Απολλόδοτος Β΄ της Ινδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απολλόδοτος Β΄ της Ινδίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0η χιλιετία π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΔιονύσιος της Ινδίας
Ιππόστρατος της Βακτρίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Απολλόδοτος Β΄ ήταν Ινδο-Έλληνας βασιλιάς, που κυβέρνησε στα δυτικά και ανατολικά τμήματα του Παντζάμπ. Από τους νομισματολόγους, ο Όσ. Μποπεαράχτσι τον χρονολογεί στο π. 80–65 π.Χ. και ο R.C. Senior στο π. 85–65 π.Χ. Ο Απολλόδοτος Β΄ ήταν ένας σημαντικός ηγέτης, που με την ανάκτηση των Ταξίλων φάνηκε να είχε αποκαταστήσει το ινδο-ελληνικό βασίλειο σε κάποιο βαθμό της προηγούμενης δόξας του. Ωστόσο τα Τάξιλα στο δυτικό Παντζάμπ ξανακατακτήθηκαν από τους νομάδες Σκύθες.

Εμπρόσθια όψη: προτομή προς τα δεξιά του Απολλοδότου Β΄ με διάδημα (ταινία νικητή) και επιγραφή ΑΠΟΛΛΟΔΟΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΠΑΤΟΡΟΣ. Οπίσθια όψη: Η αλκίδημος Αθηνά στέκεται προς τα αριστερά, κρατώντας κεραυνό στο δεξί και ασπίδα στο αριστερό. επιγραφή στη γραφή Καρόστι: Tratarasa Maharajasa Apalatasa (σωτήρας βασιλιάς Απολλόδοτος).
Στρογγυλό, δίγλωσσο νόμισμα του Απολλοδότου Β΄.
Τετράγωνο (τυπικά ινδικό) δίγλωσσο νόμισμα του Απολλοδότου Β΄. Στη μία όψη ο Απόλλωνας κρατά Σκυθικό τόξο, ενώ στην άλλη υπάρχει τρίποδας.
Εμπρόσθια όψη: Κεφαλή προς τα δεξιά με διάδημα και επιγραφή ΑΠΟΛΛΟΔΟΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΠΑΤΟΡΟΣ. Οπίσθια όψη: Η Αθηνά (κατά τον τύπο του Μενάνδρου Α΄) και επιγραφή Tratarasa Maharajasa Apalatasa (Σωτήρας Βασιλιάς Απολλόδοτος).

Η βασιλεία του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Απολλόδοτος Β΄ φαίνεται να ήταν μέλος της δυναστείας του Μενάνδρου Α΄, μια και χρησιμοποιούσε στα περισσότερα αργυρά νομίσματά του την αλκίδημο (επιτιθέμενη) Αθηνά, τυπική στις κοπές του Μενάνδρου Α΄, αλλά και τον τίτλο του Σωτήρος σε όλα τα νομίσματά του, επίσης τίτλο του Μενάνδρου Α΄. Σε ορισμένα νομίσματα ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του Φιλοπάτορα (που αγαπάει τον πατέρα του), που αποδεικνύει ότι ο πατέρας του ήταν βασιλιάς πριν από αυτόν. Ο R.C. Senior υποθέτει ότι ο Αμύντας ή ο Έπανδρος, θα μπορούσε να ήταν ο πατέρας του.

Η βασιλεία του Απολλόδοτου άρχισε πιθανώς στο Παντζάμπ, όταν ο βασιλιάς των Σκυθών Μάουες κυβέρνησε στη Γανδάρα και την πρωτεύουσά της Τάξιλα. Αυτό που πιθανότατα συνέβη είναι ότι ο Απολλόδοτος Β' ανέκτησε τα Τάξιλα μετά το τέλος του Μάουες, αν και είναι αβέβαιο αν νίκησε τον Μάουες ή τους απογόνους του, ή ήταν σύμμαχος ή συγγενής με τη δυναστεία του Μάουες. Οι ύστεροι Ινδο-Έλληνες μπορεί να ήταν μάλλον αναμεμιγμένοι με Ινδούς και Σκύθες. Ο R.C. Senior αναφέρει ότι ο Απολλόδοτος είχε συνάψει συμμαχία με έναν άλλο Σκύθη βασιλιά, τον Άζη Α΄.

