Γανδάρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χάρτης των επαρχιών της Μακεδονικής αυτοκρατορίας, με απεικόνιση της τοποθεσίας της Γανδάρας και των γειτονικών περιοχών

Η Γανδάρα (ګندارا, گندھارا, गन्धार) ήταν αρχαίο βασίλειο των παραποτάμιων κοιλάδων του Σουάτ, του Καμπούλ και του Ποδοχάρ στο σύγχρονο Πακιστάν και την ανατολική Ινδία.[1] Οι κύριες πόλεις του ήταν Purushapura (σύγχρονο Πεσαβάρ), που σημαίνει κυριολεκτικά "πόλη των ανθρώπων"[2] και η Takshashila (σύγχρονη Τάξιλα).[3] Αποτελεί μια από τις περιοχές της Ινδίας στις οποίες επεκτάθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος κατά τις εκστρατείες του στην Ινδία περί του 326 - 325 π.Χ., όπου και ίδρυσε την ομώνυμη επαρχία της περιοχής.

Το βασίλειο της Γανδάρας διήρκεσε από τη βεντική περίοδο (c. 1500-500 ΠΚΕ) έως τον 11ο αιώνα. Ως κέντρο του βουδιστικού πολιτισμού, έφτασε στον κολοφώνα της κατά την περίοδο από τον 1ο έως τον 5ο αιώνα επί των βασιλέων Κουσάν. ο περσικός όρος Σαχί χρησιμοποιείται από τον ιστορικό συγγραφέα Αλ Μπιρουνί[4] ως αναφορά στην κυβερνώσα δυναστεία[5] που ανέλαβε από τους Kabul Shahi και κυβέρνησε την περιοχή έως τον 10ο και 11ο αιώνα. Κατόπιν η περιοχή κατακτήθηκε από τον Μαχμούντ του Γκαζνί το 1021, και το όνομα Γανδάρα έσβησε. Κατά την ισλαμική περίοδο η περιοχή διοικείτο από τη Λαχώρη ή από την Καμπούλ. Κατά την περίοδο της αυτοκρατορίας των Μογγόλων η όλη επικράτεια ήταν τμήμα της επαρχίας της Καμπούλ.

Παραπομπές-σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Gandhara Civilization». http://www.heritage.gov.pk/html_Pages/gandhara.html. 
  2. from Sanskrit puruṣa= (primordial) man and pura=city
  3. Encyclopædia Britannica: Gandhara.
  4. Ο Kalhana Rajatarangini τους αναφέρει απλά ως Shahi ενώ οι επιγραφές του αναφέρουν ως sahi.(Wink, pg 125)
  5. Ο Αλ Μπιρουνί αναφέρεται στους διαδόχους κυβερνήτες ως "Μπραχμάνους βασιλείς". Ωστόσο οι περισσότερες άλλες αναφορές, όπως του Kalahan, τους αποδίδουν ως kshatriya. (Wink, pg 125)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα