Άστρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Συντεταγμένες: 37°24′00″N 22°43′00″E / 37.4°N 22.7167°E / 37.4; 22.7167

Άστρος
H θέση του Άστρους στην ελλάδα
Διοίκηση
Χώρα: Ελλάδα
Δήμος: Βόρειας Κυνουρίας
Γεωγραφία και στατιστική
Νομός: Αρκαδίας
Υψόμετρο: 70
Πληθυσμός: 2.285 (2011)

Το Άστρος είναι η έδρα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, της επαρχίας Κυνουρίας του νομού Αρκαδίας. Βρίσκεται σε εύφορη κι εκτεταμένη πεδιάδα, που έχει σημαντική στρατηγική θέση. Στην απογραφή του 2011 είχε 2.285 κατοίκους. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία, την ελαιοκομία, την αμπελουργία και την, αν και τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος στην απασχόληση των κατοίκων του.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραλία του Άστρους

Η πρώτη επίσημη αναφορά της πόλης με το όνομα «Άστρος» συναντάται σε χρυσόβουλο του έτους 1293 του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου. Στο χρυσόβουλο αυτό ο μητροπολίτης Μονεμβασίας λαμβάνει το αξίωμα του έξαρχου της Πελοποννήσου και του καθορίζονται τα εκκλησιαστικά του δικαιώματα.[1].Ωστόσο ήδη από το 1256 στον λόφο του Παραλίου Άστρους,λίγα χιλιόμετρα έξω από το Άστρος,χτίζεται το Κάστρο Παραλίου Άστρους από τον φράγκο ηγεμόνα,Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο,για να υποτάξει τους ανυπότακτους Τσάκωνες που κατοικούσαν στην περιοχή. Η παλαιότερη ονομασία του (πριν το 1961), όπως αναφέρεται σε διάφορες ιστορικές πηγές, ήταν "Αγιαννίτικα Καλύβια", επειδή οι πρώτοι του κάτοικοι προέρχονταν κυρίως απ' το ορεινό χωριό Αϊ Γιάννη του νομού Αρκαδίας.[εκκρεμεί παραπομπή].Επίσης στην περιοχή του Άστρους υπήρχαν αρχαίες πόλεις όπως,η Θυρέα,η Ανθήνη και η Νηριήδα και η Εύα στην οποία βρίσκεται η πασίγνωστη Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού.

Το Άστρος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση: στις 29 Μαρτίου του 1823 συγκροτήθηκε εκεί η Β' Εθνική Συνέλευση, με την προεδρία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, για να ψηφίσει την αναθεώρηση του πρώτου Ελληνικού Συντάγματος της Επιδαύρου.

Με την πρώτη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους, το Άστρος εντάχθηκε στον Δήμο Θυρέας, που είχε αρχική έδρα τον Άγιο Ιωάννη.[2] Από το 1912 ο οικισμός αποτέλεσε έδρα κοινότητας η οποία εξελίχθηκε σε δήμο το 1985.[3] Από το 1998 το Άστρος αποτελεί έδρα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]