Γεώργιος Καρυτσιώτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Γεώργιος Καρυτσιώτης, ήταν έμπορος και ευεργέτης του Άστρους Αρκαδίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γεώργιος Καρυτσιώτης, γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη και ήταν γιος του Ιωάννη και της Κανέλλας Καρυτσιώτη. Άλλα αδέρφια του ήταν: ο Δημήτριος (1741 - 1819), που ήταν έμπορος στην Τεργέστη, ο Νικόλαος, ο Πολύκαρπος, που ήταν ιερομόναχος, η Ελένη και η Καλομοίρα. Η οικογένειά του, καταγόταν από την Καρύτσα Λακωνίας (εξ' ου και το επίθετο Καρυτσιώτης). Ο Γεώργιος, προσεκλήθη από τον αδερφό του Δημήτριο στην Τεργέστη, όπου εργάστηκε για αρκετά χρόνια στον εμπορικό του οίκο. Έπειτα, ασχολήθηκε μόνος του με το εμπόριο και απέκτησε μεγάλη περιουσία.

Ο Γεώργιος, διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για κοινωφελή έργα στην πατρίδα του. Βοήθησε στην ύδρευση του Άστρους και των γύρω χωριών, κατασκευάζοντας ένα υδραγωγείο πλησίον της Μονής Λουκούς, το οποίο κατέληγε στο Αγροκήπιο του Άστρους (νυν γήπεδο και σχολεία Άστρους). Για τη λειτουργία του υδραγωγείου, άφησε το 1805, 500 τουρκικά γρόσια στην Μονή Λουκούς, προκειμένου το 10% των τόκων να χρησιμοποιείται για να καθαρίζεται το υδραγωγείο. Επίσης, προσέφερε χρήματα σε εκκλησίες, σχολεία, δρόμους, πτωχούς συγγενείς και στο «Κοινό» του Αγίου Ιωάννη.

Μέσω της διαθήκης του, άφησε 50 φιορίνια στην Μονή Λουκούς, 84 παλαιές δραχμές στο κράτος. Ενίσχυσε ακόμα την Κοινότητα των Ελλήνων Ορθοδόξων της Τεργέστης, της οποίας είχε εκλεγεί κυβερνήτης κατ' επανάληψη τα έτη 1790 - 1795. Πέθανε μάλλον το 1839.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νικολάου Ι. Φλούδα - Θυρεατικά, τόμος Γ΄: Άγιος Ιωάννης, μητρόπολις οικισμών Θυρέας, Αθήνα 1983