Η Σκυθική κατάκτηση της Γκαντάρα χαλάρωσε μετά το τέλος του Μάουες και ασήμαντοι βασιλείς, μικτής ή αβέβαιης προέλευσης, όπως ο Αρτεμίδωρος ο γιος του Μάουες, ο Τήλεφος και ίσως ο Μέναδρος Β΄, εμφανίστηκαν στην περιοχή. Αυτοί οι βασιλείς δεν αποτελούσαν απειλή για τον Απολλόδοτο Β΄, ο οποίος σε μερικά από τα νομίσματά του ανέλαβε τον τίτλο Βασιλεὺς Μέγας, στην ηχώ του μεγάλαυχου τίτλου του Μάουες "Μεγάλος Βασιλιάς των Βασιλέων".

Μετά το τέλος του Απολλόδοτου Β΄, το Ινδο-ελληνικό βασίλειο διαιρέθηκε για άλλη μία φορά.

Νομίσματα του Απολλοδότου Β΄[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Απολλόδοτος Β΄ εξέδωσε μεγάλο αριθμό νομισμάτων. Έκοψε αργυρά με ένα πορτρέτο του στην εμπρόσθια όψη και στην οπίσθια την αλκίδημο Αθηνά. Επίσης ένα μοναδικό νόμισμα, που στην οπίσθια όψη έχει έναν βασιλιά, πιθανώς τον Μεγάλο Αλέξανδρο, να ιππεύει ένα άλογο παρόμοιο με τον Βουκεφάλα και να κρατά το χέρι του σε χειρονομία ευλογίας.

Έκοψε χάλκινα με Απόλλωνα / τρίποδο, έναν τύπο που εισήγαγε ο ομώνυμός του Απολλόδοτος Α΄.

Τα νομίσματα του Απολλόδοτου Β΄ είναι διαφορετικής ποιότητας. Κάποια εξακολουθούν να έχουν τα ρεαλιστικά πορτραίτα των παλαιότερων ινδο-ελληνικών νομισμάτων και ο Μποπεαράχτσι αποδίδει αυτές τις σειρές στο δυτικό τμήμα του βασιλείου του. Άλλα έχουν χτυπηθεί άσχημα ή / και έχουν αδέξια και παραμορφωμένα πορτρέτα· αυτά τα Μποπεαράχτσι τα ερμηνεύει ότι ανήκουν σε νεοσυσταθέντα νομισματοκοπεία στο ανατολικό Παντζάμπ και πιθανότατα χτυπήθηκαν από Ινδούς τεχνίτες με λίγη γνώση της ελληνικής χαρακτικής επιδεξιότητας.

Σε μερικά από τα νομίσματά του υπάρχουν και δύο επιπλέον συλλαβογράμματα σε γραφή Kharosthi. Αυτά τα γράμματα ερμηνεύθηκαν, όπως προτάθηκε ήδη από το W.W. Tarn, ότι ανήκαν σε αξιωματούχους με ινδικά ονόματα. Επομένως τα νομίσματα δείχνουν, ότι ο Απολλόδοτος Β΄ βασίστηκε περισσότερο στους Ινδούς υπηκόους του από τους προηγούμενους βασιλείς και άνοιξε επίσης νέα νομισματοκοπεία στο ανατολικό Παντζάμπ, όπου η ελληνική παρουσία ήταν αραιή.

Επισημασμένα νομίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Απολλόδοτος Β΄ χτύπησε τα δικά του γράμματα επάνω σε ένα χάλκινο του Μάουες.[1] Ο Ζωίλος Β΄ χτύπησε τα δικά του επάνω σε μερικά από τα νομίσματα του Απολλόδοτου Β΄, όπως και ο Άζης Α΄.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Το σχήμα της αρχαίας σκέψης. Συγκριτικές σπουδές στην ελληνική και την ινδική φιλοσοφία "του Thomas McEvilley (Allworth Press and the School of Visual Arts, 2002)(ISBN 1-58115-203-5)
  • "Οι Έλληνες στη Βακτρία και την Ινδία", WW Tarn, Cambridge University Press.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jakobsson, J (2010). «A Possible New Indo-Greek King Zoilos III, and an Analysis of Realism on Indo-Greek Royal Portraits». Numismatic Chronicle.  JSTOR article
Προκάτοχος
Μάουες
(ως βασιλιάς των Ινδο-Σκυθών)
Ινδο-Έλληνας ηγεμόνας
στο Παντζάμπ

80-65 π.Χ.
Διάδοχος
Διονύσιος (στο ανατολικό Παντζάμπ)
Ιππόστρατος (στο δυτικό Παντζάμπ)