Γαϊδουράγκαθο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γαϊδουράγκαθο
Γαϊδουράγκαθο
Γαϊδουράγκαθο
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
( Aνιεράρχητη
βαθμίδα
):
Αγγειόσπερμα
( Aνιεράρχητη
βαθμίδα
):
Ευδικότυλα (Eudicots)
( Aνιεράρχητη
βαθμίδα
):
Αστερίδες (Asterids)
Οικογένεια: Αστεροειδή (Asteraceae)
Υποοικογένεια: Καρδοειδή (Carduoideae)
Γένος: Ονόπορδο (Onopordum)
Είδος: O. acanthium
Διώνυμο
Onopordum acanthium (Ονόπορδον το ακάνθιον)
L.

Το κοινό γαϊδουράγκαθο (Onopordum acanthium - Ονόπορδον το ακάνθιον) ευδοκιμεί σε χώρες με μεσογειακό και ηπειρωτικό κλίμα, στην Ελλάδα, Μικρά Ασία, Δυτική Ασία ενώ έχει εισαχθεί σε πολλά ακόμα μέρη ανά τον κόσμο. Θέλει καλοκαίρια ξηρά και εδάφη αμμώδη ή αργιλώδη, πλούσια σε άσβεστο.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συναντάται κυρίως στην ύπαιθρο, σε ορεινές και πετρώδεις περιοχές, αλλά και σε πεζοδρόμια, ή στην άκρη της ασφάλτου, έχοντας την τάση να εμφανίζεται σε ανασκαμμένα ή διαταραγμένα εδάφη. Ζει δύο χρόνια και σχηματίζει θάμνο ύψους μέχρι τριών μέτρων και διαμέτρου μέχρι και ενός μέτρου. Το άνθος του είναι στρογγυλό σαν σφαίρα, με αγκάθια. Τρώγεται από τους γαϊδάρους. Είναι εθνικό έμβλημα της Σκωτίας και εμφανίζεται στο εθνόσημό της, ενώ το Τάγμα του Γαϊδουράγκαθου είναι το αρχαιότερο και ευγενέστερο τάγμα ιπποτών της Σκωτίας.

Περιγραφη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για πόες που έχουν όρθιο διακλαδισμένο βλαστό, συχνά χνουδωτό, που φτάνει σε ύψος τα 1,5 μ. και φέρει πολυάριθμα, αιχμηρά αγκάθια. Τα φύλλα τους είναι αντίθετα, μεγάλα, κυματοειδή, με αγκάθια στο περιθώριο του ελάσματος. Τα άνθη τους εμφανίζονται συνήθως στις αρχές του φθινοπώρου και σχηματίζουν μεγάλες, πορφυρές ταξιανθίες κεφάλια, με σφαιρική βάση από λεπιδωτά βράκτρια που καταλήγουν σε μεγάλα κίτρινα αγκάθια. Η επικονίασή τους γίνεται με τη βοήθεια των μελισσών. Τα άνθη παράγουν μικροσκοπικούς καρπούς αχαίνια, εφοδιασμένα με πάππο από μεταξένιες τρίχες με ακτινωτή διάταξη, ο οποίος διευκολύνει τη διασπορά τους.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ,Εγκυκλοπαίδεια Δομή, σ. 33 ISBN 960-8177-72-3
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα