αρκετά χρόνια αναμονής στην επετηρίδα, η ίδια αρνήθηκε να αλλάξει επαγγελματική κατεύθυνση και συνέχισε στο ραδιόφωνο.

Το 1990 επέστρεψε στην Κύπρο και ξεκίνησε να εργάζεται στο Ράδιο Πρώτο, το οποίο μόλις είχε δημιουργηθεί. Η πρώτη της εκπομπή ονομαζόταν «Ραδιοφωνικό ξενύχτι». Από το 1991 παρουσίαζε, κάθε απόγευμα από τις 16:00 μέχρι τις 19:00, τη ραδιοφωνική εκπομπή «Λίγη κουβέντα, λίγη μουσική», η οποία αποτελούσε την πρώτη σε ακροαματικότητα ραδιοφωνική εκπομπή της Κύπρου γύρω στο 1994 και παρέμεινε στην πρώτη θέση για μία σχεδόν 20ετια. Έκανε επίσης κάθε Κυριακή την πρωινή εκπομπή «Κυριακή Γιορτή και Σχόλη». Η τηλεφωνική συμμετοχή των ακροατών ήταν πάντοτε μεγάλη.

Απεβίωσε στις 24 Δεκεμβρίου 2012 μετά από οξύ καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 60 ετών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]